Κομισιόν: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των αμερικανικών πράσινων επιδοτήσεων στην Ευρώπη

Κομισιόν: Περιορισμένος ο αντίκτυπος των αμερικανικών πράσινων επιδοτήσεων στην Ευρώπη

 Οι εκπτώσεις φόρου του IRA δεν είχαν ανώτατο όριο και επομένως ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί η συνολική τους αξία επισημαίνει η έκθεση

 

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά την υπογραφή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ (IRA), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστεί εάν οι πράσινες επιδοτήσεις της έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη μεταποίηση στην Ευρώπη σύμφωνα με το Reuters.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία ότι οι επιδοτήσεις 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων πλέον των ΗΠΑ για ηλεκτρικά οχήματα και άλλα πράσινα αγαθά, συχνά με απαιτήσεις τοπικού περιεχομένου, θα μπορούσαν να θέσουν σε μειονεκτική θέση τις εταιρείες που εδρεύουν στην Ευρώπη ή να τις ενθαρρύνουν να μετεγκατασταθούν.

Οι ηγέτες του μπλοκ ζήτησαν από την Επιτροπή τον Ιούνιο να αξιολογήσει τον αντίκτυπο του IRA και η έκθεσή του την Τρίτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μακροοικονομική επίδραση στην Ευρώπη ήταν μέχρι στιγμής περιορισμένη, κυρίως επειδή οι πιθανές επενδύσεις δεν είχαν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.
Η έκθεση της Επιτροπής ανέφερε ότι μακροπρόθεσμα διαφορετικές μελέτες είχαν δώσει αντιφατικά αποτελέσματα.

Ενεργειακό κόστος

Η έκθεση σημείωσε ότι οι εκπτώσεις φόρου του IRA δεν είχαν ανώτατο όριο και επομένως ήταν δύσκολο να εκτιμηθεί η συνολική τους αξία. Ήταν επίσης δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των επιπτώσεων από τον IRA και άλλων παραγόντων, όπως το υψηλότερο ενεργειακό κόστος της ΕΕ.

Η συσσώρευση επενδύσεων καθαρής τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν σήμαινε απαραίτητα πτώση στην Ευρώπη, αναφέρει η έκθεση. Η προβλέψιμη ζήτηση της Ευρώπης, η επιστημονική βάση και το ταλαντούχο εργατικό δυναμικό που προάγει την καινοτομία ήταν επίσης παράγοντες έλξης για την ήπειρο.

Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επενδυτικές ροές, ενώ θα συζητούσε επίσης με την Ουάσιγκτον πιθανούς τρόπους μετριασμού των επιπτώσεων του IRA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης