Ενέργεια

Πως έκλεισε το deal των 60 δισ.δολ. Exxon και Pioneer - Ο ρόλος των Woods και Sheffield

Πως έκλεισε το deal των 60 δισ.δολ. Exxon και Pioneer - Ο ρόλος των Woods και Sheffield

Όλο το παρασκήνιο της συμφωνίας

 

Σχετικά Άρθρα
Η αναζωπύρωση της Exxon Mobil Corp υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Darren Woods και η επικείμενη συνταξιοδότηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Pioneer Natural Resources Scott Sheffield ήταν το κλειδί για την μεγαλύτερη εξαγορά στην πετρελαϊκή αγορά που έφθασε τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μετά από σύντομες ανεπίσημες συνομιλίες νωρίτερα φέτος, η Exxon προσέγγισε την Pioneer για μια συμφωνία τον περασμένο μήνα, ανέφεραν οι πηγές σύμφωνα με το Reuters. Ήταν από θέση ισχύος. Οι μετοχές της Exxon κυμαίνονταν κοντά σε υψηλά ρεκόρ και είχε ρευστότητα περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Sheffield είπε ότι τον προσέγγισε ο Woods πριν από δύο εβδομάδες με μια προσφορά που ήταν επωφελής τόσο για τους μετόχους όσο και για τους υπαλλήλους της Pioneer. Οι επιχειρήσεις της Permian θα διευθύνονται από ένα μείγμα προσωπικού και από τις δύο εταιρείες.

Κεφαλαιοποίηση ενεργεικών τιμών

«Ο Darren ήταν πολύ δίκαιος στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Sheffield σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων.

Ο Woods είχε ήδη κεφαλαιοποιήσει τις αυξημένες τιμές ενέργειας για να εξορθολογίσει τις δραστηριότητες της Exxon και να επικεντρωθεί στην εξαιρετικά κερδοφόρα παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αυτό επέτρεψε στην Exxon να εισέλθει στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία με τη μετοχή της να είναι περιζήτητη από τους επενδυτές ως πολύτιμο νόμισμα. Το διακύβευμα ήταν μεγάλο. Η εξαγορά θα μετατρέψει την Exxon στον μεγαλύτερο παραγωγό σχιστόλιθου στη λεκάνη της Permian,η μεγαλύτερη και πιο προσοδοφόρα κοιτίδα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η Pioneer δέχθηκε μια συμφωνία για το σύνολο των μετοχών, παρόλο που η Exxon είχε την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει όλο το ποσό μέσω ενός συνδυασμού των μετρητών της και του δανεισμού της, ανέφεραν οι πηγές. Η δομή της συμφωνίας επέτρεψε στις δύο εταιρείες να συμβιβάσουν τις διαφωνίες τους ως προς τις τιμές, σύμφωνα με τις πηγές.
«Βασικά κλείσαμε αυτή τη συμφωνία αρκετά γρήγορα», είπε ο Woods σε δημοσιογράφους σε τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη.

Η Exxon θα μπορούσε να καυχηθεί ότι πέτυχε τη συμφωνία πληρώνοντας ένα σχετικά μικρό premium 16% στην ανεπηρέαστη τιμή της μετοχής της Pioneer, ενώ η Pioneer θα μπορούσε να επιτρέψει στους μετόχους της να επωφεληθούν από τις συνέργειες κόστους και εσόδων της συμφωνίας παρέχοντάς τους περισσότερο από το 10% της συνδυασμένης εταιρείας επεσήμανε.

Από την πλευρά της Pioneer, η άποψη ήταν ότι οι μέτοχοι θα ήταν πρόθυμοι να δεχτούν ένα αδύνατο ασφάλιστρο εξαγοράς σε αντάλλαγμα για ένα μερίδιο στο μεγαθήριο του κλάδου, του οποίου οι μετοχές θεωρούνται ως ο "κανόνας του χρυσού" από πολλούς παραδοσιακούς πετρελαϊκούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του Woods .

Πρόσθετοι πόροι για την ανάπτυξη έργων

Η συνδυασμένη εταιρεία θα έχει επίσης περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη διεθνών έργων, όπως οι δραστηριότητές της στη Γουιάνα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Από την πλευρά του, ο Sheffield ήταν έτοιμος να πουλήσει την Pioneer, ανέφεραν οι πηγές. Ο 70χρονος ηγείται της εταιρείας από την ίδρυσή της το 1997, με μια σύντομη παύση μεταξύ 2016 και 2019. Είχε ανακοινώσειότι σχεδίαζε να συνταξιοδοτηθεί τον Ιανουάριο.

Τώρα πρόκειται να λάβει πληρωμή 29 εκατομμυρίων δολαρίων και να ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Exxon ως διευθυντής.

«Όταν ο Scott και εγώ καθίσαμε και αρχίσαμε να μιλάμε για τη συμπληρωματική φύση και των δύο επιχειρήσεών μας, έγινε πολύ φανερό πολύ νωρίς σε αυτές τις συζητήσεις ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία εδώ», είπε ο Woods.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης