IEA: Οι ΑΠΕ θα παρέχουν το 50% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030

IEA: Οι ΑΠΕ θα παρέχουν το 50% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030

Ενθαρρυντική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την καθαρή ενέργεια

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε μέσω έκθεσής του την οποία αναπαράγει το ΒΒC, ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) θα παρέχουν το ήμισυ της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030 (επαίνεσε τη στροφή σε ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας), υποστηρίζοντας όμως ότι η σταδιακή κατάρρευση των ορυκτών καυσίμων δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα (θεωρεί ότι οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα έπρεπε να μειωθούν στο μισό).

Παρόλα αυτά προειδοποίησε ότι οι εκπομπές εξακολουθούσαν να είναι πολύ υψηλές για να αποτρέψουν την άνοδο της θερμοκρασίας πάνω από το βασικό όριο του 1,5 C.

Η έκθεση της υπηρεσίας ενέργειας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη 24/10/2023, επαίνεσε τη σημαντική πρόοδο που είχαν σημειώσει οι χώρες όσον αφορά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την υποστήριξη των καταναλωτών με τη στροφή σε ηλεκτρικά οχήματα και αντλίες θερμότητας αντί για λέβητες αερίου.

Η έκθεση ανέφερε ότι η ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας και των τεχνολογιών ήταν «εντυπωσιακή». Το 2020, 1 στα 25 αυτοκίνητα που πωλήθηκαν ήταν ηλεκτρικό. Μόλις 3 χρόνια αργότερα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 1 στα 5.


Ασταμάτητη η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμβαίνει παγκοσμίως και είναι ασταμάτητη.

Οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και οι επενδυτές πρέπει να στηρίζουν τις μεταβάσεις στην καθαρή ενέργεια αντί να τις εμποδίζουν.

Οι ισχυρισμοί ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν ασφαλείς επιλογές για το ενεργειακό και κλιματικό μέλλον του κόσμου φαίνονται πιο αδύναμοι από ποτέ», δήλωσε ο Fatih Birol (Εκτελεστικός Διευθυντής ΙΕA).

Η έκθεση αναγνώριζε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ρόλο στην παγκόσμια οικονομία και ότι η διατήρηση των επενδύσεων ήταν «ουσιώδης». Ωστόσο, είπε αυτή τη στιγμή, τα τρέχοντα επίπεδα χρηματοδότησης ήταν διπλάσια από αυτά που θα έπρεπε.


Το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθεί να υποστηρίζει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο

Νωρίτερα φέτος, το πετρελαϊκό πεδίο Rosebank στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας έλαβε το «πράσινο φως» εν μέσω πολλών διαφωνιών. Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστήριξαν ότι η απόφαση δεν ήταν σύμφωνη με τα σχέδια του Ηνωμένου Βασιλείου για την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η Κλερ Κουτίνιο (υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης), είπε τότε ότι: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου για να υποστηρίξει την ενεργειακή μας ασφάλεια».

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενεργειακής Ασφάλειας και του Net Zero απάντησε στην έκθεση του IEA λέγοντας ότι «η ανεξάρτητη Επιτροπή Κλιματικής Αλλαγής αναγνώρισε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να αποτελούν μέρος του ενεργειακού μείγματος του Ηνωμένου Βασιλείου στην πορεία προς το καθαρό μηδέν».

Θυμίζουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε τις εισαγωγές του LNG μετά την εισβολή στην Ουκρανία για να μειώσει την εξάρτησή του από το ρωσικό αέριο και το 14% του φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου προμηθεύεται πλέον ως LNG από το Κατάρ.

 

Πώς συνδέονται τα ορυκτά καύσιμα με την άνοδο της θερμοκρασίας;

Η εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα σημαίνει ότι βρισκόμαστε ακόμη σε καλό δρόμο για να αντιμετωπίζουμε μια παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Αυτό συγκρίνεται με τη δέσμευση που έγινε το 2015 όταν οι πολιτικοί ηγέτες συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας σε «πολύ κάτω από» τους 2 βαθμούς Κελσίου και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τη διατηρήσουν κάτω από τους 1,5 βαθμούς Κελσίου, για να αποφύγουν τις πιο επικίνδυνες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

 

Περιμένοντας τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συναντηθούν στο Ντουμπάι στα τέλη Νοεμβρίου για την COP28 (σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα) όπου ελπίζεται ότι θα αναληφθούν περαιτέρω δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής συμφωνίας για σταδιακή κατάργηση των «αμείωτων» ορυκτών καυσίμων. Η μείωση αναφέρεται σε τεχνολογίες, οι οποίες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες σε κλίμακα, που θα μπορούσαν να συλλάβουν τις εκπομπές που απελευθερώνονται όταν καίγονται ορυκτά καύσιμα.

COP28.png

Η έκθεση του ΙΕΑ αντικατοπτρίζει ανησυχίες για τη Μέση Ανατολή

Το πρακτορείο ανέφερε ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι αντίκτυπο θα έχει η αυξανόμενη ένταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Ωστόσο, ο ΙΕΑ προειδοποίησε ότι αυτό σημαίνει περαιτέρω αβεβαιότητα που επιδεινώνει μια ήδη άστατη παγκόσμια οικονομία, διότι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, αντιπροσωπεύουν το 67% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου.

Η έκθεση έκανε παραλληλισμούς με την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν οι Άραβες παραγωγοί πετρελαίου επέβαλαν εμπάργκο ως απάντηση στη δυτική υποστήριξη προς το Ισραήλ στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ εναντίον των αραβικών κρατών με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές της βενζίνης εκτινάχθηκαν στα ύψη, με αρνητικές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την υψηλή ανεργία.


Αισιοδοξεί ο ΙΕΑ

Ο ΙΕΑ είπε ότι αυτή τη φορά σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει επίσης τον αντίκτυπο των ασταθών τιμών του φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ο οργανισμός ήλπιζε ότι η δημιουργία και η επέκταση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας θα παράσχει μια μακροπρόθεσμη λύση στην ενεργειακή αστάθεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης