Το έργο Hyflexpower στη δυτική Γαλλία, δείχνει το δρόμο για έργα αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας με βάση το H2
Ενώ πολλοί κατασκευαστές όπως οι GE, Mitsubishi και Kawasaki, έχουν δηλώσει ότι στόχο έχουν να μετατρέψουν τους βιομηχανικούς αεριοστρόβιλούς τους ώστε να λειτουργούν με 100% υδρογόνο, το μοντέλο SGT-400 της Siemens Energy είναι το πρώτο που επιτυγχάνει τον στόχο.
Η γερμανική εταιρεία λέει ότι 100% καύση υδρογόνου επιτεύχθηκε στο έργο επίδειξης Hyflexpower 1 MW σε εργοστάσιο χαρτιού στο Saillat-sur-Vienne, που αναπτύχθηκε από μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει την Engie, το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο και τέσσερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Το έργο χρησιμοποιεί ηλεκτρόλυση 1 MW, που τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου που αποθηκεύεται σε μια μεγάλη δεξαμενή, πριν καεί αργότερα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα στον αεριοστρόβιλο.
Η Siemens Energy επισημαίνει ακόμη ότι απέδειξε τη δυνατότητα που έχει ο βιομηχανικός αεριοστρόβιλος SGT-400 (μπορεί να παράγει ισχύ 10-15 MW), να τροφοδοτηθεί με 100% υδρογόνο, 100% φυσικό αέριο και τυχόν μείγματα των δύο μεταξύ τους.
Το υδρογόνο είναι ευέλικτο μέσο αποθήκευσης ενέργειας
«Το έργο Hyflexpower αποδεικνύει ότι το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα ευέλικτο μέσο αποθήκευσης ενέργειας και ότι είναι επίσης δυνατό να μετατραπεί ένας υπάρχων αεριοστρόβιλος ενέργειας ώστε να λειτουργεί με ανανεώσιμο υδρογόνο. Έτσι είναι ένας πραγματικός μοχλός για την επιτάχυνση της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές των πιο ενεργοβόρων βιομηχανιών», ανακοίνωσε η Siemens Energy.
Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Siemens Energy, Karim Amin πρόσθεσε: «Η γνώση και η εμπειρία που αποκτήθηκε από το έργο Hyflexpower, όπου εγκαταστήσαμε τον πρώτο αεριοστρόβιλο που λειτουργεί με 100% υδρογόνο, θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε ολόκληρο τον στόλο αεριοστροβίλων μας για ένα μέλλον βασισμένο στο υδρογόνο».
Αναμένεται ευρέως ότι το πράσινο υδρογόνο θα χρειαστεί για την παραγωγή ενέργειας κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων όταν ο άνεμος δεν φυσάει και ο ήλιος δεν λάμπει. Ίσως παράγεται το καλοκαίρι με υπερβολική ηλιακή ενέργεια και καταναλώνεται κατά τη διάρκεια του λεγόμενου σκότους... του χειμώνα».
Φόβοι για την ανθρώπινη υγεία
Υπάρχουν όμως ανησυχίες ότι η καύση καθαρού υδρογόνου σε αέρα πλούσιο σε άζωτο θα παράγει μεγάλες ποσότητες οξειδίων του αζώτου (NOx), τα οποία είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και δρουν ως έμμεσα αέρια θερμοκηπίου, αλλά αυτό θα μπορούσε να μετριαστεί με τεχνολογία παρόμοια με τους καταλυτικούς μετατροπείς στο αυτοκίνητα.
www.worldenergynews.gr