Τελευταία Νέα

Η Orsted ζητάει από το Ηνωμένο Βασίλειο συντονισμό στην Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια

Η Orsted ζητάει από το Ηνωμένο Βασίλειο συντονισμό στην Υπεράκτια Αιολική Ενέργεια

Προειδοποιεί ότι η χονδρική μεταρρύθμιση από την κυβέρνηση θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τον τομέα

Η επικεφαλής των ενδιαφερομένων μερών και της ανάπτυξης της αγοράς της Orsted (μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία στη Δανία), Sarah Drljaca, μιλώντας στο συνέδριο Offshore and Floating Wind Europe στο Λονδίνο, κάλεσε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να θέσει το γενικό της όραμα για μεταρρύθμιση στον υπεράκτιο σχεδιασμό και τη συναίνεση της αιολικής ενέργειας.

Κατά την άποψή της η έναρξη μιας προσέγγισης «μεγάλης έκρηξης» για τη μεταρρύθμιση χονδρικής, θα αποσταθεροποιήσει δυνητικά τον κλάδο και θα θέσει σε κίνδυνο τα μελλοντικά ποσοστά ανάπτυξης στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ωστόσο, η έλλειψη κοινής σκέψης και μεγαλύτερος συντονισμός για τη μεταρρύθμιση σε πιο στοχευμένους τομείς θα μπορούσε να οδηγήσει σε αβεβαιότητα για τους επενδυτές», πρόσθεσε η Drljaca.


Συνοπτικά η ομιλία της Drljaca στο συνέδριο Offshore
and Floating Wind Europe στο Λονδίνο:

«Νομίζω ότι μας λείπει ένα συνολικό όραμα για το πώς θέλουμε να μοιάζει η διαδικασία στη συνέχεια.

Ο κίνδυνος είναι να προωθήσουμε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι μια ευρύτερη λύση για τον εξορθολογισμό της συναίνεσης.

Ένας από τους λόγους για την ισχυρή ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το επίπεδο σταθερότητας στη ρυθμιστική δομή και τα καθεστώτα. Αν και θα υπάρξει ανάγκη για ορισμένους τομείς μεταρρύθμισης, είναι σημαντικό να μην επιστρέψουμε πλήρως στο σχέδιο.

Αλλά θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιο είναι το συνολικό όραμα. Όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν διαφορετικά χρονοδιαγράμματα και υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε αβεβαιότητα για τους προγραμματιστές να λάβουν ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα συναίνεσης».

Η αβεβαιότητα από ορισμένους τομείς μεταρρύθμισης

Ο Christopher Morris (διευθυντής του έργου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), συμφώνησε ότι οι επενδυτές αντιμετώπιζαν ήδη αβεβαιότητα από ορισμένους τομείς μεταρρύθμισης.

Αυτό περιλάμβανε την προγραμματισμένη μετάβαση από την Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΕΠΕ) στις Εκθέσεις Περιβαλλοντικών Αποτελεσμάτων (EOR) και ποιες μεταβατικές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή, είπε.

Ο Morris πρόσθεσε: «Δεν έχουμε δει ακόμη τη χονδρική αλλαγή που θα απομάκρυνε τη συναίνεση. Θα χαιρόμασταν επίσης περισσότερη καθοδήγηση σε ορισμένους τομείς. Για παράδειγμα, εναέριες έρευνες και τι buffer πρέπει να συμπεριλάβουμε στα σχέδια».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης