Tο περασμένο Σάββατο, με το Ισραήλ να βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση σοκ από τη φονική επίθεση της Χαμάς, ο στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει «συντονισμένα πλήγματα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς» για να εξαλείψει την οργάνωση.
Στα μέσα της εβδομάδας όμως, στρατιωτικοί εκπρόσωποι υπονοούσαν ότι μια χερσαία επίθεση «μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που νομίζετε». Θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα και να διαρκέσει περισσότερο, εξελισσόμενη με απροσδόκητους τρόπους, είπαν.
Ενδιάμεσα υπήρξε μια σειρά από επισκέψεις, αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας και του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Ενώ οι ΗΠΑ συμμερίζονται τον στόχο του Ισραήλ να καταστρέψει τη στρατιωτική υποδομή της Χαμάς στη Γάζα, οι αξιωματούχοι τους εφιστούν την προσοχή στο ενδεχόμενο μιας χερσαίας εισβολής.
Αφενός υπάρχει το εκτενές υπόγειο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς και αφετέρου υπάρχει το ενδεχόμενο μεγάλης απώλειας αμαχών. Τρεις ανώτεροι ισραηλινοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, λένε ότι ο ρόλος και η επιρροή των ΗΠΑ σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Χαμάς είναι πιο έντονος από ποτέ.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι η εισβολή του Ισραήλ θα μπορούσε να προσελκύσει στον πόλεμο την Χεζμπολάχ. Το ενδεχόμενο αυτό θα σήμαινε αυτόματα ένα δεύτερο μέτωπο και μια ευρύτερη σύγκρουση που θα γκρέμιζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να σταθεροποιήσει την περιοχή.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μετά την επίσκεψη του Μπάιντεν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για «συνεργασία που θα αλλάξει την εξίσωση σε όλα τα επίπεδα». Στο Air Force One κατά την επιστροφή στην Ουάσιγκτον, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τους Ισραηλινούς για διάφορες «εναλλακτικές λύσεις» όσον αφορά την χερσαία εισβολή, λόγω της ανησυχίας για τις απώλειες αμάχων και την επέκταση της σύγκρουσης.
Ο Μάικλ Ορεν, πρώην πρεσβευτής του Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, τόνισε ότι ο Μπάιντεν πιέζει το Ισραήλ να προσέξει ιδιαίτερα αυτές τις παραμέτρους. «Αυτό φέρνει τον Νετανιάχου σε δύσκολη θέση», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
Στο Τελ Αβίβ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πίεσε την κυβέρνηση του Νετανιάχου να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όπου οι άμαχοι είναι παγιδευμένοι με λιγοστές προμήθειες τροφίμων και νερού. Την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε ότι το Ισραήλ είναι πιθανό να επιδιώξει να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας γύρω από τη Γάζα, αντί να καταλάβει πλήρως το έδαφος.
Τα πολεμικά σχέδιa της κυβέρνησης παραμένουν, ωστόσο η κυβέρνηση του Νετανιάχου είναι δεκτική στο μήνυμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μάνουελ Τραγιενμπέργκ εκτελεστικό διευθυντή του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας που εδρεύει στο Τελ Αβίβ. «Τα ισραηλινά στρατεύματα θα πραγματοποιήσουν μια χερσαία επιχείρηση στο βορρά, όπου βρίσκεται η έδρα της Χαμάς και όπου πιθανότατα θα κάνουν μια πιο χειρουργική προσέγγιση στο νότιο τμήμα», είπε.
Πηγή: Bloomberg, Kαθημερινή
www.worldenergynews.gr