Ενέργεια

Scholz: Η Siemens Energy είναι «πολύ σημαντική»- Εντατικές συνομιλίες με την κυβέρνηση

Scholz: Η Siemens Energy είναι «πολύ σημαντική»- Εντατικές συνομιλίες με την κυβέρνηση
Η εταιρεία πέστη μεγάλες απώλειες στη μονάδα αιολικής ενέργειας

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz χαρακτήρισε την Παρασκευή τη Siemens Energy "πολύ σημαντική" και το υπουργείο Οικονομίας είπε ότι διεξάγει "εντατικές συνομιλίες", δηλώσεις που έγιναν καθώς οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν μετά την είδηση ότι ζητούσε κρατικές εγγυήσεις.

Η εταιρεία πέστη μεγάλες απώλειες στη μονάδα αιολικής ενέργειας, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, και δήλωσε την Πέμπτη ότι βρισκόταν σε συζητήσεις για βοήθεια, τρομάζοντας τους επενδυτές.

"Η Siemens Energy είναι μια πολύ σημαντική εταιρεία. Αυτό είναι χωρίς αμφιβολία", είπε ο Scholz, χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες ως "καλές" και αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το υπουργείο Οικονομίας χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως "εντατικές", αλλά επίσης δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα.

Προβλήματα ποιότητας εμφανίστηκαν φέτος στην αιολική μονάδα της εταιρείας Siemens Gamesa με επίκεντρο τα πτερύγια και τα γρανάζια ρότορα σε νεότερες χερσαίες ανεμογεννήτριες, προκαλώντας την οργή του κορυφαίου μετόχου και πρώην μητρικής Siemens AG. Η Siemens Gamesa έχει δεσμεύσει δισεκατομμύρια σε σχετικές ζημίες.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens Energy, Christian Bruch, δέχεται πιέσεις να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο ανάκαμψης για τη Siemens Gamesa, αφού εξέθεσε λεπτομερώς τα εκτεταμένα προβλήματα, μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πλήρους ιδιοκτησίας του τμήματος.

Κλείσιμο μονάδων

Η Siemens Energy εξέτασε το ενδεχόμενο να κλείσει ορισμένα εργοστάσια και γραφεία πωλήσεων της Siemens Gamesa ως μέρος μιας επανεξέτασης που αποσκοπεί στον περιορισμό των ζημιών.

«Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Siemens Energy είναι μια εταιρεία που σχετίζεται με τον μετασχηματισμό της Γερμανίας σε επιχειρηματική hub», δήλωσε ένας άλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι μετοχές της Siemens Energy σημείωσαν άνοδο 8,9% στις 15:43 GMT μετά την πτώση άνω του 35% την Πέμπτη, μια κίνηση που εξαφάνισε περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της Siemens Energy, Joe Kaeser, εν τω μεταξύ προσπάθησε να κατευνάσει τους φόβους ότι η εταιρεία θέλει δημόσια κεφάλαια, δηλώνοντας στη Welt am Sonntag ότι οι συνομιλίες αφορούν μόνο εγγυήσεις.

«Όταν οι μέτοχοι διαβάζουν «κρατική ενίσχυση», ο πανικός είναι προ-προγραμματισμένος... η εταιρεία σαφώς δεν χρειάζεται χρήματα από το κράτος», φέρεται να είπε ο Kaeser.

Όχι στην κρατική βοήθεια

Ένας κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος επέκρινε τις προοπτικές της κρατικής βοήθειας.
Ο Clemens Fuest, πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, είπε στο Reuters ότι «δεν υπάρχει πειστική αιτιολόγηση».

"Η υποστήριξη σημαίνει μεταφορά των χρημάτων των φορολογουμένων στους πιστωτές και τους μετόχους της Siemens Energy, οι οποίοι στην πραγματικότητα θα πρέπει να ευθύνονται. Εναπόκειται στους πιστωτές και τους μετόχους να αναδιαρθρώσουν την εταιρεία", δήλωσε ο Fuest.

Ο Juergen Molnar, αναλυτής της RoboMarkets, συμβούλεψε τους επενδυτές να αποφεύγουν τις μετοχές της Siemens Energy, «με ή χωρίς κρατική βοήθεια».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης