Τελευταία Νέα

Baltsceffsky (Hexicon): Βραχύβια feed in tariff με πληθωριστική κάλυψη η κατάλληλη προϋπόθεση για τα Υπεράκτια

Baltsceffsky (Hexicon): Βραχύβια feed in tariff με πληθωριστική κάλυψη η κατάλληλη προϋπόθεση για τα Υπεράκτια
Η αξιοποίησης της ανανεώσιμης ενέργειας σημείωσε είναι στο 20% για την ηλιακή, στο 30% για τα χερσαία αιολικά και φτάνει στο 60% για τα υπεράκτια.
Το στίγμα της προοπτικής αλλά και υλοποίησης των έργων στα Υπεράκτια Αιολικα Πάρκα αναλύθηκε σε βάθος κατά την παρουσίαση της Hexicon που έγινε τόσο από τον Henrik Baltsceffsky Bussiness Development Manager και πρώην CEO της Hexicon AB όσο και από τον CEO της εταιρίας Μικέλη Χατζηγάκη.
Ο πρώτος, που διαθέτει τεράστια εμπειρία στα ενεργειακά ζητήματα σε ερώτηση του WEN, όσον αφορά τα δεδομένα που θα βοηθήσουν σε μια βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου, όπου τον τελευταίο καιρό η Orsted αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, σημείωσε ότι οι σημερινοί μάνατζερς του κλάδου θα επιλέξουν μια feed in tariff βραχυπρόθεσμη που να καλύπτει τον πληθωρισμό σε σχέση με μια μακροχρόνια fixed τιμή.

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον κλάδο έχει να κάνει με τον πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων, καθώς πολύ γρήγορα άλλαξαν τα πράγματα μέσα σε ενάμισυ χρόνο σε σχέση με την περίοδο των μηδενικών επιτοκίων. Όμως και ο υψηλός πληθωρισμός θα υποχωρήσει και μαζί του τα επιτόκια. Όπως ανέφερε πάντως ο κ. Henrik Baltsceffsky μπορεί στην περίπτωση της Orsted να είδαμε την κακή πλευρά των γεγονότων, αλλά οι δημοπρασίες στην Γερμανία και το άνοιγμα της πολωνικής αγοράς απέδειξαν, ότι οι επενδυτικές προοπτικές δεν κάμπτονται.

Η Hexicon δαπανά σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των υπεράκτιων αιολικών στον κλάδο των πλωτών, όπου στον κόσμο είναι λίγες ακόμα οι εφαρμογές του, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηγάκης.

Κατά συνέπεια αναμένεται να παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς και μένει να δούμε με ποιον μεγάλο Όμιλο θα συνάψει στρατηγική συμμαχία. Όπως ανέφερε ο CEO της Hexicon οι ελληνικές θάλασσες είναι ιδανικές για την ποιότητα και σταθερότητα των ανέμων και τα τα υπεράκτια στα βαθιά νερά αποκτούν τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Η αξιοποίησης της ανανεώσιμης ενέργειας σημείωσε είναι στο 20% για την ηλιακή, στο 30% για τα χερσαία αιολικά και φτάνει στο 60% για τα υπεράκτια.

Παρθένος ο κλάδος για τις πλωτές τουρμπίνες

Ο Baltsceffsky έδωσε τα εύσημα στον κ. Στεφάτο για την προετοιμασία της παρουσίασης που έγινε, όσον αφορά τις προοπτικές της ανάπτυξης του κλάδου στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Χατζηγάκης αναφέρθηκε στο υποστηρικτικό επενδυτικό περιβάλλον από πλευράς κυβέρνησης. Πρόσθεσε, ότι μπορούν να δημιουργηθούν από τον κλάδο θέσεις εργασίας, να αναλάβουν εργασίες οι βιομηχανίες χαλλυβουργίας και τσιμέντων και να αξιοποιηθούν τα λιμάνια και τα ναυπηγεία.O κλάδος έχει εξαιρετικές προοπτικές με μεγάλα πλεονεκτήματα για την χώρα μας, καθώς η ζήτηση για την αιολική ενέργεια είναι μεγάλη." Όσο πιο πολύ αναπτύσσονται οι υποδομές στα βαθιά νερά, αποκτάς μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου και παράλληλα σταθερές και χρειάζεσαι κατα τα δύο'', τόνισε.

Η σταθερότητα των ανέμων εξασφαλίζει την δυνατότητα πρόβλεψης, απαραίτητη για την αποτελεσματικότητα των projects.To 80% των πλέον κατάλληλων σε απόδοση θαλασσίων χώρων για την αιολική  ενέργεια έχει να κάνει με βαθιά νερά. Και τα βαθιά νερά μεταφράζονται σε πλωτά αιολικά.
Παράλληλα ο κλάδος έχει θετική συνεισφορά στο περιβάλλον, σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει και την αποδοχή της κοινής γνώμης.

Όπως ανέφερε ο κ. Baltsceffsky η ανάπτυξη του κλάδου των πλωτών θα είναι ισχυρή, καθώς σήμερα υπάρχουν πάνω από 10.000 τουρμπίνες βυθού ανά τον κόσμο, ενώ πλωτές μόλις 20.
Η ανάπτυξη της εταιρίας χαρακτηρίζεται από ένα CAGR 53% καθώς ο κλάδος εισέρχεται γρήγορα στην εμπορική του φάση.
Η Hexicon σε αυνεργασία με την Shell αναπτύσει το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό διεθνώς στην θάλασσα της Νότιας Κορέας.

Η εταιρία έχει σηκώσει σημαντικα κέφαλαια από τους Glenmont Partners της τάξης των 50 εκατ ευρώ και δημιουργεί συμμαχίες στις μεγάλες αγορές όπου και εισέρχεται.
Τέτοιες είναι οι αγορές της Βόρειας Θάλλασσας. Για τις εληνικές θάλασσες πάντως οι συνθήκες είναι ιδανικές.


Helicon1.JPG


«Η δύσκολη παγκόσμια συγκυρία παράθυρο ευκαιρίας για πιλοτική εγκατάσταση πλωτών ανεμογεννητριών στην Ελλάδα»

Την πρώτη μεγάλη εκδήλωση που αφορούσε συγκεκριμένα μόνο τα πλωτά υπεράκτια αιολικά οργάνωσαν από κοινού ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Α.Ε. κ. Johan Borgstam, και η εταιρεία Hexicon Power, Σουηδικών συμφερόντων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατοικία του κ. Πρέσβη.

 

Ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, Α.Ε. κ. Johan Borgstam, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε στην υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει η Hexicon στα πλωτά αιολικά και στην συνεισφορά σε νέες θέσεις εργασίας και οικονομική ανάπτυξη που μπορεί να κάνει ο Σουηδικός όμιλος με την δημιουργία τέτοιων πάρκων στην Ελλάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon Power, Ελληνικής θυγατρικής της Σουηδικής εταιρείας, κ. Μικέλης Χατζηγάκης υπογράμμισε τη θετική επίδραση που θα έχουν τα υπεράκτια αιολικά στο Ελληνικό ΑΕΠ. Ο κ. Χατζηγάκης τόνισε πως τα έργα αυτά είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας και μπορούν να δημιουργήσουν εξειδικευμένες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στη συνέχεια ανέφερε πως «έχουμε μια πρωτοφανή ευκαιρία στα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Να αναπτύξουμε ένα ολόκληρο εγχώριο οικοσύστημα γύρω από αυτά. Να στήσουμε μια ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα που θα τονώσει την Ελληνική βιομηχανία. Άλλωστε έχουμε εξωστρεφείς Ελληνικές εταιρείες που έχουν δείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν διεθνώς... Έχουμε λιμάνια, εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων, εταιρίες χάλυβα, ναυπηγεία…. Και μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ένα Ευρωπαϊκό κέντρο για την εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων αιολικών. Τώρα είναι η ευκαιρία για την Ελλάδα και δεν πρέπει να χαθεί».


Helicon2.JPG

Με την σειρά του ο κ. Henrik Baltscheffsky τ. Διευθύνων Σύμβουλος της Hexicon AB (2012-2021) και σήμερα Επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα θαλάσσια αιολικά δυναμικά παγκοσμίως, μεγάλη ακτογραμμή και κατά βάση βαθιές θάλασσες που μπορούν να την καταστήσουν, δυνητικά, σε παγκόσμιο παίκτη στην θαλάσσια αιολική ενέργεια. Ο κ. Baltscheffsky μίλησε και για τα διεθνή έργα της εταιρείας και την ταχεία ανάπτυξη που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια. Έκανε ειδική αναφορά στην συνεργασία που έχει η Hexicon με την Shell όπου αναπτύσσουν από κοινού ένα από τα μεγαλύτερα πλωτά πάρκα παγκοσμίως 1.3 GW στην Κορέα. Επίσης, πρόσφατα η εταιρεία σήκωσε σημαντικά κεφάλαια της τάξης των €45 εκατ. από την Glennmont Partners.

Οι κ. Baltscheffsky και Χατζηγάκης έδωσαν τα εύσημα στην ΕΔΕΥΕΠ και την Ελληνική κυβέρνηση για την σημαντική δουλειά που έχει κάνει πάνω στα υπεράκτια αιολικά και τόνισαν πως με αυτές τις κινήσεις κερδίζουν την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών τονίστηκε ότι είναι η πολιτική και νομική δέσμευση των 2GW μόνο για τα υπεράκτια καθώς και η ανακοίνωση ότι θα υπάρξουν πιλοτικά πλωτά αιολικά που θα προετοιμάσουν και την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα και θα προσελκύσουν επενδυτές πολύ νωρίτερα. Ο κ. Baltscheffsky υπογράμμισε ότι με βάση τη διεθνή εμπειρία της Hexicon τώρα είναι η ευκαιρία για την υλοποίηση πιλοτικών πλωτών προγραμμάτων που συμβάλλουν στην ομαλή προετοιμασία της εγχώριας αγοράς έως ότου γίνουν οι μεγάλοι διαγωνισμοί και τοποθετούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη αυτής της ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς.

Ποια είναι η Hexicon

Η Hexicon είναι project developer και πάροχος τεχνολογίας πλωτών υπεράκτιων αιολικών έργων και είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Είναι μια από τις παλαιότερες εταιρείες στο κομμάτι των πλωτών αιολικών με παρουσία σε 4 ηπείρους και χαρτοφυλάκιο μεικτής ισχύος 20 GW (portfolio gross capacity). Διαθέτει την δική της πατενταρισμένη τεχνολογία υπό την επωνυμία TwinWind™, με έμφαση στις δίδυμες ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλατφόρμα που μπορούν να προσφέρουν περισσότερη ισχύ με μικρότερο κόστος.  Η κατοχυρωμένη πατέντα TwinWind™ αλλάζει πραγματικά το παιχνίδι στην πλωτή υπεράκτια αιολική ενέργεια. Χρησιμοποιώντας δύο ανεμογεννήτριες πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα, το TwinWind™ επιτρέπει την παραγωγή περισσότερης ισχύος ανά θαλάσσια περιοχή σε σύγκριση με τις πλωτές πλατφόρμες μιας ανεμογεννήτριας. Αυτό μειώνει περαιτέρω το κόστος της ενέργειας (LCOE) παρέχοντας χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές, και ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης