Ενέργεια

Montel: Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στo ρωσικό LNG δεν θα πλήξουν τον χειμερινό εφοδιασμό

Montel: Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στo ρωσικό LNG δεν θα πλήξουν τον χειμερινό εφοδιασμό

 Αρχές του 2024 αναμένονται τα νέα φορτία

 

Οι νέες κυρώσεις στο έργο της Ρωσίας Arctic LNG 2, 27 bcm/έτος δεν θα επηρεάσουν την αναμενόμενη προμήθεια στην Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, με τα πρώτα φορτία να έχουν προγραμματιστεί μόνο για τις αρχές του επόμενου έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Montel.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, αργά την Πέμπτη, συμπεριέλαβε τον φορέα εκμετάλλευσης του έργου, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει αυτό το χειμώνα, στις κυρώσεις που αποσκοπούσαν να «περιορίσουν» τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας της Ρωσίας.

Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν θα επηρεάσουν τη βραχυπρόθεσμη προσφορά, καθώς δεν αναμενόταν να είχαν εξαχθεί φορτία μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, δήλωσε ο επικεφαλής αγορών ενέργειας της NUS Consulting, Jason Durden.

«Καταλαβαίνω ότι μόνο ένα από τα τρία τρένα αναμένεται διαδικτυακά κάποια στιγμή στο πρώτο τρίμηνο, επομένως ο αντίκτυπος για αυτόν τον χειμώνα είναι περιορισμένος», επεσήμανε.

Η πρώτη από τις τρεις μονάδες υγροποίησης 6,6 εκατομμυρίων τόνων/έτος (9 bcm/έτος) – ή τρένα – στο Arctic LNG 2 πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους, με την Novatek να στοχεύει σε πλήρη δυναμικότητα το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά ανταποκρίνονταν με επιφυλακτικότητα στις κυρώσεις, με τον ήπιο καιρό στην Ευρώπη και την Ασία να επιβαρύνει επίσης το κλίμα, είπε ο Durden.

Οι τιμές για το προμηνιαίο συμβόλαιο αναφοράς φυσικού αερίου της ηπείρου στον ολλανδικό κόμβο TTF διαπραγματεύονταν τελευταία κατά 0,85 ευρώ σε 49,41 ευρώ/MWh.

Μεσοπρόθεσμος αντίκτυπος

Αν και πολλές από τις μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας της εγκατάστασης έχουν συμφωνηθεί με ασιατικές εταιρείες, μεγάλο μέρος του LNG θα πήγαινε στην Ευρώπη χάρη στην πιο κοντινή απόσταση και το κόστος αποστολής, είπαν οι αναλυτές.

Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει εάν η ΕΕ επιβάλει απευθείας κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού LNG ως μέρος της προσπάθειάς της να απογαλακτιστεί από το ρωσικό αέριο λόγω του πολέμου της χώρας στην Ουκρανία, ανέφεραν.

«Κοιτάζοντας τη συμπεριφορά των τιμών, υποθέτω ότι η αγορά ήταν λίγο νευρική για τις νέες κυρώσεις χθες», δήλωσε η Marina Tsygankova, επικεφαλής αναλυτής αερίου στην LSEG.

Άλλοι αναλυτές είδαν περισσότερο μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο αντίκτυπο.
«Είναι απλώς ένας ακόμη ανοδικός κίνδυνος για αυτόν τον χειμώνα», είπε ένας αναλυτής σε μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής LNG, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να ενισχύσουν την καμπύλη τιμών.
Ως εκ τούτου, η σύμβαση φυσικού αερίου TTF Cal 24 κινήθηκε τελευταία κατά 0,82 ευρώ υψηλότερα στα 50,72 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης