Ενέργεια

Κονδύλια για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά III» ψάχνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Κονδύλια για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά III» ψάχνει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Kόλλησαν τα «Πράσινα Ταξί» - Σχεδιάζουν έξτρα κίνητρα

 

Σε αναζήτηση κονδυλίων για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά III» βρίσκεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έπειτα από το τεράστιο ενδιαφέρον που καταγράφεται στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά II» και λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της αγοράς ηλεκτροκίνησης. Το ποσοστό των ταξινομήσεων ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων κυμαίνεται πλέον στο 10%, από 0,4% το 2019. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.


Σημαντικός προβληματισμός, σχετικά με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, παραμένει το ελάχιστο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι οδηγοί ταξί, καθώς στο σχετικό πρόγραμμα επιδοτήσεων έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες μόνο 50 επαγγελματίες από τους 2.000 που μπορεί να «σηκώσει» το πρόγραμμα.

Ειδικότερα, η ηλεκτροκίνηση υλοποιείται μέσω 4 κυρίων προγραμμάτων, του «Κινούμαι ηλεκτρικά ΙΙ» του οποίου ολοκληρώνεται ο δεύτερος κύκλος, του προγράμματος «Πράσινα ταξί», του «Φορτίζω παντού» και του «e-Astypalea».

Ηλεκτροκίνηση και σημεία φόρτισης

Στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, το οποίο έχει πλέον την ευθύνη προώθησης της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, ήδη εγκρίθηκαν 2.629 αιτήσεις πολιτών. Έως σήμερα έχουν υποβληθεί 19.000 αιτήσεις για το β’ κύκλο του προγράμματος, προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ και έχουν εγκριθεί 11.175 από αυτές. Εκτιμάται ότι ως το τέλος Οκτωβρίου θα εξεταστούν άλλες 5.000 αιτήσεις. Μάλιστα, σχεδόν 3 στις 4 αιτήσεις αφορούν δίκυκλα, τρίκυκλα, μικρά αυτοκίνητα και ποδήλατα, στοιχείο που αποτυπώνει και τη στροφή της αγοράς προς τη μικρο-κινητικότητα.

Και καθώς η ηλεκτροκίνηση δεν μπορεί να προχωρήσει δίχως σημεία φόρτισης. Από συνολικά 59 το 2019, στόχος είναι έως το τέλος του 2023 να φτάσουν περίπου τα 4.000 σημεία φόρτισης πανελλαδικά και έως το 2030 τα 25.000. Οι πολίτες μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρουν τα προσβάσιμα σημεία φόρτισης μέσω του κινητού τους, με την εφαρμογή reCharge.

Σχετικά με το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» το οποίο δεν προχωρά, όπως είπε η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου για την ενίσχυσή του θα δοθούν κάποια έξτρα κίνητρα.
«Έχουμε καταγράψει τα σχετικά αιτήματα των επαγγελματιών οδηγών, τα έχουμε αξιολογήσει, και είμαστε σε φάση προετοιμασίας των απαραίτητων νομοθετικών πρωτοβουλιών για την υλοποίηση σημαντικού αριθμού αυτών», σημείωσε η υφυπουργός. Σε κάθε περίπτωση εάν το πρόγραμμα και πάλι δεν προχωρήσει τα κονδύλια θα μεταφερθούν σε άλλο που υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πιθανώς στο Κινούμαι Ηλεκτρικά.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης