Ενέργεια

Ενστάσεις ΕΣΑΗ κατά ΑΔΜΗΕ για τον προσδιορισμό του Τέλους Εξισορρόπησης - Επιστολή της ΡΑΑΕΥ

Ενστάσεις ΕΣΑΗ κατά ΑΔΜΗΕ για τον προσδιορισμό του Τέλους Εξισορρόπησης - Επιστολή της ΡΑΑΕΥ
Τι αναφέρει η επιστολή στη ΡΑΑΕΥ που κατέθεσε στο πλαίσιο της διαβούλευσης
«Αδιαφανή και μη επαληθεύσιμο» χαρακτηρίζει ο Σύνδεσμος των Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), τον τρόπο που προτείνει ο ΑΔΜΗΕ για τον προσδιορισμό του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης.

Χρησιμοποιώντας εξαιρετικά αυστηρή γλώσσα και απορρίπτοντας επί της ουσίας το σύνολο της πρότασης του Διαχειριστή της Αγοράς Εξισορρόπησης, ο ΕΣΑΗ σημειώνει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών εξισορρόπησης και κάθε συμμετέχων στην αγορά με ευθύνη εξισορρόπησης, «δεν έχουν καμία δυνατότητα να ελέγξουν τι και γιατί πληρώνουν».

Οι σχετικές αναφορές του ΕΣΑΗ περιλαμβάνονται στην επιστολή που κατάθεσε στη ΡΑΑΕΥ στο πλαίσιο της διαβούλευσης επί της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για την Μεθοδολογία καθορισμού του Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή του για τη λειτουργία των Αγορών.
Ο Σύνδεσμος, τονίζει ότι η «έκδοση δύο εγκριτικών αποφάσεων προσδιορισμού του ύψους του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης τη στιγμή που απουσιάζουν οι αποφάσεις για τη Μεθοδολογία καθορισμού του Απαιτούμενου Εσόδου του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ για τη λειτουργία των Αγορών και για τους Κανόνες λογιστικού διαχωρισμού του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ, σύμφωνα με το άρθρο 141 του ν. 4001/2011- καθιστά εντελώς «αδιαφανή και μη επαληθεύσιμο τον τρόπο προσδιορισμού του τέλους».

Στην επιστολή ο ΕΣΑΗ υπενθυμίζει τις θέσεις που είχε καταθέσει σε προηγούμενη σχετική διαβούλευση το 2022, όταν επισήμαινε ότι προϋπόθεση για τον ορθό προσδιορισμό αποτελεί η προηγούμενη έγκριση τόσο της μεθοδολογίας υπολογισμού του απαιτούμενου εσόδου του Διαχειριστή για τις Αγορές όσο και των κανόνων λογιστικού διαχωρισμού του Διαχειριστή αναφορικά με τη δραστηριότητα Μεταφοράς και τη δραστηριότητα Λειτουργίας των Αγορών.

Ποια προβλήματα εντοπίζει ο ΕΣΑΗ

Επιπλέον, ο Σύνδεσμος αναφέρει στην επιστολή ότι, η έγκριση του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης γίνεται στη βάση των εκτιμήσεων του Διαχειριστή για το απαιτούμενο έσοδο με δυνατότητα διορθωτικής εκκαθάρισης, μετά την έκδοση των σχετικών αποφάσεων της ΡΑΑΕΥ. Αυτό από μόνο του «καθιστά τον προσδιορισμό επισφαλή, αφού δίνει το δικαίωμα-ή καλύτερα το εξαιρετικό προνόμιο- στον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ να ανακτήσει από την αγορά μέσω διορθωτικών αναδρομικών εκκαθαρίσεων κόστη που αφορούν τη δική του δραστηριότητα».

Προβληματική από νομικής σκοπιάς θεωρείται επίσης, η διενέργεια διορθωτικών εκκαθαρίσεων επειδή τέτοιες εκκαθαρίσεις μπορεί να οδηγήσουν σε αναδρομική επιβάρυνση των Μερών με Ευθύνη Εξισορρόπησης μέσω αναδρομικών κανονιστικών ρυθμίσεων, παραβιάζοντας τις αρχές ασφάλειας δικαίου και δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των Μερών.

Επίσης ο ΕΣΑΗ εκτιμά ότι η προσέγγιση του Διαχειριστή πολύ γενική και με πολλές ομοιότητες ως προς τη Μεθοδολογίας καθορισμού του Εσόδου από τη δραστηριότητα της μεταφοράς, πράγμα που δείχνει ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη εξειδίκευση, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά και τα κόστη καθεμίας από τις δύο Αγορές.
«Το αποτέλεσμα είναι να μην παρέχεται η απαραίτητη διαφάνεια και επαληθευσιμότητα των σχετικών υπολογισμών» αναφέρει ο Σύνδεσμος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διατήρηση του 2% ως κριτήριο για την αναθεώρηση του Επιτρεπόμενου Εσόδου, ποσοστό που παραμένει ίδιο τόσο για τη Μεταφορά όσο και τη Λειτουργία των Αγορών, κάτι που μπορεί να οδηγεί σε συχνές αλλά όχι απαραίτητες αναθεωρήσεις. Και τούτο γιατί στη Μεταφορά οι αποκλίσεις μεταφράζονται σε εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη Λειτουργία Αγορών αφορούν σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Αναγκαίος ο προσδιορισμός των Κανόνων του Λογιστικού Διαχωρισμού

Ο Σύνδεσμος υπογραμμίζει ακόμα την επιτακτική την ανάγκη του προσδιορισμού των Κανόνων του Λογιστικού Διαχωρισμού της δραστηριότητας Μεταφοράς από τη Λειτουργία των Αγορών, με την ευθύνη του ελέγχου να ανήκει στη ΡΑΑΕΥ.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΣΑΗ ζητά :

1) την άμεση διαγραφή της δυνατότητας διενέργειας διορθωτικών αναδρομικών εκκαθαρίσεων
2) την άμεση θέσπιση της πρόβλεψης ότι σε περίπτωση τυχόν αναθεώρησης του Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης (λόγω μελλοντικής λήψης εγκριτικών αποφάσεων που σήμερα απουσιάζουν):
i. εάν η αναθεώρηση επιφέρει μείωση, το όφελος να μεταφέρεται στις Οντότητες από τις οποίες ανακτάται το κόστος λειτουργίας των Αγορών και
ii. εάν η αναθεώρηση επιφέρει αύξηση, το κόστος να απορροφάται από τον Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ.
3) την άμεση αναθεώρηση της εισήγησης της μεθοδολογίας του Απαιτούμενου Εσόδου
4) την άμεση θέση σε δημόσια διαβούλευση των Κανόνων του Λογιστικού Διαχωρισμού των Λογαριασμών του Διαχειριστή του ΕΣΜΗΕ,
5) την πρόβλεψη ενός σταθερού Τέλους Αγοράς Εξισορρόπησης μέχρι την οριστικοποίηση των εγκριτικών αποφάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης