Ενέργεια

Μειώνονται οι παγκόσμιες τιμές ντίζελ καθώς τα αποθέματα αυξάνονται

Μειώνονται οι παγκόσμιες τιμές ντίζελ καθώς τα αποθέματα αυξάνονται

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα αποστάγματος ήταν 25 εκατομμύρια βαρέλια

 

Τα παγκόσμια αποθέματα μαζούτ παραμένουν πολύ χαμηλότερα από το κανονικό για την εποχή του έτους, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν πέφτουν πλέον, γεγονός που μείωσε εν μέρει την ανοδική πίεση στις τιμές.

Τα αποστάγματα όπως το ντίζελ, το πετρέλαιο και το πετρέλαιο θέρμανσης είναι τα κύρια καύσιμα που χρησιμοποιεί η βιομηχανική οικονομία και τα αποθέματα συνήθως συσχετίζονται στενά με τον κύκλο παραγωγής.

Τα αποθέματα σε όλες τις μεγάλες καταναλωτικές περιοχές εξαντλήθηκαν τον Σεπτέμβριο, παρά την παρατεταμένη επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας και των εμπορευματικών κινήσεων κατά το προηγούμενο έτος:

  • Τα αποθέματα μαζούτ στις ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 21 εκατομμύρια βαρέλια (-15% ή -1,21 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας τον Σεπτέμβριο.
  • Τα ευρωπαϊκά αποθέματα αποστάγματος ήταν 25 εκατομμύρια βαρέλια (-6% ή -0,84 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο στα τέλη Σεπτεμβρίου.
  • Τα αποθέματα αποστάγματος της Σιγκαπούρης ήταν κατά μέσο όρο 3 εκατομμύρια βαρέλια (-23% ή 1,30 τυπικές αποκλίσεις) κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, το έλλειμμα έχει μειωθεί ελαφρώς σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καθώς οι υψηλές τιμές περιόρισαν την κατανάλωση και τα ισχυρά περιθώρια διύλισης ενθάρρυναν τη μέγιστη παραγωγή καυσίμου.

Υποχώρηση τιμών

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης που παραδόθηκε στο λιμάνι της Νέας Υόρκης ανέβηκε κατά μέσο όρο στα 129 δολάρια ανά βαρέλι τον Σεπτέμβριο - το υψηλότερο επίπεδο οκτώ μηνών.

Ωστόσο, τα περιθώρια των διυλιστηρίων για την παραγωγή αποσταγμάτων μειώθηκαν ελαφρώς από τα πολύ υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν τον Αύγουστο, καθώς τα αποθέματα σταθεροποιήθηκαν.

Το τρίμηνο προθεσμιακό περιθώριο για την παραγωγή αποστάγματος από αργό των ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 38 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι στιγμής τον Οκτώβριο από 43 δολάρια τον Σεπτέμβριο και 45 δολάρια τον Αύγουστο.

Το περιθώριο για την παραγωγή αποστάγματος από αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ, και τα δύο παραδόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2023, είχε υποχωρήσει στα 39 δολάρια στις 10 Οκτωβρίου από το υψηλό σχεδόν 48 δολαρίων στις 14 Σεπτεμβρίου.
Οι επενδυτές χαρτοφυλακίου μειώνουν την έκθεσή τους σε μεσαία αποστάγματα από τα τέλη Αυγούστου, γεγονός που πιθανότατα προέβλεψε, επιτάχυνε και ενίσχυσε την υποχώρηση των τιμών και των περιθωρίων.

Τα hedge funds και άλλοι διαχειριστές χρημάτων υπήρξαν καθαροί πωλητές προθεσμιακών συμβάσεων και δικαιωμάτων προαίρεσης αμερικανικού ντίζελ και ευρωπαϊκού πετρελαίου εσωτερικής καύσης τις πέντε από τις πιο πρόσφατες έξι εβδομάδες.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν πουλήσει το ισοδύναμο των 28 εκατομμυρίων βαρελιών ντίζελ και πετρελαίου εσωτερικής καύσης από τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με αρχεία που κατατέθηκαν στην ICE Futures Europe και στην Επιτροπή Εμπορικών Συμβάσεων Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.

Η καθαρή θέση είχε μειωθεί στα 76 εκατομμύρια βαρέλια (65ο εκατοστημόριο για όλες τις εβδομάδες από το 2013) στις 3 Οκτωβρίου από 104 εκατομμύρια (78ο εκατοστημόριο) στις 22 Αυγούστου.

Η αναλογία των ανοδικών θέσεων long προς τις πτωτικές θέσεις short έχει μειωθεί σε μόλις 3,21:1 (56ο εκατοστημόριο) από 5,60:1 (83ο εκατοστημόριο) στις 15 Αυγούστου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης