Ενέργεια

Ρωσία: Επιστροφή της επιδότησης διύλισης - θα χάσει φόρους 4 δισ. δολ.

Ρωσία: Επιστροφή της επιδότησης διύλισης - θα χάσει φόρους 4 δισ. δολ.

Η κυβέρνηση αποκαθιστά την επιδότηση, από την 1η Οκτωβρίου

 

Η εσπευσμένη αποκατάσταση της ρωσικής επιδότησης για τα διυλιστήρια πετρελαίου όχι μόνο θα κοστίσει στον κρατικό προϋπολογισμό 400 δισεκατομμύρια ρούβλια (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επιδοτήσεις φέτος, αλλά και εφάπαξ φόρους 350 δισεκατομμυρίων ρούβλια , δείχνουν οι υπολογισμοί του Reuters.

Το αποτέλεσμα δείχνει τη δυσκολία, πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, της προσπάθειας χρηματοδότησης του αυξανόμενου κόστους του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ προσπαθεί επίσης να επιδοτήσει καύσιμα για τους καταναλωτές και τη βιομηχανία που παλεύει με τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η Ρωσία μείωσε στο μισό την επίδότηση τον Σεπτέμβριο.

Όμως τα διυλιστήρια άρχισαν να εξάγουν περισσότερο, ενισχύοντας επίσης την αδυναμία του ρουβλίου, προκαλώντας ελλείψεις ντίζελ και βενζίνης και ανέβασαν τις εγχώριες τιμές χονδρικής, ενοχλώντας ιδιαίτερα τον αγροτικό τομέα και ωθώντας την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις περισσότερες εξαγωγές καυσίμων.
Σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την τάξη, η κυβέρνηση αποκαθιστά την επιδότηση, από την 1η Οκτωβρίου.


Αλλαγή πληρωμής

Συνήθως, η αλλαγή στη φόρμουλα πληρωμής θα ενίσχυε επίσης τα έσοδα της κυβέρνησης από τον Φόρο Εξόρυξης Ορυκτών κατά 350 δισεκατομμύρια ρούβλια μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου, ή πάνω από το 1,1% των προϋπολογιζόμενων ετήσιων δαπανών. Πέρυσι, τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιστοιχούσαν στο 42% των εσόδων του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, η φορολογική αλλαγή απαιτεί νομοθεσία που δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι την 1η Ιανουαρίου, και η ρωσική νομοθεσία αποτρέπει την αναδρομή των φορολογικών απαιτήσεων, προκαλώντας έτσι την απώλεια.

Οι αμυντικές δαπάνες θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών δημοσιονομικών δαπανών της Ρωσίας το 2024, δείχνουν τα κυβερνητικά σχέδια, καθώς η Μόσχα εκτρέπει όλο και περισσότερους πόρους προς τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία.

Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στο 15% την Παρασκευή ως απάντηση στο αδύναμο ρούβλι, τον επίμονο πληθωρισμό -που αναμένεται να ξεπεράσει το 7% μέχρι το τέλος του έτους- και τις αυξανόμενες δαπάνες του προϋπολογισμού.

Η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τον κρατικό δανεισμό για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της «ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης» στην Ουκρανία τα επόμενα χρόνια και υπολογίζει σε ανάκαμψη των εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στα προ της εισβολής επίπεδα για να το κάνει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης