Ενέργεια

Η Ρωσία σχεδιάζει νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα (oilprice.com)

Η Ρωσία σχεδιάζει νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα (oilprice.com)
Θέλει να αντικαταστήσει τον ανενεργό Nord Stream 2

Η Gazprom επιμελείται το σχεδιασμό της υποδομής για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου προς την Κίνα από την Άπω Ανατολή της Ρωσίας, όπως γνωστοποίησε την Πέμπτη 19/10/2023 ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το oilprice.com, αμφότερες οι χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου πριν από χρόνια. Γι’ αυτό η Gazprom μαζί με τους κινεζικούς κρατικούς ενεργειακούς γίγαντες, εργάζονται εδώ και χρόνια για να αυξήσουν μέσω αγωγών την παροχή του συγκεκριμένου καυσίμου.

Η Gazprom προμηθεύει φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia (ένα από τα μεγαλύτερα έργα που ολοκλήρωσε πρόσφατα η Gazprom και ο πρώτος αγωγός ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα).

Οι παραδόσεις το 2022 ανήλθαν στα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ οι συνολικές ροές για ολόκληρο το τρέχον έτος αναμένεται να ανέλθουν στα 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, αναφέρθηκε ότι η Ρωσία είχε αυξήσει την εξαγωγική ικανότητα του αγωγού της προς την Κίνα σε πάνω από 60 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως.

Η Κίνα έχει γίνει περισσότερο ή λιγότερο προορισμός πρώτης προτεραιότητας για τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου μετά το χωρισμό… της από την Ευρώπη.


Ο Power of Siberia 2 ως αντικαταστάτης του Nord Stream 2

Τώρα, γίνεται λόγος για το Power of Siberia 2, το οποίο ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είπε πέρυσι ότι θα χρησιμεύσει ως ένα είδος αντικατάστασης του ανενεργού Nord Stream 2 στη στρατηγική ανάπτυξης των εξαγωγών της Gazprom.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να προμηθεύσει στην Κίνα όγκους φυσικού αερίου συγκρίσιμους με τους όγκους που έστελνε η Μόσχα στη Δυτική Ευρώπη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία παρείχε περίπου το 35% του συνόλου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αμφιβολίες για πιθανή αύξηση όγκων ρωσικών πωλήσεων στην Κίνα

Οι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τους όγκους πωλήσεων στην Κίνα σε τέτοια επίπεδα για τουλάχιστον άλλα 7 χρόνια, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Φέτος, οι εξαγωγές της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκαν και έσυραν τα κέρδη του γίγαντα φυσικού αερίου προς τα κάτω. Η Gazprom ανέφερε τεράστια πτώση στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, καθώς οι παραδόσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2022, όταν η Ρωσία εξακολουθούσε να προμηθεύει αέριο αγωγών στους Ευρωπαίους πελάτες της για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου του περασμένου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης