Ενέργεια

Αττική - Κρήτης: Παρέκκλιση θα ζητήσει το ΥΠΕΝ- Κανονικά το έργο λέει ο ΑΔΜΗΕ

Αττική - Κρήτης: Παρέκκλιση θα ζητήσει το ΥΠΕΝ- Κανονικά το έργο λέει ο ΑΔΜΗΕ
Στο τέλος του 2024 να ξεκινήσει δοκιμαστικά η ηλέκτριση της νέας διασύνδεσης και η ολοκλήρωση του έργου.
Παρέκκλιση αναμένεται να ζητήσει το ΥΠΕΝ από την Κομισιόν σχετικά με τη λειτουργία του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. «Πρόκειται για ένα τυπικό ζήτημα που αφορά στη λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη και τον χρόνο λειτουργίας τους», όπως αναφέρουν παράγοντες του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι «το έργο του μεγάλου καλωδίου Κρήτης - Αττικής προχωράει κανονικά και το χρονοδιάγραμμα παραμένει για ολοκλήρωση εντός του 2024».

Άλλωστε οι μονάδες της Κρήτης παραμένουν πολύτιμες για το νησί έως την ολοκλήρωση της δεύτερης διασύνδεσης με την Αττική, ενώ ορισμένες από αυτές θα παραμείνουν κι έπειτα ως εφεδρείες. Σε κάθε περίπτωση, με την ολοκλήρωση του έργου θα περιοριστεί το κόστος των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) στα τιμολόγια ρεύματος ενώ παράλληλα θα ανοίξει το ηλεκτρικό σύστημα ώστε να δεχθεί περισσότερη πράσινη ενέργεια.

Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Περί το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα δομικά έργα που εκτελούνται στο εργοτάξιο της Δαμάστας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εισαγωγή και εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ώστε στο τέλος του 2024 να ξεκινήσει δοκιμαστικά η ηλέκτριση της νέας διασύνδεσης και η ολοκλήρωση του έργου.

Η διασύνδεση έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση με τα 200 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ιδία κεφάλαια, περίπου 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, 200 εκατ. ευρώ από το ομολογιακό δάνειο της Eurobank και άλλα τόσα από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.


Συνάντηση Σκυλακάκη, Σδούκου - ΥΠΕΝ Βελγίου

Για τα έργα των εθνικών διασυνδέσεων αλλά και για τις διεθνείς, ενεργειακές διασυνδέσεις στις οποίες η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό «παίκτη» όπως είναι το ηλεκτρικό καλώδιο με την Αίγυπτο ή η σχεδιαζόμενη διασύνδεση με τη Γερμανία αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και της υφυπουργού κυρίας Αλεξάνδρας Σδούκου με την κυρία Tinne Van der Straeten, υπουργό Ενέργειας του Βελγίου, εν όψει της επερχόμενης Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Η ενεργοποίηση των νέων ηλεκτρικών διαδρόμων που θα επεκτείνουν την αγορά «πράσινης» ενέργειας της περιοχής μας, θεωρείται ως κομβικής σημασίας για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί επενδύσεις ύψους 584 δισ. ευρώ σε νέες ηλεκτρικές υποδομές έως το τέλος της δεκαετίας προκειμένου να διατηρηθεί ο υψηλός ρυθμός διείσδυσης ΑΠΕ και ο εξηλεκτρισμός των ευρωπαϊκών οικονομιών. Ήτοι το σημερινό ηλεκτρικό δίκτυο των 11 εκατ. χλμ. στην Ευρώπη θα πρέπει να αναπτυχθεί, να ψηφιοποιηθεί και να ενσωματώσει τεχνολογίες αποθήκευσης το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου να υποστηρίξει τη υψηλή ζήτηση ηλεκτρισμού που θα αυξηθεί κατά περίπου 60% έως το τέλος της δεκαετίας και θα συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης