Η Liontown μπαίνει στο παιχνίδι λιθίου για το Kathleen Valley μετά την απόσυρση της Albemarle για το deal των 4,16 δισ

Η Liontown μπαίνει στο παιχνίδι λιθίου για το Kathleen Valley μετά την απόσυρση της Albemarle για το deal των 4,16 δισ
Εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή λιθίου - Τι αναφέρει το Reuters

Η αυστραλιανή εταιρεία ανάπτυξης λιθίου, Liontown Resources (LTR.AX) μπήκε τη Δευτέρα 16/10/2023 σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, για να συγκεντρώσει χρηματοδότηση για το εμβληματικό έργο λιθίου Kathleen Valley (ένα από τα 5 κορυφαία έργα λιθίου στον κόσμο) αφού η Albemarle (ALB.N) με έδρα τις ΗΠΑ, εγκατέλειψε μια προσφορά εξαγοράς 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (4,16 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η Liontown η οποία πρόκειται να ξεκινήσει την παραγωγή λιθίου στα μέσα του 2024, ανακοίνωσε ότι διέκοψε το εμπόριο για να ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση για την κοιλάδα Kathleen στη Δυτική Αυστραλία.

 

Αιτία αποχώρησης της Albemarle

Η Albemarle απέσυρε την πρότασή της εν μέσω αυξανόμενης πολυπλοκότητας, επιβεβαίωσαν οι εταιρείες σε ξεχωριστές δηλώσεις που έγιναν λίγες ημέρες αφότου η Hancock Prospecting (ανθρακωρύχος σιδηρομεταλλεύματος που ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Αυστραλίας, την Gina Rinehart), αύξησε το μερίδιό της στο 19,9% της Liontown.

Αυτή η συμμετοχή πιθανότατα θα ήταν αρκετή για να μπλοκάρει την προσφορά της Albemarle για 3 δολάρια Αυστραλίας ανά μετοχή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Albemarle, Kent Masters, ανέφερε σε δήλωση ότι η προώθηση της εξαγοράς της Liontown δεν ήταν προς το συμφέρον της εταιρείας του και ήταν συνεπής με την πειθαρχημένη προσέγγισή της στην κατανομή κεφαλαίων.

Ακόμα κι αν η Albemarle έχει απομακρυνθεί από την εξαγορά, δεν σημαίνει ότι ο κατασκευαστής χημικών είναι εντελώς εκτός εικόνας, δήλωσε ο Tim Hoff (αναλυτής ορυχείων στην Canaccord στο Περθ).

«Η Albemarle χρειάζεται ακόμη τόνους, η αγορά χρειάζεται ακόμα τόνους. Ίσως υπάρξει συμφωνία προμήθειας εκεί και δέσμευση κεφαλαίου», είπε ο  Hoff.

Η Albemarle αρνήθηκε να σχολιάσει εάν θα συνεργαστεί περαιτέρω με τη Liontown και είπε ότι είχε επαρκή τροφοδοσία για τις δραστηριότητές της στην Αυστραλία. ($1 = 1,5868 δολάρια Αυστραλίας).


Οι κινήσεις της Liontown

Η Liontown είπε τον περασμένο μήνα ότι είχε προχωρήσει καλά στις συζητήσεις με τους δανειστές για την εξασφάλιση τουλάχιστον 450 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας για την κάλυψη των αρχικών δαπανών, καθώς αύξησε την εκτίμηση του κόστους κεφαλαίου της κατά 6% (951 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας), αλλά διατήρησε τον πρώτο στόχο παραγωγής της.

Το πακέτο χρηματοδότησης που θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες αναμένεται να περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δήλωσε ένα άτομο με γνώση του θέματος που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια.

Η Liontown είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένει να αυξήσει τη χρηματοδότηση χρέους από ένα τραπεζικό συνδικάτο και κυβερνητικούς οργανισμούς πιστώσεων φέτος.

 

Οι συμφωνίες της Liontown

Η Liontown έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες για την προμήθεια της Ford Motor (F.N), της Tesla (TSLA.O) και της εταιρείας κατασκευής μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων LG Energy (373220.KS).

Η Broker Wilsons είπε ότι αναμένει αύξηση ιδίων κεφαλαίων ύψους 225 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας μέχρι το τέλος του έτους για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, αλλά ο τύπος χρηματοδότησης δεν θα είναι σημαντικό ζήτημα δεδομένης της κεφαλαιοποίησης της Liontown 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας και των βραχυπρόθεσμων ταμειακών ροών άνω των 500 δολαρίων Αυστραλίας εκατομμύρια από το 2025.

Η Liontown και ο Hancock αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η Hancock είχε προηγουμένως αμφισβητήσει την ικανότητα της Liontown να φέρει το Kathleen Valley στο δίκτυο εντός των προβλέψεων κόστους και χρονικού πλαισίου και πρόσφερε τις υπηρεσίες της.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης