Ενέργεια

Ποιος έχει την ακριβότερη και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας (Euronews)

Ποιος έχει την ακριβότερη και φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας (Euronews)
Στο επίπκεντρο πλεόν οι εθνικές στηρίξεις στα νοικοκυριά - Διαγράμματα

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου προ φόρων εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την πλήρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά τώρα βρίσκονται σε πτώση. Αν και ελαφρώς υψηλότερες από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, οι τελικές τιμές για τους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων των φόρων, έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Το κόστος του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, το οποίο γνώρισε απότομη αύξηση μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, παραμένει πλέον σταθερό στην Ευρώπη, αφού κορυφώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ενώ οι τιμές προ φόρων μειώνονται, ορισμένες χώρες έχουν ήδη παγώσει τα μέτρα στήριξης που πρόσφεραν στα νοικοκυριά, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές για την τσέπη του καταναλωτή.

Το Euronews.com καταγράφει την εν λόγω τάση και με σχετικά διαγράμματα αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της ΕΕ, αφού υπάρχει διαφορά μεταξύ των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μεταξύ των επιμέρους χωρών τόσο εντός όσο και εκτός του μπλοκ.

Ποιες χώρες έχουν τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη και κατά πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου από τότε που ξεκίνησε η πλήρης εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022;

11_28.jpg




Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά υμπεριλαμβανομένων όλων των φόρων στην ΕΕ αυξήθηκαν από 25,3 € ανά 100 kWh σε 28,9 € ανά 100 kWh, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Οι μέσες τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης από 8,6 € ανά 100 kWh σε 11,9 € ανά 100 kWh την ίδια περίοδο. Αυτές είναι οι υψηλότερες τιμές που κατέγραψε η Eurostat, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Εξετάζοντας τις ποσοστιαίες μεταβολές από έτος σε έτος, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 14,5% το πρώτο εξάμηνο του 2023 και οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 37,9%.

Αυτά τα στοιχεία είναι χαμηλότερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, όταν οι ποσοστιαίες μεταβολές από έτος σε έτος έφτασαν στο peak τους.


77.jpg

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σταθεροποιούνται στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat, παρόλο που οι τελικές τιμές καταναλωτή με φόρους είναι ελαφρώς υψηλότερες από το δεύτερο εξάμηνο του 2022: Οι τιμές προ φόρων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μειώνονται, ωστόσο χώρες αποσύρουν εν μέρει τα μέτρα στήριξης των τιμών της ενέργειας, εξηγώντας την αύξηση.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των φόρων για τους οικιακούς καταναλωτές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) κυμαίνονταν από 11,4 € ανά 100 kWh στη Βουλγαρία έως 47,5 € ανά 100 kWh στην Ολλανδία. Την Ολλανδία ακολούθησαν το Βέλγιο (43,5 €), η Ρουμανία (42 €) και η Γερμανία (41,3 €).

59.jpg


Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερες σε εννέα κράτη μέλη της ΕΕ από τον μέσο όρο της ΕΕ. Καθώς η Γαλλία έχει το υψηλότερο μερίδιο πυρηνικών στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας της (68,9% το 2021) στην ΕΕ, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν σημαντικά χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ, με 23,2 ευρώ ανά 100 kWh το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό δεν συνέβη για το Βέλγιο, όπου το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν 50,6%. Το Βέλγιο ήρθε δεύτερο στον ακριβότερο τιμοκατάλογο ηλεκτρικής ενέργειας.

H Eλλάδα βρίσκεται στην 16η θέση με τιμή 23,3 ευρώ ανά 100 kWh και κάτω από την μέση τιμή


56346.jpg


Οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες είχαν τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια

Τουρκία κατέγραψε τις φθηνότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με 8,4 ευρώ ανά 100 kWh. Οι έξι χώρες στο κάτω μέρος ήταν όλες υποψήφιες στην ΕΕ, με τις τιμές να κυμαίνονται ελαφρώς μεταξύ τους. Οι μέσες τιμές φυσικού αερίου για νοικοκυριά το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν χαμηλότερες στην Ουγγαρία (3,4 ευρώ ανά 100 kWh), την Κροατία (4,1 ευρώ) και τη Σλοβακία (5,7 ευρώ) και οι υψηλότερες στην Ολλανδία (24,8 ευρώ), τη Σουηδία (21,9 ευρώ) , και τη Δανία (16,6 €).


234.jpg


Οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν υψηλότερες σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ από τον μέσο όρο της ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά σε αυτές τις χώρες πλήρωναν σημαντικά περισσότερα.Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Ολλανδία είχε τις πιο ακριβές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ Οι τιμές του οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν σε 22 χώρες της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σε 20 από τα 24 μέλη της ΕΕ.

Γιατί οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ολλανδία εκτοξεύτηκαν σχεδόν κατά 1000%;

Η Ολλανδία κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση από έτος σε έτος στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας
. Σύμφωνα με τη Eurostat, αυτή η πρωτοαφανής άνοδος σχετίζεται με πολλούς παράγοντες: όχι μόνο διακόπηκαν τα φορολογικά μέτρα από το 2022 το 2023, αλλά ταυτόχρονα διπλασιάστηκαν οι φόροι ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρόκειται να ενσωματώσει ένα πλαφόν που θα μειώσει τις τιμές σε όλα τα επίπεδα αρκετά σημαντικά το 2023.

2_6.jpg



Την Ολλανδία ακολούθησαν η Λιθουανία (88%), η Ρουμανία (77%) και η Λετονία (74%). Από την άλλη πλευρά, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκαν σε πέντε κράτη μέλη της ΕΕ, με την Ισπανία να καταγράφει σημαντική μείωση 41%, ακολουθούμενη από τη Δανία με 16%.


Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν περισσότερο από 100% σε ορισμένες χώρες

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σημαντικά σε αρκετές χώρες σε όλη την Ευρώπη, ανεβαίνοντας περισσότερο από 100% στη Λετονία, τη Ρουμανία και την Αυστρία. Ακολούθησαν η Ολλανδία (100%), η Τουρκία (92%) και η Ιρλανδία (73%).

51_3.jpg

Οι εισαγωγές ενέργειας της ΕΕ από τη Ρωσία μειώθηκαν δραματικά


Η Eurostat κατέγραψε μια δραματική αλλαγή στην ποσότητα ενέργειας που εισήγαγε η ΕΕ από τη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η τεράστια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και του φυσικού αερίου από τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, βοήθησε να αντισταθμιστεί η δραματική πτώση της ρωσικής ενέργειας.


14_6.jpg


Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή μπορεί να παρατηρηθεί στο φυσικό αέριο. Οι εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία αποτελούσαν σχεδόν το 50% του συνόλου πριν τον πόλεμο. Αυτό μειώθηκε σημαντικά το 2022, σε 12% τον Οκτώβριο. Μένει να δούμε αν το πρόσφατο ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς θα έχει παρόμοια, μόνιμη επίδραση στον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές της Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης