Τελευταία Νέα

Παραγωγή πράσινου υδρογόνου από την Ινδία για απόδοση 30 kg CO2 ανά kg

Παραγωγή πράσινου υδρογόνου από την Ινδία για απόδοση 30 kg CO2 ανά kg

Σχεδόν 20πλάσιες ποσότητες σε σύγκριση με το αντίστοιχο μπλε

Επανάσταση στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) φέρνει η Ινδία η οποία με την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ασιατικής χώρας θα απέδιδε περίπου 30 κιλά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά κιλό υδρογόνου, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Vijay Kumar Saraswat (Ινδός επιστήμονας - μέλος της NITI Aayog η οποία είναι κορυφαία «δεξαμενή σκέψης» δημόσιας πολιτικής της κυβέρνησης της Ινδίας) σε σεμινάριο που διοργάνωσε πρόσφατα το Διεθνές Ίδρυμα Vivekananda «Gas and Hydrogen Economy in India».

Κάνοντας σύγκριση μεταξύ των δύο μορφών υδρογόνου, είπε ότι το μπλε που παράγεται από την αναμόρφωση του φυσικού αερίου εκτιμάται ότι εκπέμπει 1,7 kg CO2 ανά kg υδρογόνου.

«Η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα έχει χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα από το μπλε υδρογόνο μόνο όταν το δίκτυο φτάσει το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα. Έτσι, η υιοθέτηση του μπλε υδρογόνου θα ανοίξει τελικά το δρόμο για το πράσινο υδρογόνο με σταδιακό πρασίνισμα της ηλεκτρικής ενέργειας της πηγής», σημείωσε ο Saraswat στην παρουσίασή του.

Τον Αύγουστο του 2023, το υπουργείο νέων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εξέδωσε το Πρότυπο Πράσινο Υδρογόνου για την Ινδία.


Ταυτόχρονη παραγωγή μπλε και πράσινου υδρογόνου

Ο Saraswat είπε ότι παρόλο που το πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε να επιτύχει τα χαμηλότερα αποτυπώματα ανανεώσιμου αερίου μακροπρόθεσμα (στη μεταβατική περίοδο έως ότου οι πηγές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών αερίων θερμοκηπίου ήταν άμεσα διαθέσιμες), η ανάπτυξη μπλε υδρογόνου μπορεί να επιτύχει υψηλότερες μειώσεις εκπομπών ανοίγοντας το μονοπάτι όσον αφορά την αλυσίδα αξίας για πράσινο υδρογόνο.

«Αυτό θα μπορούσε πράγματι να απαιτήσει μια προσέγγιση διπλής τροχιάς, στην οποία το μπλε υδρογόνο και το πράσινο υδρογόνο αναπτύσσονται και κλιμακώνονται ταυτόχρονα, λαμβάνοντας υπόψη τις περιφερειακές προτιμήσεις, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα», σημείωσε στην παρουσίασή του.


Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να συμβάλει στην απανθρακοποίηση

Υποστήριξε ακόμη ότι το πράσινο υδρογόνο είναι πράσινο (λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική της πηγής ενέργειας που συνδέεται με την παραγωγή), αλλά δεν είναι ουδέτερο από άνθρακα με την πραγματική έννοια.

«Στην περίπτωση του πράσινου υδρογόνου, δεν είναι λυπηρό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενισχύσουν την απανθρακοποίηση του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας, να διασφαλίσουν ότι εάν η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου, θα έχει χαμηλό αποτύπωμα αερίων θερμοκηπίου και να εξασφαλίσουν ότι εάν η ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου, δεν εκτρέπεται από άλλες χρήσεις που μπορούν να επιτύχουν υψηλότερες μειώσεις εκπομπών», δήλωσε ο Saraswat.

Είπε ότι μόνο τότε, το υδρογόνο είναι «πραγματικά πράσινο» και μπορεί να εκπληρώσει την περιβαλλοντική του υπόσχεση ως φορέας ενέργειας και βιομηχανικής πρώτης ύλης.

 

Ενίσχυση τεχνολογίας και εργατικού δυναμικού

Ο Saraswat σημείωσε περαιτέρω ότι τα κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης για τη μείωση του κόστους, τις διασυνοριακές εταιρικές σχέσεις και τις συμφωνίες μεταφοράς τεχνολογίας θα οδηγήσουν στην ενίσχυση της τεχνολογίας και του εργατικού δυναμικού.

«Η επιτυχία των στρατηγικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διαθεσιμότητα οικονομικών, την τεχνολογική συνεργασία και την ανάπτυξη περιεκτικών πολιτικών τιμολόγησης και φορολόγησης του άνθρακα. Επίσης εξαρτάται από άλλες οικονομικές παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν τη χρήση εναλλακτικών πόρων και αποτρέπουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων», σημείωσε.

Σχετικά με τις επιλογές της υποβοηθούμενης από την πυρηνική ενέργεια παραγωγής υδρογόνου, είπε ότι πρέπει να εξεταστεί για να ανταποκριθεί σε μεγάλες απαιτήσεις με βιώσιμο τρόπο.


Η στόχευση της Ινδίας στα πυρηνικά

«Η Ινδία μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν κλειστό κύκλο πυρηνικών καυσίμων με μεγάλης κλίμακας χρήση θορίου. Αυτό ανοίγει την ευκαιρία για μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας», πρόσθεσε.

Είπε ότι οι δραστηριότητες Ε&Α στο The Bhabha Atomic Research Centre (η κορυφαία πυρηνική ερευνητική εγκατάσταση της χώρας με έδρα στο Trombay της Βομβάης) στοχεύουν σε προκλητικές τεχνολογίες για πυρηνικούς αντιδραστήρες υψηλής θερμοκρασίας που χρησιμοποιούν καύσιμο με βάση το θόριο και μπορούν να παρέχουν θερμότητα διεργασίας στους 1.000 βαθμούς Κελσίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης