Εναλλακτικό σχέδιο για την προώθηση της αποθήκευσης και την αύξηση της δυναμικότητας του δικτύου χωρίς να διαταραχθεί η προτεραιοποίηση των έργων όπως έχει καθοριστεί με υπουργική απόφαση, ζήτημα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά, εξετάζει το ΥΠΕΝ. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει την εγκατάσταση μπαταρίας στα έργα της ομάδας Β (έργα που έχουν συνάψει ή δεσμεύονται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψουν διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας πράσινης ενέργειας -PPAs) και το κόστος που θα προκύψει να καλυφθεί μέσω επιδότησης που θα δοθεί μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας (δημοπρασιών). Το σχέδιο διασφαλίζει την πλευρά της βιομηχανίας που έχει διμερή συμβόλαια PPAs σε προκαθορισμένη τιμή, αφού δεν θα μεταφέρει το κόστος της μπαταρίας στην τιμή.
Παράλληλα δεν αλλάζει την σειρά της προτεραιότητας, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της αγοράς ΑΠΕ από εγχώριες και ξένες εταιρίες. Αυτό που ακόμη δεν έχει διασφαλιστεί και αναζητείται είναι από που θα προκύψουν οι πόροι για την χρηματοδότηση του κόστους εγκατάστασης μπαταριών. Το ΥΠΕΝ μέσω αυτής της εναλλακτικής λύσης θέλει να καθησυχάσει και την αγορά από το λάθος μήνυμα περί σταθερότητας, που θα έστελνε με μια δεύτερη τροποποίηση της υπουργικής απόφασης σε διάστημα μερικών μηνών.
Την αναγκαιότητα της αποθήκευσης καθώς αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ επισημαίνει για μια ακόμη φορά ο ΑΔΜΗΕ μέσω από το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς περιόδου 2024-2033. Τα συστήματα αποθήκευσης ως πλήρως ενσωματωμένα στοιχεία του συστήματος, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, μπορούν να συμβάλουν στην βελτιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και στην αναβάθμιση της μεταφορικής ικανότητας του συστήματος. Επιπλέον μπορεί να συμβάλει στην διασφάλιση επάρκειας ισχύος σε διασυνδεδεμένα νησιά με περιορισμένη ικανότητα στη διασύνδεση και την παροχή εφεδρείας εκτάκτων αναγκών σε πλήρως διασυνδεδεμένα νησιά.
Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η δεύτερη δημοπρασία της ΡΑΑΕΥ για έργα αποθήκευσης ισχύος 300 MW. H Aρμόδια αρχή αναμένει την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει το ύψος των νέων επενδυτικών ενισχύσεων για να προχωρήσει στην έναρξη της δημοπρασίας. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει το ποσό της επιδότησης θα περιοριστεί στις 100.000 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 200.000 ευρώ/μεγαβατώρα της πρώτης δημοπρασίας προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερα έργα.
Τι ανέφερε το WEN σε χθεσινό του δημοσίευμα (16/10) για το συγκεκριμένο ζήτημα:
Σε γόρδιο δεσμό για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει μετατραπεί η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του να διευρύνει τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο ώστε να χωρέσει περισσότερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αναζητώντας τρόπους για την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας. Η πρόθεσή της να προχωρήσει σε αλλαγή της σειράς προτεραιότητας στην εξέταση των αιτήσεων για λήψη Όρων Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ έχει δημιουργήσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τη βιομηχανία, όσο και από τους παραγωγούς «πράσινης» ενέργειας Ελλήνων, αλλά και ξένων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Μια σκέψη είναι να δοθεί προτεραιότητα στα έργα ΑΠΕ που συνδυάζονται με μπαταρίες καθώς δεσμεύουν μικρότερο ηλεκτρικό «χώρο» στα ηλεκτρικά δίκτυα. Σήμερα βάσει της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ο ΑΔΜΗΕ αφού εξετάσει τα έργα της Α Ομάδας (σταθμοί κοντά στα σύνορα, στρατηγικές επενδύσεις κλπ.) μια διαδικασία που ολοκληρώνεται, θα πρέπει να προχωρήσει στην εναλλάξ εξέταση των αιτήσεων των έργων της Ομάδας Β (έργα που έχουν συνάψει ή δεσμεύονται μέσω συμφωνίας ότι θα συνάψουν διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας πράσινης ενέργειας -PPAs) και της Ομάδας Γ (ενεργειακές κοινότητες).
Το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να προτάξει τα έργα ΑΠΕ που συνοδεύονται από μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, τα οποία σήμερα περιλαμβάνονται στην Ομάδα Δ για την οποία έχει οριστεί μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης στα 2.000 MW. Και μάλιστα δίχως την υποχρέωση στους παραγωγούς σύναψης σύμβασης με βιομηχανίες.
Το νέο σχέδιο
Όμως, έπειτα από τις ενστάσεις που έχει εκφράσει στην ηγεσία του ΥΠΕΝ η βιομηχανία, αλλά και ελληνικές και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον Ελλάδα στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, η πολιτική ηγεσία έχει ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια εναλλακτική πρόταση που προβλέπει αντί της αλλαγής στη σειρά προτεραιότητας να προωθηθούν ανταγωνιστικοί διαγωνισμοί για κατοχύρωση ταρίφας αποκλειστικά για έργα ΑΠΕ με αποθήκευση, τα οποία θα παίρνουν προτεραιότητα αυτομάτως και στη χορήγηση όρων σύνδεσης με τα δίκτυα.
Η πρόταση, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν έχει ικανοποιήσει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές καθώς το τελικό αποτέλεσμα για τα έργα με PPAs θα είναι το ίδιο, αλλά ούτε την ελληνική βιομηχανία, η οποία για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο από τις απότομες μεταβολές και τις μη ανταγωνιστικές τιμές της ελληνικής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας χρειάζεται τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων, κατά κύριο λόγο με παραγωγούς ΑΠΕ (RES ΡΡΑ).
Οι αντιδράσεις
Γιατί αντιδρούν παραγωγοί ΑΠΕ και βιομηχανία στην προοπτική αλλαγών στη σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων για λήψη Όρων Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ; Διότι τα ήδη υπογεγραμμένα ΡΡΑ (έργα περίπου 1.500 MW έχουν υπογράψει PPA με βιομηχανικές μονάδες για την τροφοδοσία τους με πράσινη ενέργεια από το 2025), εκ των οποίων ελάχιστα έχουν όρους σύνδεσης, δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν, παρά μόνο εάν προσθέσουν μπαταρία στα έργα (ώστε να μπορέσουν να λάβουν σύντομα όρους σύνδεσης) με συνέπεια να αυξάνεται τόσο ο χρόνος αποπεράτωσής τους, όσο και η συμφωνημένη τιμή του ΡΡΑ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται πολλά έργα να ακυρωθούν.
Όσο για τους παραγωγούς ΑΠΕ έχουν εκφράσει ήδη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ τις αντιρρήσεις τους καθώς θεωρούν ότι οι αλλαγές στις προτεραιότητες όρων σύνδεσης φαίνεται να δημιουργούν προβλήματα και καθυστερήσεις στα νέα έργα ΑΠΕ.
Από την πλευρά του, στέλεχος ξένης εταιρείας που δραστηριοποιείται στη χώρα μας επισημαίνει στο worldenergynews ότι υπάρχουν ήδη ώριμα έργα αποθήκευσης με ΑΠΕ, αδειοδοτημένα, τα οποία περιμένουν στη σειρά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρέπει να προτεραιοποιηθούν αυτά τα αδειδοτημένα έργα και σε επόμενη φάση να εξεταστεί η όποια τροποποίηση σε υφιστάμενα ή αδειοδοτημένα απλά έργα ΑΠΕ. Επισημαίνει μάλιστα ως σημαντική την απαίτηση για διαφάνεια και σταθερότητα στην ένταξη της τεχνολογίας αποθήκευσης στα έργα ανανεώσιμης ενέργειας. Και καταλήγει: «Η ορθή κατεύθυνση είναι η προτίμηση ώριμων έργων που σέβονται το θεσμικό πλαίσιο, αντικατοπτρίζοντας τις ανάγκες του συστήματος και τα οφέλη της ενσωμάτωσης της αποθήκευσης στις ΑΠΕ».
www.worldenergynews.gr