Η Aramco ανακοινώνει πιλοτικό έργο για την απορρόφηση CO2 από τον αέρα

Η Aramco ανακοινώνει πιλοτικό έργο για την απορρόφηση CO2 από τον αέρα

Ορισμένοι επιστήμονες είναι δύσπιστοι για το συγκεκριμένο εγχείρημα

Ο σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Aramco, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 09/10/2023 συνεργασία με τη Siemens Energy AG για την ανάπτυξη μιας μικρής κλίμακας άμεσης σύλληψης αέρα σε μια προσπάθεια διαχείρισης των εκπομπών η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2024.

Η συνεργασία της DAC μεταξύ της Aramco και της Siemens Energy βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια.

 

Λειτουργία DAC

Η άμεση σύλληψη αέρα ή αλλιώς DAC, λειτουργεί με την εξαγωγή διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τη μετατροπή του σε στερεή ή υγρή μορφή που θα αποθηκευτεί υπόγεια.

Το εξαγόμενο CO2 μπορεί στη συνέχεια να συμπυκνωθεί σε συμπαγείς σχηματισμούς που μοιάζουν με πέτρες ή να υγροποιηθεί για να αποθηκευτεί υπόγεια.

Η μονάδα δοκιμής θα κατασκευαστεί στο Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας και θα ολοκληρωθεί το 2024, σύμφωνα με δήλωση της Aramco τη Δευτέρα.


Δυσπιστία από επιστήμονες
για τον DAC

Τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητά του DAC έχουν κάνει ορισμένους επιστήμονες του κλίματος να αμφισβητούν τη βιωσιμότητά του ως μακροπρόθεσμη στρατηγική μείωσης των εκπομπών.

Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το DAC είναι πολύ ακριβό και αποδίδει πολύ λίγα αποτελέσματα για να είναι μια βιώσιμη στρατηγική μείωσης του άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, αποτελεί την πιο ακριβή μέθοδος δέσμευσης άνθρακα (είναι φθηνότερο να αφαιρέσετε το CO2 στην πηγή προτού εκλυθεί στον αέρα).

Ο Foley ο οποίος ηγείται του μη κερδοσκοπικού Project Drawdown, θεωρεί ότι οι ίδιες οι μηχανές DAC απαιτούν πολλή ενέργεια για να λειτουργήσουν, κάτι που καταναλώνει την όποια μείωση άνθρακα επιτυγχάνουν.


Επενδύσεις σε DAC παρά τη δυσπιστία

Όμως παρά τα εμπόδια στην κλιμάκωση της DAC, πολλές εταιρείες ειδικά τεχνολογικοί γίγαντες, επενδύουν στην ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Για παράδειγμα, η Amazon ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα παράσχει χρηματοδότηση για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη του DAC στον κόσμο και ένας συνασπισμός τεχνολογικών εταιρειών με επικεφαλής την Stripe ίδρυσε μια εταιρεία κοινής ωφέλειας που ονομάζεται Frontier για να επενδύσει σε startups και έργα δέσμευσης άνθρακα.

Η εξαγωγή άνθρακα από την ατμόσφαιρα είναι ελκυστική για εταιρείες με μεγάλα αποτυπώματα άνθρακα, επειδή θα τους επέτρεπε να συνεχίσουν να εκπέμπουν με μηχανισμό αντιστροφής εκ των υστέρων.

«Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα ήθελαν να μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν από τις εργασίες ορυκτών καυσίμων, ενώ αντισταθμίζουν αυτές τις εκπομπές μέσω οικονομικά αποδοτικών έργων άμεσης σύλληψης αέρα.  Αν δεν μπορούν να φτάσουν εκεί, η επένδυση στην ανάπτυξη του DAC τους επιτρέπει να κάνουν προσπάθειες για την επίτευξη μηδενικών στόχων με τρόπους που δεν συνεπάγονται τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Cara Horowitz (διευθύντρια του Emmet Institute on Climate Change and the Environment του UCLA).

Απέχει ακόμη η ολοκλήρωση του εγχειρήματος

Ένας εκπρόσωπος της Siemens Energy είπε στο CNBC ότι μόλις ολοκληρωθεί η μονάδα δοκιμών το επόμενο έτος, οι εταιρείες θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να πάρουν την τεχνολογία σε επίσημη πιλοτική φάση.

Μόνο μετά από αυτό θα επιδίωκαν να το κλιμακώσουν εμπορικά.

Έχοντας ως δεδομένο ότι η DAC βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, αμφότερες  οι εταιρείες πετρελαίου επενδύουν σε άλλα έργα τεχνολογίας καθαρής ενέργειας.

Ο εκπρόσωπος της Siemens Energy είπε ότι η εταιρεία έχει επενδύσει σε υδρογόνο, άνεμο, πυρηνική σύντηξη και άλλα. Εν τω μεταξύ, η Aramco έχει επίσης έργα στον τομέα του υδρογόνου και της γεωθερμικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης