Περιβάλλον

Στα 58 τρισ. δολ. είναι η πραγματική αξία του νερού σύμφωνα με το WWF

Στα 58 τρισ. δολ. είναι η πραγματική αξία του νερού σύμφωνα με το WWF

Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να επενδύσουν στο νερό σύμφωνα με την Aquatech

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό στη γη. Την αξία του για τη ζωή την ξέρουμε. Πλέον γνωρίζουμε και την οικονομική του μέσω μιας νέας έκθεσης που δημοσιεύτηκε από το διεθνή μη κυβερνητικό οργανισμό για τη διατήρηση, την έρευνα και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση ή WWF όπως είναι γνωστό).


Το υψηλό κόστος του φθηνού νερού

Η έκθεση με τίτλο «Το υψηλό κόστος του φθηνού νερού», παρουσιάζει μια έντονη εικόνα του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν τα οικοσυστήματα του γλυκού νερού στη στήριξη των ανθρώπινων κοινωνιών, των οικονομιών και της ευαίσθητης ισορροπίας του πλανήτη.

Σε έναν κόσμο που παλεύει με την επικείμενη κρίση του νερού, τα ευρήματα της έκθεσης χρησιμεύουν σαν αφύπνιση, αποκαλύπτοντας ότι η ετήσια οικονομική αξία των οικοσυστημάτων του νερού και του γλυκού νερού ανέρχεται σε 58 τρισεκατομμύρια δολάρια, που ισοδυναμεί με ένα σημαντικό 60% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Η έκθεση παρουσιάζει τη διασύνδεση των υδάτινων πόρων με την ανθρώπινη ευημερία, τη βιοποικιλότητα και την οικονομική ευημερία.

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από κλιμακούμενη κλιματική διαταραχή και εκτεταμένη απώλεια της φύσης, τονίζεται ιδιαίτερα η κρίσιμη ανάγκη για επείγουσα και ολοκληρωμένη δράση για τη διαφύλαξη της αναντικατάστατης αξίας του νερού.


50 τρισεκατομμύρια δολάρια
είναι τα αόρατα οφέλη του νερού

Μια σημαντική αποκάλυψη από την έκθεση είναι η αντίληψη ότι η σημασία του νερού εκτείνεται πολύ πέρα από την άμεση χρήση του.

Ενώ τα μετρήσιμα άμεσα οικονομικά οφέλη από τη χρήση του νερού, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης για τα νοικοκυριά, τη γεωργική άρδευση και τους βιομηχανικούς σκοπούς, ανέρχονται σε 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα αόρατα και συχνά αγνοούμενα οφέλη είναι επταπλάσια, εκτιμάται ότι είναι περίπου 50 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτά τα έμμεσα οφέλη, όπως ο καθαρισμός του νερού, η αποθήκευση άνθρακα και η προστασία από ακραίες πλημμύρες και ξηρασίες, δείχνουν τον απαραίτητο ρόλο των υγιών οικοσυστημάτων του γλυκού νερού στη διατήρηση όχι μόνο των οικονομιών αλλά και των hotspot της βιοποικιλότητας και της ευημερίας των κοινοτήτων παγκοσμίως.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την υποβάθμιση των ποταμών, των λιμνών, των υγροτόπων και των υπόγειων υδροφορέων, επικαλούμενη την ανάγκη για μετασχηματιστικά μέτρα για την αναστροφή της συνεχιζόμενης απώλειας αυτών των κρίσιμων οικοσυστημάτων.

Με το 1/3 των υγροτόπων του κόσμου να έχουν χαθεί από το 1970 και τα 2/3 των μεγαλύτερων ποταμών να μην έχουν πλέον ελεύθερη ροή, η επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης δεν ήταν ποτέ πιο εμφανής, αναφέρει η έκθεση.

Οι συνέπειες αυτής της υποβάθμισης εκδηλώνονται ήδη με τη μορφή της έλλειψης νερού, της επισιτιστικής ανασφάλειας και του αυξανόμενου κινδύνου για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ θα μπορούσε να προέρχεται από περιοχές που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο νερού έως το 2050.

«Τα οικοσυστήματα του νερού και του γλυκού νερού δεν είναι μόνο θεμελιώδη για τις οικονομίες μας, είναι επίσης η πηγή ζωής του πλανήτη μας και του μέλλοντός μας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το νερό δεν προέρχεται από βρύση, αλλά από τη φύση. Το νερό για όλους εξαρτάται από τα υγιή οικοσυστήματα του γλυκού νερού, τα οποία αποτελούν επίσης το θεμέλιο της επισιτιστικής ασφάλειας, των hotspot της βιοποικιλότητας και του καλύτερου ρυθμιστή και ασφάλισης έναντι των εντεινόμενων κλιματικών επιπτώσεων. Η αντιστροφή της απώλειας των οικοσυστημάτων του γλυκού νερού θα ανοίξει το δρόμο για ένα πιο ανθεκτικό, θετικό για τη φύση και βιώσιμο μέλλον για όλους», λέει ο Stuart Orr (παγκόσμιος επικεφαλής γλυκού νερού στο WWF).


Ξηρασίες στις ΗΠΑ και το Μεξικό - «Καμπανάκι» κινδύνου για το μέλλον

Επικαλούμενη τις ΗΠΑ και το Μεξικό, η έκθεση αναφέρει ότι το Ρίο Γκράντε/Ρίο Μπράβο (RGRB) στεγνώνει λόγω των εκτεταμένων αναλήψεων νερού που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή.

Το RGRB προμηθεύει νερό για γεωργικές, βιομηχανικές και δημοτικές χρήσεις για περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους στο Μεξικό.

Η έκθεση αναφέρει ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα μπορούσαμε να δούμε απώλεια 25% των ροών του ποταμού σε τμήματα της λεκάνης απορροής RGRB έως το 2050, με καταστροφικές συνέπειες για τους ανθρώπους, την άγρια ζωή και τις επιχειρήσεις που διατηρεί.

«Οι ανησυχητικές επιπτώσεις από τις ξηρασίες, τις πλημμύρες, τη μείωση των κρίσιμων ειδών και τη διαθεσιμότητα νερού για ανθρώπινη χρήση και γεωργία είναι συγκλονιστικές», προσθέτει ο Michele Thieme (αναπληρωτής διευθυντής γλυκού νερού στο WWF).


Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στο νερό

Ενώ η έκθεση αποκαλύπτει τη ζοφερή πραγματικότητα της παγκόσμιας κρίσης του νερού, υποστηρίζει επίσης μια αλλαγή παραδείγματος στις προσεγγίσεις διαχείρισης του νερού, τονίζοντας τη σημασία της αναγνώρισης των οικοσυστημάτων του γλυκού νερού ως φυσικής υποδομής που μπορεί να μετριάσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της φύσης.

Οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται να επενδύσουν σε βιώσιμες υποδομές νερού και να δεσμευτούν για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων ποταμών και υγροτόπων για να διασφαλίσουν την ανθεκτικότητα των υδάτινων πόρων για τις μελλοντικές γενιές.

Ενόψει της κλιμακούμενης κρίσης του νερού, η έκθεση τονίζει την απαραίτητη αξία του νερού ως ακρογωνιαίο λίθο της βιώσιμης ανάπτυξης και κλειδί για την οικοδόμηση ενός πιο ανθεκτικού και θετικού για τη φύση μέλλοντος.

Καθώς οι κοινωνίες παλεύουν με την αλληλεπίδραση μεταξύ της λειψυδρίας, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της οικονομικής ευημερίας, η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη διατήρηση και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων του γλυκού νερού δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης