Ενέργεια

ΕΕ: Έκτακτη συνάντηση για τα αποθέματα ντίζελ και πετρελαίου συγκάλεσε η Simson

ΕΕ: Έκτακτη συνάντηση για τα αποθέματα ντίζελ και πετρελαίου συγκάλεσε η Simson

Οι προμήθειες ντίζελ και πετρελαίου είναι αδύναμο σημείο για την Ευρώπη αν και ο κίνδυνος εφοδιασμού είναι λιγότερο οξύς από ό,τι το 1973

 

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν για τη διαφοροποίηση των αποθεμάτων πετρελαίου και τη δημιουργία αποθέματος ασφαλείας για το ντίζελ και το πετρέλαιο κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της ομάδας συντονισμού πετρελαίου του μπλοκ, σύμφωνα με το Reuters.

Η συνάντηση της Παρασκευής συγκλήθηκε από τον Επίτροπο της ΕΕ για θέματα ενέργειας Kadri Simson για να αξιολογήσει τους πιθανούς κινδύνους εφοδιασμού σε περίπτωση που η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή.

"Το πετρέλαιο είναι σημαντικό. Εαν δεν υπάρχει αρκετό ντίζελ μπορεί να οδηγήσει σε απεργίες. Δεν θέλουμε τα φορτηγά μας να κάνουν ουρές για ντίζελ", είπε η αξιωματούχος, προσθέτοντας: "Είναι αυτή η στιγμή του 1973 ή όχι;"

Η σύγκρουση στη Γάζα αναβίωσε τις μνήμες του πετρελαϊκού σοκ του 1973 κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Γιομ Κιπούρ, όταν ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) έθεσε εμπάργκο πετρελαίου στους δυτικούς υποστηρικτές του Ισραήλ, προκαλώντας ελλείψεις καυσίμων.

Η συνεδρίαση της ομάδας συντονισμού πετρελαίου της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι είναι πολύ χαμηλότεροι από ό,τι πριν από 50 χρόνια, καθώς η Ευρώπη βασίζεται μόνο στο πετρέλαιο για περίπου το 30% του ενεργειακού της μείγματος, αν και η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους προμηθευτές της, επεσήμανε η αξιωματούχος.

Επιπτώσεις στις τιμές

«Μια πιθανή κρίση θα είχε άμεσο αντίκτυπο στην τιμή, αλλά είναι μικρότερος κίνδυνος για την ασφάλεια του εφοδιασμού, αν και η αγορά είναι πολύ σφιχτή λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ+, η στενότητα θα μειωθεί το 2024», πρόσθεσε.

"Η διαδρομή της Μέσης Ανατολής εξακολουθεί να είναι σημαντική για την Ευρώπη... 20 εκατομμύρια bpd (βαρέλια την ημέρα) διέρχονται από το Hormuz. Είναι ένα πραγματικό σημείο πνιγμού", είπε ο αξιωματούχος.

Κάθε μέρα, περίπου το ένα πέμπτο της ημερήσιας παγκόσμιας ζήτησης μεταφέρεται μέσω του Στενού του Ορμούζ. Οι δυτικές δυνάμεις ανησυχούν για μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμό ή να αυξήσει τους κινδύνους από τη διέλευση μέσω του στενού περάσματος, όπου το Ιράν έχει επιτεθεί και έχει καταλάβει δεξαμενόπλοια στο παρελθόν.

Ενώ τα αποθέματα πετρελαίου της ΕΕ πληρούν σήμερα την απαίτηση 90 ημερών, επεσήμανε η επίτροπος , είναι κυρίως σε αργό, ενώ η ευπάθεια της Ευρώπης είναι το ντίζελ και το πετρέλαιο. Περισσότερο από το 50% της μεταφοράς εμπορευμάτων του μπλοκ βασίζεται σε φορτηγά που χρησιμοποιούν ντίζελ.

Σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ, τα κράτη μέλη πρέπει να διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου έκτακτης ανάγκης που ισοδυναμούν με 90 ημέρες καθαρών εισαγωγών ή 61 ημέρες κατανάλωσης.

Σε ετοιμότητα για τον χειμώνα

Η ομάδα της ΕΕ συνεδρίασε τελευταία φορά τον Ιούνιο, αλλά συγκλήθηκε την Παρασκευή για να συζητήσει την ασφάλεια του πετρελαίου ενόψει του χειμώνα, δεδομένου ότι το μπλοκ των 27 μελών έχει ήδη χάσει σχεδόν όλες τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται στη θέρμανση, ιδιαίτερα μετά την απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών συνεχίζει να αυξάνεται.

«Το μήνυμα ήταν να έχουμε μια πιο διαφοροποιημένη σύνθεση αποθεμάτων και ένα buffer για το ντίζελ και το πετρέλαιο», είπε η αξιωματούχος.

«Οι συνεχιζόμενες περικοπές στις εξαγωγές αργού πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία, η σύγκρουση στο Αζερμπαϊτζάν οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και η πιθανή διάχυση του στην περιοχή θέτουν σε κίνδυνο τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου», δήλωσε η Simson

«Επιπλέον, υπάρχουν ακόμη ορισμένα κράτη μέλη που εισάγουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέσω αγωγών και τα οποία μπορούν να τα καταστήσουν ευάλωτα σε περαιτέρω ρωσική χειραγώγηση», σημειωσε.

Η Simson τόνισε επίσης την ικανότητα της Ρωσίας να παρακάμψει το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου των 60 δολαρίων το βαρέλι που επιβλήθηκε από την G7 χρησιμοποιώντας "σκιώδεις στόλους".

Η αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία πουλά πετρέλαιο κυρίως στην Ινδία και την Κίνα, αλλά αντί για τις σημαντικές εκπτώσεις που παρατηρήθηκαν μέχρι το καλοκαίρι, τώρα πουλάει σχεδόν ισοτιμία με το πετρέλαιο Brent, που διαπραγματεύεται επί του παρόντος κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και βιομηχανικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων των διυλιστηρίων, των προμηθειών καυσίμων και των επιχειρήσεων αποθήκευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης