Υδρογόνο: Το μεγάλο στοίχημα

Η αποθήκευση πράσινου υδρογόνου μείωσε στο μισό το κόστος της συνδεδεμένης στο δίκτυο παραγωγής του στην Σουηδία

Η αποθήκευση πράσινου υδρογόνου μείωσε στο μισό το κόστος της συνδεδεμένης στο δίκτυο παραγωγής του στην Σουηδία

Χρησιμοποιώντας την υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης του έργου, οι εταίροι μπόρεσαν να παραδίδουν υδρογόνο με σταθερή ροή στο SSAB, ενώ παράλληλα μείωσαν το κόστος κατά 25-40%

 

Το κόστος της παραγωγής πράσινου υδρογόνου μπορεί να μειωθεί έως και 40% με την εγκατάσταση αποθήκευσης H2 επί τόπου, σύμφωνα με μια εμπορική δοκιμή προμήθειας ενέργειας από τη σουηδική κοινοπραξία πράσινου χάλυβα Hybrit (Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology).

Το Σουηδικό πιλοτικό έργο τροφοδότησε τους ηλεκτρολύτες του με ηλεκτρισμό ημέρας και άμεσης ενέργειας για ένα μήνα και το συνδύασε με χώρο αποθήκευσης σπηλαίων.


Πως λειτούργησε το έργο

Το Hybrit (μια συνεργασία μεταξύ της σουηδικής εταιρείας κοινής ωφελείας Vattenfall, του ομίλου εξόρυξης LKAB και της παραγωγού χάλυβα SSAB)  τροφοδοτούσε με 4,5 MW ηλεκτρολύτες το πιλοτικό έργο αποθήκευσης Luleå H2 στη βόρεια Σουηδία με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς ορυκτά που αγοράστηκε από το Nord Pool την επόμενη μέρα.

Ο εταίρος της κοινοπραξίας Vattenfall, υπέβαλε προσφορά για 5 MW ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά και στη συνέχεια έστειλε ένα σχέδιο στην Hybrit  η οποία ακολούθως προσπάθησε να βελτιστοποιήσει την παραγωγή H2 ώστε να συμπίπτει με τις χαμηλότερες δυνατές τιμές ενέργειας, σε περιόδους που η ζήτηση ήταν χαμηλή ή όταν η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

«Χρησιμοποιώντας την υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης του έργου, οι εταίροι μπόρεσαν να παραδίδουν υδρογόνο με σταθερή ροή στο SSAB, ενώ παράλληλα μείωσαν το κόστος κατά 25-40%», ανέφερε η Hybrit.

«Εφαρμόζοντάς το σε πραγματικές συνθήκες, μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε σε πραγματικό χρόνο πόσα χρήματα εξοικονομήθηκαν χρησιμοποιώντας αυτά που είχαν αποθηκευτεί» , δήλωσε η Marie Anheden (ανώτερη υπεύθυνη έργου στην Hybrit).

Η πιλοτική εγκατάσταση των 100 κυβικών μέτρων (ένα σπήλαιο βράχου με επένδυση από χάλυβα), μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 100 MWh ηλεκτρικής ενέργειας που μετατρέπεται σε πράσινο H2 υπό πίεση έως και 250 bar.

«Η τελευταία προσπάθεια μείωσης της τιμής της παραγωγής υδρογόνου χρησιμοποίησε ένα εργαλείο προσομοίωσης, ένα νέο μοντέλο βελτιστοποίησης και την πιλοτική αποθήκευση υδρογόνου 100 κυβικών μέτρων στο Luleå», ανέφερε η Hybrit.


Τροφοδοσία ρεύματος
από τη Σκανδιναβία στη Βαλτική

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας Nord Pool περιλαμβάνει τροφοδοσία ρεύματος από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τα κράτη της Βαλτικής (Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία).

Η υπόγεια αποθηκευτική κοιλότητα του Hybrit, που τέθηκε σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2022, βρίσκεται δίπλα στο πιλοτικό εργοστάσιο άμεσης μείωσης σιδήρου (DRI), το οποίο δοκιμάζει τη χρήση πράσινου υδρογόνου για την εξαγωγή σιδήρου από μετάλλευμα, αντικαθιστώντας τη χρήση οπτάνθρακα σε υψικάμινο.

Χρηματοδοτήθηκε από κοινή επένδυση 200 εκατομμυρίων Skr (18 εκατομμύρια δολάρια) καθώς και επένδυση 52 εκατομμυρίων Skr από τη σουηδική κυβέρνηση.


Τα επόμενα σχέδια της κοινοπραξίας του έργου

Τελικά οι εταίροι της κοινοπραξίας σχεδιάζουν να κλιμακώσουν το στοιχείο αποθήκευσης του έργου από 100.000 έως 120.000 κυβικά μέτρα, μια εγκατάσταση ικανή να αποθηκεύσει 100 GWh ηλεκτρικής ενέργειας — αρκετή για να τροφοδοτήσει την παραγωγή ενός χαλυβουργείου πλήρους μεγέθους για έως και τέσσερις ημέρες.

Οι δοκιμές στην πιλοτική εγκατάσταση αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο έτος.

Η Hybrit έχει σχέδια να κατασκευάσει ένα μεγαλύτερο πιλοτικό έργο DRI και πράσινου χάλυβα στη Σουηδία, για το οποίο έχει λάβει 143 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεις από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ.

Η πλειονότητα των μετρητών θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μιας μονάδας DRI στο Gällivare, στη βόρεια Σουηδία, που θα χρησιμοποιεί 500 MW ηλεκτρόλυσης. Το υπόλοιπο θα δαπανηθεί σε δύο νέους φούρνους ηλεκτρικού τόξου στο χαλυβουργείο της SSAB στο Oxelösund, κοντά στη Στοκχόλμη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης