Ενέργεια

IEA: Η εξάπλωση των ΑΠΕ μειώνει τη ζήτηση φυσικού αερίου

IEA: Η εξάπλωση των ΑΠΕ μειώνει τη ζήτηση φυσικού αερίου

Η ταχεία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι μεταξύ των παραγόντων που οδηγούν το φυσικό αέριο σε πτώση

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου αναμένεται να επιβραδυνθεί μεσοπρόθεσμα λόγω της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της βελτιωμένης ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA).

Όπως αναφέρει η Μεσοπρόθεσμη Έκθεση για την Αγορά φυσικού αερίου 2023, η παγκόσμια ζήτησή του πρόκειται να αυξηθεί κατά 1,6% (μέσος όρος) ετησίως μεταξύ 2022 και 2026, από τον μέσο όρο 2,5% ετησίως μεταξύ 2017 και 2021.

Η μελέτη σημειώνει ότι η έλευση της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης το 2022, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει «ξεκινήσει σε μια διαφορετική εποχή» για τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου μετά από μια δεκαετία ισχυρής ανάπτυξης μεταξύ 2011 και 2021.

Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου από τις ώριμες αγορές στην Ασία-Ειρηνικό, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κορυφώθηκε το 2021 και προβλέπεται να μειωθεί κατά 1% ετησίως έως το 2026, σύμφωνα με την έκθεση.

Για την Ευρώπη, η απώλεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, πίεσε τις κυβερνήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας.

Η μείωση της ζήτησης σε ώριμες αγορές σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα συγκεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές αγορές, καθώς και σε ορισμένες πλούσιες σε φυσικό αέριο οικονομίες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Μόνο η Κίνα αναμένεται να αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της συνολικής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου μεταξύ 2022 και 2026.

«Μετά την ακμή τους μεταξύ 2011 και 2021, οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου έχουν εισέλθει σε μια νέα και πιο αβέβαιη περίοδο που είναι πιθανό να χαρακτηριστεί από βραδύτερη ανάπτυξη και υψηλότερη αστάθεια.

Επιπλέον θα μπορούσε να οδηγήσει σε κορύφωση της παγκόσμιας ζήτησης μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Keisuke Sadamori (διευθυντής αγορών ενέργειας και ασφάλειας του IEA).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης