Ενέργεια

Γιατί Exxon και Chevron προχώρησαν σε μεγάλες εγχώριες εξαγορές

Γιατί Exxon και Chevron προχώρησαν σε μεγάλες εγχώριες εξαγορές

Οι γίγαντες πετρελαίου ενισχύουν την θέση τους στην χώρα καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικές εντάσεις

 

Η ExxonMobil και η Chevron μόλις ανακοίνωσαν μεγάλες συμφωνίες εξαγοράς αμερικανικών εταιρειών, οι οποίες θα ενισχύσουν το αποτύπωμα των αμερικανικών πετρελαϊκών υπερμεγάλων εταιρειών στην εγχώρια ανάντη αγορά τους και τη μεγαλύτερη επιτυχία εξερεύνησης των τελευταίων ετών, τη Γουιάνα.

Σύμφωνα με το OilPrice στοιχηματίζοντας στις προσδοκίες για διαρκή παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου και στο χαμηλότερο κόστος προσφοράς μέσω συνεργειών με τις στοχευμένες εξαγορασθείσες εταιρείες, η Exxon και η Chevron προσπαθούν τώρα να δημιουργήσουν ισχυρότερα χαρτοφυλάκια ανάντη πιο κοντά στην πατρίδα τους μετά την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων στη Δυτική Ευρώπη, τη Δυτική Αφρική και τη Ρωσία τα προηγούμενα χρόνια.

Εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και εξάρσεων σε άλλα μέρη του κόσμου, οι αμερικανικές πολυεθνικές στοιχηματίζουν στην υψηλότερη εγχώρια παραγωγή και στα τεράστια αποθέματα της Γουιάνας -κυρίως στο κατώφλι της Αμερικής στη Λατινική Αμερική- για να ενισχύσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με πιο ευνοϊκούς πόρους και να αυξήσουν τις αποδόσεις στους επενδυτές.

Τέλος εποχής

Η εποχή των αμερικανικών πετρελαϊκών κολοσσών που κατέχουν μια ποικιλία περιουσιακών στοιχείων σε όλο τον κόσμο έχει τελειώσει, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στη Wall Street Journal.

Αυτόν τον μήνα, η Exxon ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά της Pioneer Natural Resources σε μια συνολική συναλλαγή αξίας 59,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η συνολική εταιρική αξία της συναλλαγής, συμπεριλαμβανομένου του καθαρού χρέους, είναι περίπου 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, η Chevron ανακοίνωσε ότι θα αγόραζε την Hess Corporation σε μια συναλλαγή 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τηνσυνολική εταιρική αξία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους,να ανέρχεται στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσω των συμφωνιών, η Exxon, η οποία έχει αποσυρθεί από τη Ρωσία, το Καμερούν και το Τσαντ τα τελευταία χρόνια, θα γίνει ο κορυφαίος παραγωγός της Permian. Η Chevron, από την πλευρά της, θα προσθέσει περιουσιακά στοιχεία στην υπεράκτια Γουιάνα και στο παιχνίδι σχιστόλιθου Bakken των ΗΠΑ, μετά την εγκατάλειψη περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νορβηγία τα τελευταία χρόνια.

Με την αγορά της Hess, η Chevron θα γίνει συνεργάτης της Exxon στους τεράστιους πόρους που ανακαλύφθηκαν στη Γουιάνα. Η Chevron θα αποκτήσει το 30% της ιδιοκτησίας σε περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου που ανακαλύφθηκε με υψηλά περιθώρια μετρητών ανά βαρέλι, ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης παραγωγής και πιθανή ανοδική εξερεύνηση, ανέφερε η εταιρεία.

Η Γουιάνα είναι πολιτικά πιο σταθερή από άλλα μέρη του κόσμου και πιο κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες — γεγονός που είναι αποτελεσματικό για τις εξαγωγές αργού στην Αμερική.

Σε ένδειξη διακοπής των επιχειρήσεων από γεωπολιτική αναταραχή, εβδομάδες πριν από την εξαγγελθείσα εξαγορά της Hess, η Chevron έλαβε εντολή από το Ισραήλ να διακόψει την παραγωγή στο υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Tamar μετά την επίθεση της Χαμάς.

Οι προβλέψεις για την παραγωγή

Η συμφωνία Hess θα δώσει επίσης στη Chevron 465.000 καθαρά στρέμματα αποθέματος υψηλής ποιότητας, μακράς διάρκειας στο Bakken που θα υποστηρίζεται από τα ολοκληρωμένα περιουσιακά στοιχεία της Hess Midstream, συμπληρωματικά περιουσιακά στοιχεία του Κόλπου του Μεξικού στις ΗΠΑ και σταθερή ελεύθερη ταμειακή ροή από την επιχείρηση φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ασίας .

Στο Bakken, η καθαρή παραγωγή της Hess Corp ήταν 190.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα (boepd) το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με 166.000 βαρέλια ημερησίως το τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αντανακλώντας αυξημένη δραστηριότητα γεώτρησης και ολοκλήρωσης και υψηλότερους όγκους NGL και φυσικού αερίου εισπράττονται βάσει του ποσοστού των συμβολαίων εσόδων λόγω χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων.

Στην Permian, η Exxon θα γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός μετά τη συμφωνία της Pioneer.

Ο συνδυασμός με την Pioneer «μεταμορφώνει το χαρτοφυλάκιο ανάντη της ExxonMobil αυξάνοντας την παραγωγή χαμηλότερου κόστους προσφοράς, καθώς και την ευελιξία κεφαλαίου μικρού κύκλου», δήλωσε η Exxon όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία.

Η εταιρεία αναμένει κόστος προμήθειας μικρότερο των 35 $ ανά βαρέλι από τα περιουσιακά στοιχεία της Pioneer.

«Μέχρι το 2027, τα βαρέλια μικρού κύκλου θα αποτελούν περισσότερο από το 40% των συνολικών όγκων ανάντη, τοποθετώντας την εταιρεία να ανταποκρίνεται ταχύτερα στις αλλαγές της ζήτησης και να αυξάνει τη δέσμευση της τιμής και του όγκου ανοδικά».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon, Daren Woods, σχολίασε στο CNBC μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας:

«Η πραγματική πρόκληση που έχουμε, νομίζω, ως εταιρεία και βιομηχανία είναι να διασφαλίσουμε ότι αναπτύσσουμε αυτούς τους πόρους με πολύ χαμηλό κόστος προμήθειας».

«Ο Scott έχτισε αυτήν την επιχείρηση με την Pioneer και ο συνδυασμός των δυο μας θα έχει ακόμα πιο ισχυρή επιχείρηση με χαμηλότερο κόστος προμήθειας. Οπότε, βασικά αδιαφορούμε για όπου κι αν πάνε αυτές οι τιμές, διασφαλίζοντας ότι μπορούμε να προμηθεύσουμε οικονομικά αποδοτικά όποιες κι αν είναι οι συνθήκες της αγοράς», είπε ο Woods.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης