Τα τρία σενάρια κινδύνου που εξετάζει η τράπεζα
Η τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις Προοπτικές Αγορών Εμπορευμάτων ανέφερε ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί μόνο κατά περίπου 6% από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ενώ οι τιμές των γεωργικών προϊόντων, των περισσότερων μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων «μετά βίας έχουν υποχωρήσει».
Η έκθεση περιγράφει τρία σενάρια κινδύνου που βασίζονται σε ιστορικά επεισόδια που αφορούν περιφερειακές συγκρούσεις από τη δεκαετία του 1970, με αυξανόμενη σοβαρότητα και συνέπειες.
Ένα σενάριο «μικρής διακοπής» ισοδύναμο με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Λιβύης το 2011 κατά περίπου 500.000 έως 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) θα οδηγούσε τις τιμές του πετρελαίου σε μια περιοχή από 93 έως 102 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο, είπε η τράπεζα.
Ένα σενάριο «μέτριας διακοπής» - περίπου ισοδύναμο με τον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 - θα μείωνε τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου κατά 3 έως 5 εκατομμύρια bpd, ωθώντας τις τιμές μεταξύ 109 και 121 δολαρίων το βαρέλι.
Το σενάριο «μεγάλης διακοπής» της Παγκόσμιας Τράπεζας προσεγγίζει τον αντίκτυπο του αραβικού πετρελαϊκού εμπάργκο του 1973, συρρικνώνοντας την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου κατά 6 έως 8 εκατομμύρια bpd. Αυτό αρχικά θα ανέβαζε τις τιμές στα 140 με 157 δολάρια το βαρέλι, ένα άλμα έως και 75%.
«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν διατηρηθούν, σημαίνουν αναπόφευκτα υψηλότερες τιμές των τροφίμων», δήλωσε ο Ayhan Kose, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Εάν συμβεί ένα σοβαρό σοκ στην τιμή του πετρελαίου, θα ωθήσει τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων που έχει ήδη αυξηθεί σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες».
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας ήταν εκπληκτικά ανθεκτική λόγω των πιέσεων στον τομέα των ακινήτων της χώρας, αυξάνοντας κατά 12% τους πρώτους εννέα μήνες του 2023 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.
Η παραγωγή και οι εξαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία ήταν σχετικά σταθερές φέτος παρά τα εμπάργκο που επιβλήθηκαν από τη Δύση στο ρωσικό αργό για να τιμωρηθεί η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα.
Πλαφόν χωρίς αξία
Οι εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες μειώθηκαν κατά 53% μεταξύ 2021 και 2023, αλλά αυτές έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από αυξημένες εξαγωγές προς την Κίνα, την Ινδία και την Τουρκία - αυξημένες κατά 40 %την ίδια περίοδο.
«Το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού αργού πετρελαίου που εισήχθη στα τέλη του 2022 φαίνεται ολοένα και πιο ανεφάρμοστο δεδομένης της πρόσφατης άνοδο των τιμών των Ουραλίων», δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα, αναφερόμενη στο σημείο αναφοράς του ρωσικού αργού, που επί του παρόντος διαπραγματεύεται στα μέσα των 70$ ανά βαρέλι, πολύ υψηλότερο το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων υπό την ηγεσία της G7 για το ρωσικό αργό. Το ανώτατο όριο στοχεύει να απαγορεύσει στους αγοραστές ρωσικού αργού τη χρήση υπηρεσιών που παρέχονται από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ναυτιλιακών και ασφαλιστικών, εκτός εάν τα φορτία πωλούνται στην τιμή ή κάτω από την ανώτατη τιμή.
«Φαίνεται ότι συνθέτοντας έναν «σκιώδη στόλο» (δεξαμενόπλοιων), η Ρωσία μπόρεσε να πραγματοποιήσει εμπορικές συναλλαγές εκτός του ανώτατου ορίου· το επίσημο σημείο αναφοράς των Ουραλίων πρόσφατα παραβίασε το ανώτατο όριο για περισσότερους από τρεις μήνες, με μέσο όρο 80 δολάρια το βαρέλι τον Αύγουστο». είπε η έκθεση.
Εάν η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κλιμακωθεί, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να διαχειριστούν μια πιθανή αύξηση του πληθωρισμού, δήλωσε η Παγκόσμια Τράπεζα. Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τους εμπορικούς περιορισμούς, όπως οι απαγορεύσεις εξαγωγών σε τρόφιμα και λιπάσματα, επειδή συχνά μπορούν να εντείνουν την αστάθεια των τιμών και να εντείνουν την επισιτιστική ανασφάλεια.
www.worldenergynews.gr