Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΗΠΑ: Φήμη ότι ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει τους νικητές για τους κόμβους υδρογόνου

ΗΠΑ: Φήμη ότι ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει τους νικητές για τους κόμβους υδρογόνου
Πιθανό να συμπέσει με την επίσκεψη του «Πλανητάρχη» στη Φιλαδέλφεια

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στη Φιλαδέλφεια την Παρασκευή 13/10/2023 για να συζητήσει τις θέσεις εργασίας στα συνδικάτα και τον μετασχηματισμό της καθαρής ενέργειας.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή η εβδομάδα έχει οριστεί ως «Εβδομάδα Υδρογόνου» από το Υπουργείο Ενέργειας (DOE), αυξάνονται οι εικασίες ότι αυτή η επίσκεψη τoυ «Πλανητάρχη» μπορεί να συμπέσει με την ανακοίνωση των νικητών για τους πολυπόθητους κόμβους υδρογόνου, με συνολική επένδυση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με πολλούς κόμβους που αναμένεται να προσελκύσουν διπλάσια ή και τριπλάσια αρχική επένδυση, ο συνολικός αντίκτυπος θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Ο νόμος του 2021 για επενδύσεις στο υδρογόνο

Τον Απρίλιο του 2021, η υπουργός Ενέργειας Jennifer Granholm ανακοίνωσε το πρόγραμμα Hydrogen Shot, το οποίο στοχεύει στην παραγωγή υδρογόνου για 1$ ανά κιλό μέσα σε μια δεκαετία.

Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2021, υπεγράφη ο δικομματικός νόμος για τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας σε υποδομές (IIJA), αξίας 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος διαθέτει δισεκατομμύρια δολάρια για το κλίμα, την ενέργεια και τις καθαρές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για προγράμματα υδρογόνου.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις που περιγράφουν την ποικιλομορφία στην παραγωγή υδρογόνου σε αυτούς τους κόμβους, ενσωματώνοντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακή και αιολική ενέργεια, πυρηνική ενέργεια και υδρογόνο από ορυκτά καύσιμα.

Το χαρτοφυλάκιο υδρογόνου χωρίστηκε σε έρευνα κατασκευής και ανακύκλωσης (0,5 δισεκατομμύρια δολάρια), ηλεκτρόλυση υδρογόνου (1 δισεκατομμύριο δολάρια) και περιφερειακούς κόμβους καθαρού υδρογόνου (8 δισεκατομμύρια δολάρια). Από την ανακοίνωση του προγράμματος, 1 δισεκατομμύριο δολάρια έχει ανακατανεμηθεί σε έργα ανάπτυξης, τα οποία θα παρουσιαστούν ως ξεχωριστό πρόγραμμα.


Οι απαιτήσεις για την ποικιλομορφία της τελικής χρήσης

Για την ποικιλομορφία της τελικής χρήσης, η απαίτηση είναι να καλύπτονται εφαρμογές στη θέρμανση κατοικιών και εμπορικών χώρων, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στις μεταφορές και στον βιομηχανικό τομέα.

Συγκεκριμένα η γεωγραφική ποικιλομορφία καθορίζεται με κάθε κόμβο να βρίσκεται σε διαφορετική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και τουλάχιστον δύο πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με παραγωγή φυσικού αερίου.


Η αλλαγή στο νομοσχέδιο

Ενώ το αρχικό σχέδιο από το DOE ήταν η ανάθεση 4 κόμβων, οι προπαρασκευαστικές εργασίες και οι προσπάθειες συλλογής πληροφοριών οδήγησαν σε μια προσαρμογή για την ανάθεση 6 έως 10 κόμβων, όπου ο καθένας λάμβανε χρηματοδότηση από 0,5 έως 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια ανά κόμβο.

Το πρόγραμμα, που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε ζητήσει 79 επιστολές προθέσεων, ακολουθούμενες από προσκλήσεις σε 33 ομάδες για να υποβάλουν προτάσεις. Η κατανομή για το πρώτο έτος θα είναι 20 εκατομμύρια δολάρια ανά κόμβο, επιτρέποντας πιο εμπεριστατωμένο σχεδιασμό σε κάθε κόμβο και την πιθανή δημιουργία συνεργειών μεταξύ τους.

Μια ολοκληρωμένη επισκόπηση 22 κόμβων υδρογόνου είναι διαθέσιμη μέσω του Hydrogen Hub Explorer. Συγκεκριμένα, ορισμένοι από τους αιτούντες έχουν ήδη ενώσει τις δυνάμεις τους για να υποβάλουν μια ενιαία, συλλογική αίτηση.

Η επιλογή κόμβων υδρογόνου έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει την οικονομία του εν λόγω αμέταλλου χημικού στοιχείου στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλη την υφήλιο τα επόμενα 25 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης