Υδρογόνο: Το μεγάλο στοίχημα

HDFrance: Συvδυασμός 1.500 MW φωτοβολταϊκών με 3.500 MWh αποθήκευσης υδρογόνου

HDFrance: Συvδυασμός 1.500 MW φωτοβολταϊκών με 3.500 MWh αποθήκευσης υδρογόνου

Η HDF έχει αναπτύξει 2 μοντέλα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής πολλών MW

Η HDF Energy (Hydrogène de France), πρωτοπόρος εταιρεία στην ανάπτυξη και λειτουργία υποδομής μεγάλης κλίμακας πράσινου υδρογόνου και κυψελών καυσίμου υψηλής ισχύος, επέλεξε τη Νότια Αφρική για να προσθέσει ένα πράσινο οικοσύστημα υδρογόνου στον τομέα της παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με αφιέρωμα της ιστοσελίδας cleantechnica.com.

Ο λόγος της συγκεκριμένης επιλογής είναι ότι η σχετική παραγωγή από άνθρακα αναμένεται να τελειώσει τις επόμενες 2 δεκαετίες.


Προτάσεις
για δίκαιη μετάβαση

Προκειμένου να διασφαλιστεί μια δίκαιη μετάβαση, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει. Για παράδειγμα θέλουν να αποφευχθεί το φαινόμενο να μείνουν πόλεις-φαντάσματα.

Ήδη έχουν συζητηθεί αρκετές προτάσεις από ενδιαφερόμενους φορείς σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο.

Μερικές από αυτές τις προτάσεις περιλαμβάνουν:

Α) Αντικατάσταση αυτών των εργοστασίων άνθρακα με μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή δικτύου.

Β) Εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας αποθήκευσης μπαταριών για την υποστήριξη της ενσωμάτωσης μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων υπηρεσιών υποστήριξης δικτύου.

Γ) Χρήση των μεγάλων εκτάσεων γης γύρω από αυτές τις περιοχές για την εγκατάσταση ηλιακών φωτοβολταϊκών.

Αυτό το ηλιακό φωτοβολταϊκό μπορεί επίσης να αξιοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή δικτύου για να τροφοδοτήσει την τόσο αναγκαία καθαρή ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο. Αυτή η μεγάλης κλίμακας ηλιακή ενέργεια μπορεί επίσης να χρηματοδοτηθεί από ανεξάρτητους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ιδιωτικών συμφωνιών off-taker με καταναλωτές υψηλής ενέργειας μέσω ρυθμίσεων ηλεκτρικού τροχού.


Επενδύσεις της HDF Energy στη Νότια Αφρική

Η επαρχία Mpumalanga της Νότιας Αφρικής υπήρξε το κύριο κέντρο του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Αφρικής λόγω των πόρων άνθρακά της.

Η HDF έχει εξασφαλίσει 1.782 εκτάρια στο πλαίσιο του διαγωνισμού εκμίσθωσης γης Eskom της εθνικής εταιρείας παροχής ενέργειας της Νότιας Αφρικής για την ανάπτυξη σταθμών ηλεκτροπαραγωγής βασικού φορτίου Green Hydrogen στη Mpumalanga. Η HDF θεωρεί ότι αυτά τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να γίνουν τα μεγαλύτερα πράσινα φυτά υδρογόνου στον κόσμο.
Τα σχέδια περιλαμβάνουν την εγκατάσταση σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Tutuka και Majuba.

 

Τα 2 μοντέλα της HDF για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής

Η HDF έχει αναπτύξει 2 μοντέλα για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής πολλών μεγαβάτ τα οποία είναι τα εξής:

(POWER TO POWER): Σταθερή, με δυνατότητα αποστολής και σταθερή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από διακοπτόμενη ανανεώσιμη πηγή με χρήση τοπικά παραγόμενου πράσινου υδρογόνου

(GAS TO POWER): Παραγωγή ενέργειας κατ' απαίτηση από πράσινο υδρογόνο από δίκτυα μεταφοράς φυσικού αερίου ή άλλα έργα πράσινου υδρογόνου που υλοποιούνται τοπικά

Αυτοί οι τύποι έργων τείνουν να έχουν έναν συνδυασμό ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ, ηλεκτρολύτες για παραγωγή και αποθήκευση πράσινου υδρογόνου, κυψέλες καυσίμου υψηλής ισχύος και μπαταρίες ιόντων λιθίου. Έτσι λειτουργούν τα συστήματα:

Το ηλιακό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας παράγει την κύρια πηγή ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα για το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Renewstable® όταν ο ήλιος λάμπει.

Το Battery Storage παρέχει μέγιστη ισχύ στο τέλος της ημέρας και, σε συνδυασμό με την αποθήκευση υδρογόνου, διασφαλίζει τη σταθερότητα της υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας.


Η λειτουργία του συστήματος αποθήκευσης H
2
Το μακροπρόθεσμο σύστημα αποθήκευσης H2 έχει τη δυνατότητα να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μέσω του υδρογόνου ακολουθώντας τα στάδια της μετατροπής και αποθήκευσης.

Συγκεκριμένα: ​μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια από το φωτοβολταϊκό πάρκο σε υδρογόνο χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ηλεκτρολύτη κατά τη διάρκεια της ημέρας, μετατρέποντας το νερό και το οξυγόνο σε υδρογόνο.

Αποθηκεύει το αέριο υδρογόνο που παράγεται σε οριζόντιες μεταλλικές δεξαμενές και παράγει ηλεκτρική ενέργεια από το αποθηκευμένο υδρογόνο χρησιμοποιώντας μια κυψέλη καυσίμου υδρογόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Οι παροχές της Renewstable
®

Η HDF αναφέρει ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Renewstable® έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει καθαρή ισχύ βασικού φορτίου με βασικές υπηρεσίες σταθεροποίησης δικτύου σε περιοχές όπου η γεωθερμία ή η υδροηλεκτρική ενέργεια δεν είναι διαθέσιμη.

Το εργοστάσιο εκμεταλλεύεται την ενέργεια του ήλιου ή και της αιολικής μέσω ενός ηλιακού πάρκου, κάνοντας παραγωγή και αποθήκευση πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης νερού και μετατρέποντάς το σε ηλεκτρική ενέργεια κατά παραγγελία (24 ώρες την ημέρα), χρησιμοποιώντας το ιδιόκτητο καύσιμο πολλών μεγαβάτ της HDF.

Για το προτεινόμενο έργο Mpumalanga, η εγκατάσταση θα έχει 1.500 MW ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας σε συνδυασμό με 3.500 MWh αποθήκευσης υδρογόνου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης