Ενέργεια

IEA: Μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης το 2024 στα 800.000 βαρέλια/ημέρα

IEA: Μείωση της πετρελαϊκής ζήτησης το 2024 στα 800.000 βαρέλια/ημέρα
Η προηγούμενη πρόβλεψη του Οργανισμού για το ίδιο διάστημα ήταν 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2024 σήμερα (12/10) υποδηλώνοντας ότι οι σκληρότερες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και η πρόοδος στην ενεργειακή απόδοση θα επηρεάσουν την κατανάλωση.

Στη μηνιαία του έκθεση, ο Οργανισμός μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ζήτησης για το 2024 στα 880.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από την προηγούμενη πρόβλεψή του για ένα εκατομμύριο bpd.

Ωστόσο, αύξησε την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για το 2023 στα 2,3 εκατομμύρια bpd από 2,2 εκατομμύρια bpd. Μάλιστα, ο OPEC και ο OPEC+ άρχισαν να περιορίζουν τις προμήθειες το 2022 για να στηρίξουν τις τιμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς Brent έφτασε στα υψηλά 10 μηνών, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτεισαν τις συνδυασμένες μειώσεις τους κατά 1,3 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, οι τιμές μειώθηκαν δραματικά την περασμένη εβδομάδα καθώς οι σκοτεινές μακροοικονομικές προοπτικές ενέτειναν τους φόβους για βραδύτερη ανάπτυξη της ζήτησης, επισκιάζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης