Επικαιρότητα

Εκλογές: Το απόλυτο ντέρμπι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Εκλογές: Το απόλυτο ντέρμπι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Χάρης Δούκας έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ψηφοφόρους Αθηναίους πέρα από το ΠΑΣΟΚ που εκτείνονται από το Κέντρο μέχρι τη Άκρα Αριστερά
Στην Πειραιώς είναι εξαιρετικά ανήσυχοι καθώς μπορεί να χαθούν και οι δύο μεγάλοι δήμοι της χώρας και έτσι από εκεί που περίμεναν να πανηγυρίσουν την πολιτική κυριαρχία τους επί των υπόλοιπων κομμάτων, να μετριαστούν οι εντυπώσεις.  
Οι εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών και δημοσκόπων είναι ότι ο δήμος της Αθήνας θα παιχτεί στην ψήφο.
Ο Χάρης Δούκας έχει καταφέρει να κινητοποιήσει ψηφοφόρους Αθηναίους πέρα από το ΠΑΣΟΚ που εκτείνονται στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Χ. Δούκας προηγείται στην πρόθεση ψήφου.
Από την πλευρά της ΝΔ υπήρξε όμως κινητοποίηση για να βοηθηθεί ο Μπακογιάννης. Παράλληλα ο δήμος Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται πολύ δύσκολο να κερδηθεί από την ΝΔ αφού ο Στέλιος Αγγελούδης προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει μία δυναμική πολυσυλλεκτική και στηρίζεται και από στελέχη της ΝΔ.
Λέγεται στο παρασκήνιο ότι στηρίζεται εκτός από τον Βαγγέλη Βενιζέλο που ήταν για χρόνια ο πολιτικός του προιστάμενος, από τον Αντώνη Σαμαρά και την Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο Κώστας Ζέρβας ήταν μία επιλογή που δεν έγινε δεχτή από όλα τα στελέχη και αυτό θα παίξει το ρόλο του.
Δεν είναι τυχαίο που ο Πρωθυπουργός δεν επέλεξε να πάει προσωπικά να στηρίξει ο ίδιος τον νυν δήμαρχο Ζέρβα αφού το Μαξίμου θεωρεί τον δήμο χαμένη υπόθεση.
Από εκεί και πέρα, η μεγάλη μάχη για τις περιφέρειες θα δοθεί στην Θεσσαλία.
Η μάχη του κάμπου είναι σημαντική για τη ΝΔ διότι αντίπαλος του Κ. Αγοραστού είναι από το ΠΑΣΟΚ και έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι μία πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα και είναι και καθηγητής και αν κερδίσει ο Δημήτρης Κουρέτας τότε ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν κερδίσει μία περιφέρεια απέναντι στον γαλάζιο υποψήφιο. Θα έχει πολιτικό αντίκτυπο.
Η μάχη για τη Δυτική Μακεδονία και τα Ιόνια Νησιά είναι χαμένη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πήγε σε αυτές τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο δείγμα ότι έχει μικρές προσδοκίες για επικράτηση. Ήδη δημοσκόποι θεωρούν ότι θα χαθεί η μάχη με 60-40% υπέρ των ανταρτών Αμανατίδη (Δ. Μακεδονία) και Τρεπεκλή (Ιόνια).
Από εκει και πέρα η ΝΔ εύκολα ή δύσκολα θα κερδίσει την Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη και το Βόρειο Αιγαίο.
Με ένα αστερίσκο το Βόρειο Αιγαίο καθώς η μάχη θα είναι πολύ σκληρή, ο Κ. Μουτζούρης θα έχει στήριξη και από Κεντροαριστερούς αλλά και από άκρα Δεξιά.
Συνολικά, λοιπόν, η ΝΔ θα κερδίσει 10-11 στις 13 περιφέρειες, κινδυνεύει να χάσει και τους 2 μεγάλους δήμους, ίσως, όμως κερδίσει την Αθήνα.
Σε μία τέτοια εξέλιξη, η καθολική επικράτηση μπορεί να απωλέσει το συνολικό εκτόπισμά της.

Πηγή: bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης