Ενέργεια

Κύπρος: Εκσυγχρονίζεται ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Δεκέλειας

Κύπρος: Εκσυγχρονίζεται ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Δεκέλειας
Ο Παπαναστασίου ( Κύπριος ΥΠΕΝ)  ότι το σχέδιο περιλαμβάνει εγκατάσταση δύο γεννητριών 40 MW καθώς και αποθήκευση σύμφωνα με το Cyprus Mail

Με απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και της Αρχής Ηλεκτρισμού (ΑΗΚ) της Κύπρου, ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της Δεκέλειας εκσυγχρονίζεται. Αντικείμενο συζήτησης ήταν μεταξύ άλλων η εξεύρεση λύσεων για κάποια προβλήματα, τα οποία αγγίζουν το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατ' επέκταση τον καταναλωτή και την οικονομία.

Μιλώντας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CyBC, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου είπε ότι οι απαρχαιωμένες μονάδες του σταθμού Δεκέλειας θα αντικατασταθούν με «μικρές, ευέλικτες μονάδες παραγωγής», με παράλληλη εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο υπουργός στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει εγκατάσταση δύο γεννητριών 40 MW καθώς και αποθήκευση που θα καθοριστεί σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή ηλεκτρικής ενέργειας (Cera). Η χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και εάν θα καλυφθεί από εσωτερικά κονδύλια, μερική κρατική χρηματοδότηση ή μέσω εξωτερικών δανείων, δεν έχει ακόμη καθοριστεί, είπε ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Παπαναστασίου που θα παραχωρήσει εκτενή συνέντευξη Τύπου αύριο, προέβλεψε αύξηση της τιμής του ρεύματος συνολικά.

Η παράταση λειτουργίας ως το 2029

Σημειώνεται ότι η λειτουργία του σταθμού της Δεκέλειας έλαβε παράταση λειτουργίας έως το 2029 από την Επιτροπή της ΕΕ, παρά τις υψηλές εκπομπές άνθρακα και τα επακόλουθα πρόστιμα (ύψους 300 εκατ. ευρώ) που καταβάλλονται από τους καταναλωτές στην Κύπρο. Όμως ο υπουργός υποστήριξε ότι ο κύριος στόχος είναι να διασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος και να γίνει η Κύπρος αυτάρκης στις ενεργειακές της ανάγκες.

«Συνεχίζουμε πολλαπλές ενέργειες, όπως η εισαγωγή φυσικού αερίου που προβλέπεται για τον Ιούνιο του 2024, που σίγουρα θα αποφύγει το χειρότερο σενάριο», είπε ο υπουργός. Το χειρότερο σενάριο στο οποίο αναφερόταν ήταν εκτιμώμενα πρόστιμα εκπομπών 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα πληρώσουν οι καταναλωτές της ΑΗΚ το επόμενο έτος, αριθμός που είχε αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης