Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Οι ενεργειακές μετοχές ανακτούν το επενδυτικό ενδιαφέρον - Κομβικές οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή

Οι ενεργειακές μετοχές ανακτούν το επενδυτικό ενδιαφέρον - Κομβικές οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή
Οι αγοραστές έχουν κερδίσει χρόνο φέρνοντας πιο κοντά το όριο διάσπασης των ΚΜΟ των 30 και 50 ημερών ενώ έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την προσφορά που βγαίνει στην αντίσταση των 1.200 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
Με την Wall να ισορροπεί όλο και χαμηλότερα και το ενδεχόμενο να προσεγγίσει τις 4.050 μονάδες ανοιχτό για τον S&P μετά τις νέες απώλειες κατά την Παρασκευή 27/10 στις 4.117, η ελληνική αγορά δείχνει μια καλή τεχνικά εικόνα που έχει να κάνει με την αναβάθμιση του S&P. Ta fututres ξεκινούν ανοδικά, μετά την πτώση της Παρασκευής, στις 4.129 μονάδες , αυτό όμως δεν μας λέει κάτι ουσιαστικό προς το παρόν.

Από τις ενεργειακές μετοχές η Mytilineos διόρθωσε μετά την δημοσιοποίηση των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων της στα 35 ευρώ από τα 37 δημιουργώντας νέες ευκαιρίες τόσο για τους traders όσο και για τους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές.

Η ΔΕΗ φαίνεται ότι τείνει να ανακτήσει επίπεδα, ενώ η CENERGY μετά την απορρόφηση των πωλήσεων θεσμικού και την ανακοίνωση νέου μεγάλου εργου, επαναπροσέγγισε τα 6 ευρώ.

Η πορεία των αγορών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής, που είναι στην παρούσα φάση και ο κύριος παράγοντας αποσταθεροποίησης.

Σύμφωνα με την BETA

Τα επιχειρηματικά νέα από το μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων βοήθησαν να αποσβεστούν οι αναταράξεις από το εξωτερικό και η αγορά να κλείσει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Το βασικό ζητούμενο της παραγωγής περιεχομένου αρχίζει να λειτουργεί για την εγχώρια αγορά βάζοντας και το στοιχείο της έκπληξης στο τραπέζι. Η πρόταση της Unicredit ανοίγει πλέον για τα καλά την υπόθεση
της πλήρους ιδιωτικοποίησης της Alpha Bank και είναι καταλύτης εξελίξεων τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα που ακολουθεί.

Παράλληλα, η ολοκλήρωση του deal της ΔΕΗ βάζει σε ανοδική αναθεώρηση τις εκτιμήσεις του επιχειρηματικού πλάνου του ομίλου, προσφέρει μεγαλύτερη ορατότητα και κλείνει μια ακόμα εκκρεμότητα της αγοράς. Τέλος τα επιχειρηματικά κέρδη δεν δείχνουν μόνο αντοχή αλλά διατηρούν τις ισχυρές τάσεις που είχαν καταγραφεί στο εξάμηνο. Σε αυτό το πλέγμα νέων η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την S&P και τα θετικά μάκρο (πλεόνασμα, τουριστικές αφίξεις κλπ) συμπληρώνουν μια εικόνα που αναζητά ευκαιρία να κεφαλαιοποιηθεί.

Στον αντίποδα οι τεχνολογικές εταιρίες στην Wall Street και ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη ήταν φορείς αναταράξεων στις αγορές. Παρά το γεγονός ότι οι εταιρίες του κλάδου τεχνολογίας υπερέβησαν τις εκτιμήσεις της αγοράς στις πρόσφατες ανακοινώσεις κερδών φαίνεται ότι επικρατεί σκεπτικισμός ως προς την πραγματική δυναμική που έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην αύξηση των μελλοντικών εσόδων των εταιριών και ακολούθως τι συνεπάγεται αυτό για τις αποτιμήσεις τους. Στις ΑΠΕ οι αστοχίες της Siemens στην ποιότητα κατασκευής μέρους της παραγωγής των ανεμογεννητριών έχουν επιδράσει καταλυτικά στον κλάδο από το καλοκαίρι ενώ η εταιρία έχει δεχθεί πλήγμα στην αξιοπιστία της που έχει την αντανάκλαση του στην εξέλιξη της τιμής της μετοχής. Η ανακοίνωση της FED για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα (Τετάρτη 1η Νοεμβρίου) ξεχωρίζει σαν γεγονός αναφοράς ενώ η αγορά θα εστιάσει και στα αποτελέσματα της Apple την προσεχή Πέμπτη.


Στόχος η διάσπαση του ΚΜΟ των 30 - 50 ημερών

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διατηρείται πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών σε μια κούρσα αντοχής και υπομονής με εμφανή την αναποφασιστικότητα για την ανάληψη μεγαλύτερης δράσης από την μία ή την άλλη πλευρά. Οι αγοραστές έχουν κερδίσει χρόνο φέρνοντας πιο κοντά το όριο διάσπασης των ΚΜΟ των 30 και 50 ημερών ενώ έχουν αρχίσει να δοκιμάζουν την προσφορά που βγαίνει στην αντίσταση των 1.200 μονάδων. Επί του παρόντος η συναλλακτική δραστηριότητα δεν δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί γεγονός που θα βοηθούσε σε μια πιο ζωηρή ανακατάληψη της περιοχής ωστόσο και οι πωλητές δεν φαίνεται να έχουν τις δυνάμεις για να ωθήσουν τις τιμές χαμηλότερα.

Η ισορροπία στην εν λόγω ζώνη τιμών για 13 συνεδριάσεις δημιουργεί ένα πλάτωμα που μπορεί να μας δώσει σημαντικά υψηλότερα ή χαμηλότερα  επίπεδα διαπραγμάτευσης για τον Γενικό Δείκτη. Συσσωρεύσεις αυτού του τύπου εκκινούν την εκτόνωση τους με χάσμα τιμών το οποίο σημαίνει και την λήξη της περιόδου αναμονής. Το μικρό προβάδισμα των αγοραστών δείχνει πάντως να διατηρείται και για την επόμενη εβδομάδα σε μια πολύ εύθραυστη οριακή διαγραμματική ισορροπία

Πλούσια η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας από πλευράς προγραμματισμένων γεγονότων: Τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου των εισηγμένων αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον καθώς την Τρίτη
ανακοινώνουν Coca Cola (trading update πριν την έναρξη της συνεδρίασης) και Mermeren. Την Πέμπτη θα ανακοινώσει μεγέθη η Helleniq Energy ενώ την Παρασκευή θα ανακοινωνόσουν αποτελέσματα η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Χωρίς το μέρισμα παρελθουσών χρήσεων ύψους 0,209 ευρώ/μετοχή θα διαπραγματεύεται η μετοχή της Ανδρομέδα την Δευτέρα ενώ από τις 2 Νοεμβρίου και η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το προμέρισμα χρήσης 2023 ύψους 1 ευρώ/μετοχή. Την Τρίτη θα λάβει χώρα στην Φρανκφούρτη η ημερίδα του ΧΑ για τις εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με συμμετοχή 12 εταιριών. Το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει στην τακτική δημοπρασία των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας την προσεχή Τετάρτη (προηγ. δημ. 3,9%). Επισημαίνεται τέλος ότι η Δημόσια Προσφορά μετοχών της Trade Estates για την εισαγωγή της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ θα διεξαχθεί από την Τετάρτη ως την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης