Τελευταία Νέα

Περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία

Περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία

Εγκρίθηκε η μελέτη για τις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις των δύο ταμιευτήρων

 

Στην τελική ευθεία έχει μπει το μεγάλο έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία. Τις προηγούμενες ημέρες, πήρε το «πράσινο» φως από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του ΥΠΕΝ η Τεχνική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΤΕΠΕΜ) για τις συμπληρωματικές εγκαταστάσεις που αφορούν τις ανάγκες κατασκευής των δύο ανεξάρτητων ταμιευτήρων, «Άγιος Γεώργιος» και «Πύργο» με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικών μέτρων και 2 εκατ. κυβικών μέτρων.


Το έργο «Σύστημα Αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία» αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (μεγαβάτ) για παραγωγή και 730 MW για άντληση, περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για επένδυση που ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ με ετήσια παραγωγή ενέργειας περίπου 816.00 GWh (γιγαβατώρες).

Αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025

Πρόκειται για ένα κομβικό έργο που έχει χαρακτηρισθεί, ήδη από το 2013, ως Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος και το 2014 ως Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας. Οι μελέτες του έργου συγχρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Connecting Europe Facility και έτσι διαθέτει τώρα οριστικές μελέτες και πλήθος ολοκληρωμένων γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών καθώς και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Είναι δηλαδή ένα έργο έτοιμο από τεχνική και αδειοδοτική άποψη και πλήρως ώριμο για άμεση έναρξη κατασκευής, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και να τεθεί σε κανονική λειτουργία από τις αρχές του 2026.

Το Κυρίως Έργο Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας χωροθετείται στον Δήμο Αμφιλοχίας (τα φράγματα και οι άνω ταμιευτήρες, τα συστήματα προσαγωγής νερού, οι σταθμοί παραγωγής, το κέντρο υπερυψηλής τάσης και οδοί προσπέλασης) καθώς και στον Δήμο Αγρινίου (η εναέρια γραμμή υπερυψηλής τάσης και οι προσπελάσεις αυτής). Οι αναγκαίες εργοταξιακές εγκαταστάσεις που εγκρίθηκαν αφορούν στην εξυπηρέτηση των αναγκών κατασκευής του κυρίως έργου, δηλαδή των τμημάτων εκείνων που αναπτύσσονται στον Δήμο Αμφιλοχία.

Εκτός από το έργο στην Αμφιλοχία, ο όμιλος της ΤΕΡΝΑ έχει εξασφαλίσει άδειες για έργα αντλησιοταμίευσης στο Αμάρι της Κρήτης, στη Βέροια και στην Πελοπόννησο για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW (γιγαβάτ). Οι μεγάλες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και την επίτευξη των στόχων του ΕΣΕΚ ως το 2030, αφού οι μονάδες αντλησιοταμίευσης παρέχουν στο διασυνδεδεμένο δίκτυο την απαιτούμενη ευελιξία και σταθερότητα για ασφαλή και αποδοτική μεταφορά και διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στην ταχεία ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης και στην απεξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Ποια έργα είναι σε φάση υλοποίησης

Σε ρότα υλοποίησης έχουν μπει έργα αντλησιοταμίευσης και άλλων ενεργειακών ομίλων, τα οποία βρίσκονται στη φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης συνολικής ισχύος περίπου 820 MW, από μία δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW.
Επιπλέον υπάρχουν κι αντλητικά υδροηλεκτρικά έργα προς εξέταση, συνολικής ισχύος περίπου 2.000 MW σε διάφορες περιοχές όπως στην Τριχωνίδα, στον Λάδωνα, το Παλαιοχώριο, στη θέση Βροχόνερα Ημαθίας και αλλού. Υπάρχουν επίσης δυνατότητες αντλητικών με την προσθήκη ταμιευτήρων ανάντι σε ταμιευτήρες υπαρχόντων υδροηλεκτρικών μονάδων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΔΕΗ στον κύκλο Ιουνίου των αιτήσεων για χορήγηση αδειών αποθήκευσης ενέργειας είχε εξασφαλίσει τέσσερις άδειες, που μαζί με εκείνη που έχει εξασφαλίσει για το ορυχείο της Καρδιάς, ξεπερνούν σε ισχύ τα 1.400 MW.

Οι δύο μεγαλύτερες άδειες της ΔΕΗ για μονάδες αντλησιοταμίευσης, ισχύος 460 MW η κάθε μια, χωροθετούνται στη λίμνη Βεγορίτιδα και στη Σφηκιά, όπου η ΔΕΗ διατηρεί και άλλη μονάδα αντλησιοταμίευσης. Οι άλλοι δύο σταθμοί άντλησης της επιχείρησης θα εγκατασταθούν στα πρώην λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης (ισχύος 183 MW) και της Μαυροπηγής (156 MW). Όσο για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ στην Καρδιά, ισχύος 148 MW, έχει ήδη πάρει περιβαλλοντικούς όρους από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης