Ενέργεια

Bloomberg: Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ερευνήσουν τις μεγάλες συμφωνίες Exxon και Chevron

Bloomberg: Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ερευνήσουν τις μεγάλες συμφωνίες Exxon και Chevron

Ζητούν να εξεταστεί εάν θα προκαλέσουν ζημιές στους Αμερικάνους καταναλωτές και αυξηθεί η τιμή της βενζίνης

Μια ομάδα Δημοκρατικών Γερουσιαστών των ΗΠΑ με επικεφαλής τον ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ προέτρεψε την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να διερευνήσει εάν οι τελευταίες εξαγορές που ανακοινώθηκαν από τις ExxonMobil και Chevron παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανονισμούς.

«Σε περίπτωση που η FTC αποφασίσει ότι αυτές οι συγχωνεύσεις θα παραβιάζουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, σας προτρέπουμε να τις αντιταχθείτε», έγραψε ο Σούμερ σε επιστολή προς την FTC, όπως μεταδόθηκε από το Bloomberg.

Η επιστολή είναι μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη έκκληση προς τις Ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ να εξετάσουν εάν οι συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα θα προκαλέσουν ζημιές στους Αμερικανούς καταναλωτές.

Οι Δημοκρατικοί που υπέγραψαν την επιστολή ανησυχούν ότι οι μεγάλες συμφωνίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές της βενζίνης.

Η FTC καλείται να εξετάσει «πώς οι κάθετα ολοκληρωμένες λειτουργίες της Exxon ή της Chevron μπορεί να βλάψουν τον αμερικανικό ανταγωνισμό σε οποιαδήποτε εθνική ή περιφερειακή αγορά», σύμφωνα με την επιστολή που επικαλείται το Bloomberg.

Η Amy Klobuchar από τη Μινεσότα, ο Richard Blumenthal από το Connecticut, ο Cory Booker από το New Jersey, ο John Fetterman από την Πενσυλβάνια και η Tammy Duckworth από το Illinois είναι μεταξύ των άλλων Δημοκρατικών που υπέγραψαν την επιστολή.


Οι επίμαχες συμφωνίες

Τον περασμένο μήνα, η Exxon ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά της Pioneer Natural Resources σε μια συνολική συναλλαγή αξίας 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η σιωπηρή συνολική εταιρική αξία της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους, είναι περίπου 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, η Chevron γνωστοποίησε ότι θα αγόραζε την Hess Corporation σε μια συναλλαγή συνολικής αξίας 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων με συνολική εταιρική αξία (συμπεριλαμβανομένου του χρέους), στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσω των προαναφερόμενων συμφωνιών, η Exxon θα γίνει ο κορυφαίος παραγωγός αργού πετρελαίου του Permian.

Η Chevron θα προσθέσει περιουσιακά στοιχεία στην υπεράκτια Γουιάνα και στο παιχνίδι σχιστόλιθου Bakken των ΗΠΑ.

Η συμφωνία Hess θα δώσει στη Chevron 465.000 καθαρά στρέμματα αποθέματος υψηλής ποιότητας, μεγάλης διάρκειας στο Bakken που θα υποστηρίζεται από τα ολοκληρωμένα περιουσιακά στοιχεία της Hess Midstream, καθώς και από συμπληρωματικά περιουσιακά στοιχεία του Κόλπου του Μεξικού των ΗΠΑ.

«Στο Bakken, η Hess κατέχει μια ισχυρή γεωγραφική θέση που περιλαμβάνει τοποθεσίες για γεώτρηση οι οποίες θα προστεθούν στο πλεονεκτικό χαρτοφυλάκιο σχιστόλιθου και στενού χαρτοφυλακίου της Chevron», δήλωσε ο Mike Wirth (Διευθύνων Σύμβουλος της Chevron), στην κλήση με αναλυτές για να συζητήσουν την εξαγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης