Ενέργεια

Πώς οι ΗΠΑ προωθούν τα ενεργειακά τους συμφέροντα στην Ευρώπη - Από το LNG στα πυρηνικά

Πώς οι ΗΠΑ προωθούν τα ενεργειακά τους συμφέροντα στην Ευρώπη - Από το LNG στα πυρηνικά

 Πιέσεις για την παράδοση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων κατασκευής ΗΠΑ – ή SMR – στην Ανατολική Ευρώπη σύμφωνα με το Green Brief της Euractiv

Οι ΗΠΑ έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο πέρυσι, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό το κενό που άφησε η Ρωσία, της οποίας οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν μετά τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη έγινε επίσης ο κύριος προορισμός για τις αμερικανικές εξαγωγές LNG, αντιπροσωπεύοντας το 64% του συνόλου το 2022, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, από 23% το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με το Green Brief της Euractiv τώρα, η Αμερική επιδιώκει να επαναλάβει αυτήν την ιστορία επιτυχίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας πιέζοντας για την παράδοση μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων κατασκευής ΗΠΑ – ή SMR – στην Ανατολική Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν ακόμη SMR σε λειτουργία σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά η τεχνολογία θεωρείται πολλά υποσχόμενη και παρουσιάστηκε στον νόμο Net-Zero Industry Act της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατέθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να συναρμολογηθούν στο εργοστάσιο και να παραδοθούν οπουδήποτε στον κόσμο, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένη κάλυψη δικτύου.

Αρκετές εταιρείες έχουν αναπτύξει ιδέες SMR, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής Nuward, θυγατρικής της κρατικής εταιρείας κοινής ωφέλειας EDF, και της αμερικανικής NuScale.

Αλλά οι ΗΠΑ είναι πιο γρήγορες και πιο αποφασιστικές από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την εμπορία SMR σε πιθανούς αγοραστές στην Ανατολική Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, γνωστός από την θητεία του στην Ελλάδα, Geoffrey Pyatt μίλησε για την «πολιτική πυρηνική συμμαχία της χώρας του με τη Ρουμανία», υπογραμμίζοντας τα σχέδια για την κατασκευή ενός μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα εκεί μέχρι το 2029.

Ομοίως, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με την Τσεχία για την ανάπτυξη ενός αμερικανικού SMR εκεί «στα τέλη της δεκαετίας του 2020», είπε ο Pyatt, νωρίτερα από το 2032 που είχε αρχικά προβλέψει η Πράγα.


Το Project Phoenix

Τα έργα SMR της Τσεχίας και της Ρουμανίας αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των ΗΠΑ, που ονομάζεται «Project Phoenix», το οποίο στοχεύει στην αντικατάσταση των ρυπογόνων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη με SMR αμερικανικής κατασκευής. Η Σλοβακία και η Πολωνία επιλέχθηκαν επίσης για να λάβουν μέρος στο Project Phoenix, όπως ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στις 7 Σεπτεμβρίου.

Το Project Phoenix ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP27 πέρυσι από τον John Kerry, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή.

Ωστόσο, ο Πάιατ αναγνώρισε ότι το Project Phoenix υπερβαίνει τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας ως «βασικό στοιχείο της διατλαντικής μας ασφάλειας».

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε πράγματι σε μια σκληρή συνειδητοποίηση για πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη ότι τα ενεργειακά ζητήματα έχουν μια διάσταση ασφάλειας που υπερβαίνει τις παραδοσιακές σφαίρες της οικονομίας της αγοράς ή της περιβαλλοντικής πολιτικής.

Ο Pyatt ήταν ανοιχτός σχετικά με αυτό, λέγοντας ότι ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη ήταν να νικήσουν την «προσπάθεια της Ρωσίας να εξοπλίσει την ενέργεια μέσω της χρήσης καταναγκασμού εναντίον των συμμάχων μας στην Ευρώπη».

«Έχουμε ανταγωνιστές και αντιπάλους σε όλο τον κόσμο. «Θέλουν να κυριαρχήσουν στις αλυσίδες εφοδιασμού, θέλουν να πιέσουν και να αμφισβητήσουν τα κυρίαρχα σύνορα, θέλουν να εξαναγκάσουν τους γείτονές τους», είπε ο Pyatt.

Αντίθετα, οι ΗΠΑ «έχουν ένα πολύ διαφορετικό όραμα» που βασίζεται στις συμμαχίες, συνέχισε ο Πάιατ. «Ο πυρήνας της δύναμής μας, η εθνική μας ασφάλεια, βρίσκεται στους συμμάχους και τις συνεργασίες μας», είπε, βάζοντας σταθερά το πρόγραμμα SMR της Αμερικής σε ένα γεωπολιτικό και παγκόσμιο πλαίσιο ασφάλειας.

Η ενεργειακή ασφάλεια «είναι το βασικό παγκόσμιο ζήτημα», συνόψισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Στην Ευρώπη, ωστόσο, τέτοιες γεωπολιτικές εκτιμήσεις εξακολουθούν να είναι αδιανόητες όταν πρόκειται για πυρηνική ενέργεια.

Διαφωνίες στην Ευρώπη

Η Γερμανία και η Αυστρία, για αρχή, αντιτίθενται στα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ πυρηνικά προγράμματα – ακόμη και για τα SMR, τα οποία θεωρούνται ασφαλέστερα από τα παραδοσιακά πυρηνικά εργοστάσια μεγάλης κλίμακας. Για αυτούς, η ΕΕ θα πρέπει να συμμετέχει μόνο στη διάδοση καθαρών τεχνολογιών όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για τους υπέρ των πυρηνικών Γάλλων, εν τω μεταξύ, το Project Phoenix προκαλεί ανησυχία.

«Οι Αμερικανοί έχουν δίκιο που λένε ότι η ενέργεια είναι στρατηγική και γεωπολιτική», δήλωσε ο Christophe Grudler, Γάλλος βουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που συνδέεται με την κεντρώα ομάδα Renew του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron.

Από ευρωπαϊκή προοπτική, ο Grudler είπε ότι το ερώτημα μπορεί να πλαισιωθεί με απλά λόγια: «να έχουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας και να μην εξαρτόμαστε από άλλους – χθες στο ρωσικό αέριο, σήμερα στο αμερικανικό LNG».

Μία από τις απαντήσεις σε επίπεδο ΕΕ είναι ο νόμος Net-Zero Industry Act, που κατατέθηκε τον Μάρτιο, ο οποίος κατατάσσει τα SMR μεταξύ μιας σειράς τεχνολογιών που θεωρούνται βασικές για τη μετάβαση στην Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

Ως μέρος της NZIA, ο Grudler πιέζει ώστε η ΕΕ να υποστηρίξει την τεχνολογία SMR τρίτης και τέταρτης γενιάς, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα αποτρέψει την Ευρώπη από το να «εγκλωβιστεί σε μια αμερικανική τεχνολογία που θα μας άφηνε σε κατάσταση εξάρτησης».


Τι καταμαρτυρούν οι Ευρωπαίοι

Ο Γάλλος βουλευτής απέρριψε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς περί απομονωτισμού, λέγοντας ότι στόχος της Ευρώπης θα πρέπει να είναι να σφυρηλατήσει «ισορροπημένες συνεργασίες» με τις ΗΠΑ, όπως ο κινητήρας LEAP, που αναπτύχθηκε από την αμερικανική GE και τη γαλλική Safran, που τροφοδοτεί αεροσκάφη Boeing και Airbus.

«Και για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε μια ευρωπαϊκή βιομηχανία SMR. Γι' αυτό πιέζω για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας SMR», είπε ο Grudler στο Euractiv.

Η Nuclear Europe, μια εμπορική ένωση, υποστηρίζει την κίνηση, λέγοντας: «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η ΕΕ επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της βιομηχανικής κυριαρχίας».

Πολιτικά μιλώντας όμως, η έναρξη μιας ευρωπαϊκής συμμαχίας SMR θα είναι περίπλοκη, παραδέχτηκε ο Grudler, επισημαίνοντας τις διαφωνίες σχετικά με την πυρηνική ενέργεια στην Ευρώπη.

Ωστόσο, είπε ότι η οικοδόμηση μιας ευρωπαϊκής βιομηχανίας SMR είναι απαραίτητη για τη «στρατηγική αυτονομία» της ΕΕ, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι χώρες της Ανατολικής ΕΕ βρίσκονται ήδη στη διαδικασία εξοπλισμού τους με αμερικανική τεχνολογία.

Η ειρωνεία, σύμφωνα με τον Grudler, είναι ότι η αμερικανική εταιρεία NuScale δεν έχει τα απαραίτητα χρήματα για να χτίσει το προγραμματισμένο γιγαντοεργοστάσιό της στη Γιούτα και βασίζεται σε συμβόλαια με χώρες της Ανατολικής ΕΕ για τη χρηματοδότησή του.

«Έτσι η στρατηγική τους είναι να υπογράψουν συμβόλαια στην Ευρώπη για να πάρουν τα μετρητά που χρειάζονται για την κατασκευή του εργοστασίου τους SMR. Και εμείς οι Ευρωπαίοι θα το χρηματοδοτήσουμε; Δεν έχει νόημα – ως Ευρωπαίοι, θα πρέπει να προωθούμε τη δική μας βιομηχανία», είπε ο Grudler.

Σίγουρα, η Ευρώπη έχει πολλά μαθήματα να μάθει από την Αμερική σχετικά με τον τρόπο χρήσης μιας κρίσης. Όσον αφορά την ενέργεια, οι σκέψεις σχετικά με την ασφάλεια και την ανεξαρτησία πρέπει να ληφθούν υπόψη, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για μια διμερή σύνοδο κορυφής με τις ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον αυτήν την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης