Ενέργεια

Tim McPhie (Κομισιόν): Εθνικό μέτρο που διερευνάται ο φόρος των 10 ευρώ/MWh της Βουλγαρίας στο ρωσικό αέριο

Tim McPhie (Κομισιόν): Εθνικό μέτρο που διερευνάται ο φόρος των 10 ευρώ/MWh της Βουλγαρίας στο ρωσικό αέριο

Συζητήσεις σε εξέλιξη, καμία επιβεβαίωση για συγκατάθεση της Κομισιόν στο μέτρο από τον εκπρόσωπό της

 

Η Βουλγαρία έχει πάρει ένα εθνικό μέτρο με τον φόρο των 10 ευρώ/MWh, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Tim McPhie κατά την ενημέρωση στις 30/10 και η Επιτροπή βρίσκεται σε  συνομιλίες με την Βουλγαρία και τις χώρες που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις του μέτρου, αρνούμενος να επιβεβαιώσει τα όσα είπε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ότι η κίνηση της κυβερνησής του είναι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η  Βουλγαρία, όπως ανέφερε,  μπορεί να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα που πραγματοποιεί από τον φόρο των 10 ευρώ/MWh στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχονται από το βουλγαρικό έδαφος.

Η Βουλγαρία αναμένει ότι τα έσοδα από το νέο τέλος θα καταβληθούν στις 14 Νοεμβρίου, αλλά ορισμένοι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας αμφιβάλλουν εάν η χώρα θα λάβει καθόλου χρήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι το αέριο του αγωγού δύσκολα μπορεί να πιστοποιηθεί ως ρωσικό, καθώς συνδυάζει διάφορες πηγές, δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Kaloyan Staykov στο Euractiv Bulgaria.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov ανακοίνωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ενεργειακό φόρο των 10 ευρώ/MWh που εισήχθη στις 13 Οκτωβρίου για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχονται μέσω βουλγαρικού εδάφους.

«Τα τέλη που χρεώνει η Βουλγαρία για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία είναι εθνικό μέτρο, και ως εκ τούτου, εναπόκειται στη Βουλγαρία να αποφασίσει πού θα διαθέσει τα έσοδα», δήλωσε στον Τύπο τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Tim McPhie ο οποίος επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Βουλγαρία και τις χώρες που επηρεάζονται για τις επιπτώσεις του μέτρου χωρίς όμως να δωσει περισσότερες λεπτομέρειες .

Η Βουλγαρία αναμένει ετήσια έσοδα 1,2-1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον νέο φόρο, ο οποίος είπε ότι ο Denkov θα μπορούσε να πάει απευθείας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Αλλά η κίνηση της Βουλγαρίας έχει ήδη εξοργίσει την Ουγγαρία και τη Σερβία, οι οποίες εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω της επέκτασης του Turkish Stream. Ενώ η Βουδαπέστη και το Βελιγράδι λένε ότι ο φόρος φυσικού αερίου θα κάνει το ρωσικό αέριο κατά 20% πιο ακριβό, η Σόφια λέει ότι η Gazprom θα πρέπει να πληρώσει τα χρήματα.

Ερωτηθείς και πάλι από δημοσιογράφο στην ενημέρωση που παραχώρησε στις 30/10  ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Tim McPhie για τις δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, ότι έχει ήδη συζητήσει κα συμφωνήσει με την Επιτροπή για την φορολογία των 10 ευρώ και απομένει η διευθέτηση τεχνικών λεπτομερειών, απάντησε ότι οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη και δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο, ούτε να δώσει λεπτομέρειες.

«Μέχρι στιγμής, η ΕΕ έχει επιβάλει 12 πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τα περιοριστικά ενεργειακά μέτρα επηρεάζουν το πετρέλαιο και τον άνθρακα, αλλά όχι τις εισαγωγές φυσικού αερίου», εξήγησε ο εκπρόσωπος.

Η Gazprom δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημόσια τον νέο ενεργειακό φόρο και δεν είναι ακόμη σαφές εάν σκοπεύουν να τον πληρώσουν.

Πριν από μια εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίαςδήλωσε ότι εάν η Gazprom αρνηθεί να πληρώσει, η χρηματοοικονομική της ασφάλεια από συμβόλαια στη Βουλγαρία ή περιουσιακά στοιχεία στη χώρα θα κατασχεθούν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης