Τελευταία Νέα

Τα σχέδια της Copenhagen Offshore Partners στην ελληνική αγορά

Τα σχέδια της Copenhagen Offshore Partners στην ελληνική αγορά
Aναδημοσίευση της συνέντευξης από την «Καθημερινή της Κυριακής»

Η Δανέζικη εταιρία Copenhagen Offshore Partners (COP)  με ένα χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών πάρκων υπό ανάπτυξη πάνω από 50 GW που την καθιστά παγκόσμιο ηγέτη στον κλάδο, ξεδιπλώνει στην «Κ» τα σχέδιά της για την ελληνική αγορά, λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Την ερχόμενη Πέμπτη εγκαινιάζει στην Αθήνα τα γραφεία της και ο Vice President της εταιρίας κ.  Keld Bennetsen μιλάει  στην ¨Κ¨ για τα σχέδια της COP στην Ελλάδα,  τη συνεργασία με την Mytilineos και τις προοπτικές της νέας αγοράς που ανοίγει στην Ελλάδα.

«Πιστεύουμε πως το ταξίδι της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να είναι τελικά ένα success story» τονίζει και αποκαλύπτει ότι αυτή τη στιγμή η εταιρία διερευνά ευκαιρίες ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα και σε συνεργασία με την Mytileneos εκτελεί τις αναγκαίες μελέτες για να εντοπίσει τις καλύτερες ζώνες ανάπτυξης με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο.  Η ανακοίνωση του Εθνικού Προγράμματος «έστειλε ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια νέα αγορά για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας¨ τονίζει o κ. Keld Bennetsen και υπογραμμίζει την ανάγκη στενής συνεργασίας με το ΥΠΕΝ, την ΕΔΕΥΕΠ και όλες τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλιστεί ότι το  ρυθμιστικό πλαίσιο επιτρέπει στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία να ευδοκιμήσει.  “ Η συνεργασία μας με τη Μytilineos αποδεικνύει τη δέσμευσή μας για την ελληνική αγορά¨ σημειώνει και σε ότι αφορά στην επιλογή της εταιρίας να αποτελέσουν τα γραφεία της στην Αθήνα παγκόσμιο κόμβο εξυπηρέτησης των γραφείων της στην Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ , η απάντηση είναι ιδιαιτέρως κολακευτική για το εργατικό δυναμικό της χώρας. «Η Ελλάδα έχει επενδύσει ιστορικά στο εργατικό δυναμικό της παρέχοντας εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης» τονίζει, αποκαλύπτοντας ότι αυτό ήταν και το κριτήριο της επιλογής.

1.Ποια είναι η εταιρεία Copenhagen Offshore Partners (COP) και ποια είναι τα σχέδιά της για την ελληνική υπεράκτια αγορά αιολικής ενέργειας;

- Η Copenhagen Offshore Partners (COP) είναι παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη και κατασκευή υπεράκτιων αιολικών έργων και επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση μέσω της ανάπτυξης ενός χαρτοφυλακίου με πάνω από 50 GW έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, εκ των οποίων το ένα τρίτο αντιπροσωπεύει πλωτά αιολικά έργα. Η COP είναι ο αποκλειστικός συνεργάτης για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), η οποία είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο με στοχευμένες  επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παγκόσμιος ηγέτης στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. Η CIP διαχειρίζεται 11 funds και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει περίπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις σε έργα ανανεώσιμης ενέργειας και συναφείς υποδομές, από περισσότερους από 150 διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Το σχέδιό μας για την Ελλάδα, μέσω της συνεργασίας CIP-Mytilineos, είναι να επιταχύνουμε την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων τελευταίας τεχνολογίας με έγκαιρο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο στην ελληνική αγορά. Προσδοκούμε να είμαστε ένας έμπιστος εταίρος της ελληνικής κυβέρνησης και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει τους φιλόδοξους  στόχους της ,  να συμβάλουμε σημαντικά στην εθνική οικονομία και το Ελληνικό εργατικό δυναμικό, αλλά και να βοηθήσουμε την Ελλάδα να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και εξαγωγέας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

2. Ποια είναι η άποψή σας για το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση;

-Η δημοσίευση του Εθνικού Προγράμματος έτυχε μεγάλης αποδοχής, επιβεβαιώνει τις φιλοδοξίες της Ελλάδας να αναπτύξει υπεράκτια αιολικά πάρκα και θέτει ορισμένα συγκεκριμένα δεδομένα στο τραπέζι. Αναγνωρίζουμε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τον κίνδυνο σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές και να βρει τις καταλληλότερες τοποθεσίες για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών έργων . Τώρα πρέπει να εμβαθύνουμε στις λεπτομέρειες αυτού του Προγράμματος και να έχουμε έναν ενεργό διάλογο με την ΕΔΕΥΕΠ για το πώς να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο και να διασφαλίσουμε ότι θα οδηγήσει σε «ανεμογεννήτριες στο νερό» (όπως συνήθως λέμε στον κλάδο μας) το συντομότερο δυνατόν.

3. Υπάρχουν συγκεκριμένες θαλάσσιες ζώνες ενδιαφέροντος για την εταιρεία σας;

Αυτή τη στιγμή διερευνούμε ευκαιρίες ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα. Η ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων είναι μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια και απαιτεί έρευνες και περιβαλλοντικές μελέτες για την κατανόηση των ανεμολογικων συνθηκών, των χαρακτηριστικών του βυθού, των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και όχι μόνο. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτά τα πρώτα στάδια συνεργαζόμαστε στενά με την Mytilineos, η οποία έχει βαθιά κατανόηση των συνθηκών της ελληνικής αγοράς, και εκτελούμε τις αναγκαίες μελέτες για να εντοπίσουμε τις καλύτερες ζώνες ανάπτυξης με τον μικρότερο δυνατό αντίκτυπο.

4. Ανακοινώσατε συμφωνία συνεργασίας με τη Μytilineos το 2021. Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η συνεργασία;

-Πράγματι, η Copenhagen Infrastructure Partners και η Mytilineos  ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους το 2021. Tην ίδια χρονιά επίσης η COP ξεκίνησε την παρουσία της στην Ελλάδα, εγκαθιστώντας μια ομάδα από ειδικούς στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, με εμπειρία από την ελληνική αγορά, με επικεφαλής τον Διευθυντή του γραφείου στην Αθήνα, Νίκο Αλαγιαλόγλου. Η συνεργασία CIP-MYTILINEOS αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στην ελληνική αγορά. Ως ηγέτες, ο καθένας στο χώρο του, οι δυο ομάδες έχουν ενωθεί και δημιουργήσει μια από τις πιο καταρτισμένες ομάδες ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών έργων στην Ελλάδα.

5. Βλέπετε επέκταση των επιχειρηματικών σας συνεργασιών στην Ελλάδα;

H εμπειρία μας από άλλες αγορές δείχνει ότι μόλις υπάρχει η απαραίτητη ωριμότητα για μια περιοχή ανάπτυξης υπεράκτιου αιολικού έργου, τείνουμε να δημιουργούμε συνεργασίες με την τοπική εφοδιαστική αλυσίδα και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς της κοινωνιας. Το έχουμε κάνει αυτό σε όλες τις αγορές που αναπτύσσουμε υπεράκτια αιολικά έργα, όπως μεταξύ άλλων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ταϊβάν, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιταλία. Στην Ελλάδα, αναμένουμε ότι θα ακολουθηθεί παρόμοια πορεία, με την CIP-MYTILINEOS να χτίζει δεσμούς με την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα, για να διασφαλίσει ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία μεγιστοποιείται αλλά και να δημιουργήσει εξαγωγικές προοπτικές για την επέκταση των Eλλήνων προμηθευτών σε άλλες νέες αγορές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη γενικότερα.

6. Θεωρείται επαρκές το ρυθμιστικό πλαίσιο; Υπάρχουν τομείς για βελτίωση;

Η θέσπιση του κανονιστικού πλαισίου για την υπεράκτια αιολική ενέργεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της χώρας για το κλίμα και τις ΑΠΕ. Αυτό το ορόσημο έστειλε ένα μήνυμα στους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια νέα αγορά για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον αυτής της αγοράς και αναγνωρίζουμε την ανάγκη στενής συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και  Ενέργειας, την ΕΔΕΥΕΠ και όλες τις αρμόδιες Αρχές για να διασφαλίσουμε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο επιτρέπει στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία να ευδοκιμήσει, να υποστηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας και να προσελκύσει κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, που μπορούν να συνδυάσουν την εμπειρία τους στην ανάπτυξη έργων με την τοπική τεχνογνωσία για να παραδώσουν έργα σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια δίκαιη και διαφανή προσέγγιση για την ανάπτυξη της αγοράς, και συνδράμουμε με τη συμμέτοχη μας στο δημόσιο διάλογο, με βάση την παγκόσμια εμπειρία μας από πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε πως το ταξίδι της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να είναι τελικά ένα success story, καθώς υποστηρίζεται από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, η οποία εργάζεται ώστε να οικοδομήσει ένα ασφαλέστερο και καθαρότερο περιβάλλον για τους πολίτες.

7. Ποια κριτήρια σας οδήγησαν να επιλέξετε την Αθήνα ως ένα από τα δύο COP Global Hubs για να εξυπηρετήσετε τα 17 γραφεία σας σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία;

  • Δεν είναι μυστικό ότι μετά τον COVID, μία από τις κύριες προκλήσεις για τις εταιρείες που εργάζονται στον τομέα της ενέργειας ήταν να βρουν το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να υποστηρίξουν την ταχεία ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην υπεράκτια αιολική βιομηχανία. Η Ελλάδα έχει επενδύσει ιστορικά στο εργατικό δυναμικό της παρέχοντας εκπαίδευση παγκόσμιας κλάσης. Μετά την καθιέρωση της συνεργασίας CIP-MYTILINEOS το 2021, είδαμε την ευκαιρία να ανοίξουμε το Global Hub της COP στην Αθήνα, ως μέσο προσέλκυσης ελληνικών ταλέντων και υποστήριξης της ανάπτυξης του κλάδου. Το γεγονός ότι έχουμε τώρα περισσότερους από 16 υπαλλήλους στην COP που εργάζονται στο νεοσύστατο γραφείο μας στην Αθήνα, σε σύγκριση με μόλις 2 άτομα που είχαμε όταν ιδρύσαμε το ελληνικό υποκατάστημα πριν από 2 χρόνια, είναι σαφής ένδειξη ότι ήταν η σωστή απόφαση. Φυσικά, το σχέδιό μας είναι να επεκταθούμε περαιτέρω τα επόμενα χρόνια και ανυπομονούμε να μεγαλώσουμε την ομάδα μας και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης