Ενέργεια

Αλ. Παπαγεωργίου: Το ΕΧΕ αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του για την αποτύπωση των τιμών ενέργειας

Αλ. Παπαγεωργίου: Το ΕΧΕ αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του για την αποτύπωση των τιμών ενέργειας
Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης και στη μοναδική ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, πρωταγωνιστώντας στις ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής

Στον κρίσιμο ρόλο των αγορών ενέργειας για την υλοποίηση της πράσινης μετάβασης, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια για όλους τους καταναλωτές, αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, στην ομιλία του στο 6ο Athens Investment Forum.

«Τα χρηματιστήρια ενέργειας διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη χρηματοδότηση των επενδύσεων στην καθαρή ενέργεια, αλλά και στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τη βέλτιστη λειτουργία τους. Παρέχουν διαφανείς και ανταγωνιστικές πλατφόρμες για τη διαπραγμάτευση προϊόντων ενέργειας, αλλά και εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου και διαχείρισης ρίσκου που επιτρέπουν τους συμμετέχοντες στην αγορά να βελτιστοποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους. Και την ίδια στιγμή, συμβάλλουν καταλυτικά στην ολοκλήρωση και εναρμόνιση των ενεργειακών αγορών στην Ευρώπη, προωθώντας το διασυνοριακό εμπόριο και τη συνεργασία.»

Ο κ. Παπαγεωργίου, τόνισε πώς σε αντίθεση με μια λανθασμένη εντύπωση που έχει δημιουργηθεί σε μέρος του κοινού, «το Χρηματιστήριο Ενέργειας δεν διαμορφώνει τις τιμές, αλλά παρέχει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις και τα εργαλεία ώστε η αγορά να λειτουργεί με διαφάνεια και ισοτιμία, παράγοντας τα σωστά σήματα τιμών τα οποία αντικατοπτρίζουν τα θεμελιώδη της προσφοράς και της ζήτησης».

Στο πλαίσιο αυτό, το ΕΧΕ αναπτύσσεται σταθερά και καινοτομεί,   εμπλουτίζοντας διαρκώς τα προϊόντα και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις των πελατών του, διευκολύνοντας, ταυτοχρόνως, τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και τη βέλτιστη αξιοποίηση των υποδομών ενέργειας τα οποία αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη του εθνικού και ευρωπαϊκού στόχου για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης και στη μοναδική ευκαιρία που έχει η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, πρωταγωνιστώντας στις ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, σημείωσε, «υπηρετεί με συνέπεια αυτόν τον στόχο προωθώντας το διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας και τη συνεργασία και εργάζεται ώστε να καταστεί το Βάθρο Εμπορίας Φυσικού Αερίου το σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των τιμών στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη, συμβάλλοντας, μαζί με τις νέες υποδομές που υλοποιούνται, στη μετατροπή της χώρας μας σε περιφερειακό hub φ.α.»

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης