Ενέργεια

Montel: Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% το Νοέμβριο

Montel: Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% το Νοέμβριο
Εκτίμηση για εισαγωγή στη βορειοδυτική Ευρώπη περίπου 243 mcm/ημέρα

Εν μέσω της αναμενόμενης υψηλότερης ζήτησης στην αρχή της περιόδου θέρμανσης, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη βορειοδυτική Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% το Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ανέφερε την Τετάρτη 25/10/2023 η ιστοσελίδα montelnews.com, επικαλούμενη προκαταρκτικές εκτιμήσεις του London Stock Exchange Group plc (LSEG).

Με τη χειμερινή ζήτηση θέρμανσης να ξεκινά, οι εισαγωγές του προαναφερόμενου καυσίμου πρόκειται να αυξηθούν σημαντικά εντός του Νοεμβρίου, αν και θα ήταν χαμηλότερες κατά 15% από τον αντίστοιχο μήνα του 2022, όταν η Ευρώπη προσπαθούσε να πάρει στα χέρια της φορτία LNG για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο του αγωγού.

Τον επόμενο μήνα, η βορειοδυτική Ευρώπη εκτιμάται ότι θα εισάγει περίπου 243 mcm/ημέρα, έχοντας προορισμούς την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του LSEG.

«Η ζήτηση θέρμανσης αρχίζει και υπάρχουν προβλέψεις για ψυχρότερο καιρό», είπε στο Montel ο Wayne Bryan (επικεφαλής του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου του LSEG).

Οι καιρικές προγνώσεις από τον Νοέμβριο και μετά θα είναι η κινητήρια δύναμη των εισαγωγών LNG στην Ευρώπη, αλλά και οι μεγαλύτεροι άγνωστοι για την ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου αυτό τον χειμώνα.

Η Ευρώπη μείωσε την κατανάλωση φυσικού αερίου το περασμένο έτος, λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης της βιομηχανικής ζήτησης εξαιτίας των υψηλών τιμών και της καταστροφής της ζήτησης.

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν 12% χαμηλότερη το 2022 από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2021, λόγω της πτώσης της ζήτησης φυσικού αερίου από τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, έγραψαν νωρίτερα αυτό το μήνα ερευνητές της «δεξαμενής σκέψης» Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Το 2023, η μεγαλύτερη διαθεσιμότητα εναλλακτικής παραγωγής ενέργειας βοήθησε στη σημαντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου και στον τομέα της ενέργειας.

Μέρος της χαμένης ευρωπαϊκής ζήτησης για φυσικό αέριο λόγω της ενεργειακής κρίσης και των υψηλών τιμών ρεκόρ δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Vitol, Ράσελ Χάρντι.

«Για το φυσικό αέριο, η ζήτηση έχει πέσει κατακόρυφα στην Ευρώπη, με διψήφιες ποσοστιαίες μειώσεις. Αναμένουμε ότι μέρος της χαμένης ζήτησης θα είναι μόνιμη», δήλωσε ο Χάρντι στο Energy Intelligence Forum στο Λονδίνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης