Τελευταία Νέα

Porthos: Το 2024 η έναρξη εργασιών στο πιο μεγάλο έργο δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη

Porthos: Το 2024 η έναρξη εργασιών στο πιο μεγάλο έργο δέσμευσης άνθρακα στην Ευρώπη

Θα κοστίσει 1,3 δισ. ευρώ και αναμένεται να είναι λειτουργικό έως το 2026

Η κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα στην Ευρώπη (CCS) θα ξεκινήσει στην περιοχή του λιμανιού του Ρότερνταμ το επόμενο έτος, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές του προαναφερόμενου αμέταλλου χημικού στοιχείου, δήλωσαν οι προγραμματιστές της την Τετάρτη 18/10/2023, είδηση που δημοσιεύεται στο Reuters.

Το σχεδιαζόμενο έργο «Porthos» θα απαιτήσει επένδυση 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται να είναι λειτουργικό έως το 2026, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του στους οποίους περιλαμβάνονται οι λιμενικές αρχές του Ρότερνταμ και η ολλανδική εταιρεία φυσικού αερίου Gasunie.


Διαδικασία λειτουργίας του «Porthos»

Στο πλαίσιο του έργου, το CO2 που εκπέμπεται από διυλιστήρια και χημικά εργοστάσια που λειτουργούν από τη Shell, την Exxon Mobil, την Air Liquide και την Air Products, θα μεταφερθεί σε άδεια κοιτάσματα φυσικού αερίου κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα γύρω από 20 χιλιόμετρα (12,5 μίλια) από τις ολλανδικές ακτές.

Εκεί θα αποθηκευτεί σε βάθος 3 έως 4 χιλιομέτρων κάτω από τον βυθό της θάλασσας, μειώνοντας τις ετήσιες εκπομπές CO2 της Ολλανδίας κατά περίπου 2% για μια περίοδο 15 ετών από το 2026.


Στόχος της Ολλανδίας μέσω του έργου

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα επενδύσουν στις δικές τους εγκαταστάσεις δέσμευσης για την παροχή CO2 στον Πόρθο, είπαν οι προγραμματιστές.

Η δέσμευση του CO2 που εκπέμπεται από μεγάλες βιομηχανίες θεωρείται από πολλούς ειδικούς ως καθοριστική για τον στόχο της ολλανδικής κυβέρνησης για μείωση κατά 55% αυτών των εκπομπών έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Οι εκπομπές στην Ολλανδία ήταν περίπου 30% χαμηλότερες από το 1990 πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης