Η Repsol παράγει πράσινο υδρογόνο στην Ισπανία

Η Repsol παράγει πράσινο υδρογόνο στην Ισπανία

Ενισχύει τη θέση του αμέταλλου χημικού στοιχείου στην ιβηρική χώρα

Η παγκόσμια εταιρεία ενέργειας με έδρα τη Μαδρίτη η οποία δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και στο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, έχει αρχίσει να παράγει πράσινο υδρογόνο στο βιομηχανικό της κέντρο Petronor στη Βισκαΐα της Ισπανίας και έχει εξελιχθεί στον κορυφαίο παραγωγό και καταναλωτή υδρογόνου στη μεσογειακή χώρα (αυτή τη στιγμή παράγει περίπου 360.000 τόνους υδρογόνου ετησίως στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της ζήτησης της Ισπανίας) όπως αναφέρει η ιστοσελίδα renews.biz.

Ο ηλεκτρολύτης ισχύος 2,5 MW μπορεί να παράγει 350 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως για βιομηχανική χρήση (κυρίως στο διυλιστήριο), ως πρώτη ύλη για την κατασκευή προϊόντων με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.

Το πράσινο υδρογόνο χρησιμοποιείται επίσης στην πλατφόρμα logistics του Τεχνολογικού Πάρκου Abanto Zierbana, που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρα (9,4 μίλια) από το Muskiz, για την τροφοδοσία λεωφορείων και βαρέων μεταφορών.

Ως αποτέλεσμα, η Repsol και η Υπηρεσία Ενέργειας των Βάσκων εντόπισαν εκεί τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού με υδρογόνο της Χώρας των Βάσκων, ο οποίος λαμβάνει υδρογόνο από τον ηλεκτρολύτη Petronor μέσω ενός αγωγού που εγκατέστησε η Nortegas.

Η εκκίνηση αυτού του ηλεκτρολύτη αποτελεί ορόσημο στην πορεία της Repsol προς τις μηδενικές καθαρές εκπομπές, στην οποία ο μετασχηματισμός των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της διαδραματίζει βασικό ρόλο.

Τα επόμενα χρόνια η Petronor θα είναι ο χώρος για δύο ακόμη ηλεκτρολύτες, ισχύος 10MW και 100MW.

 Το τελευταίο έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI).

Η Repsol θα εγκαταστήσει ηλεκτρολύτες ως μοχλό απανθρακοποίησης κοντά στα άλλα 4 μεγάλα βιομηχανικά κέντρα της στην Ισπανία.

Η μονάδα στην Καρθαγένη θα έχει ισχύ 100 MW και έχει επίσης χαρακτηριστεί ως IPCEI.

Η μονάδα στην Ταραγόνα, ισχύος 150 MW, θα είναι η μεγαλύτερη στην Ισπανία και έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καινοτόμο έργο για να λάβει κεφάλαια στο πλαίσιο του προγράμματος Ταμείου Καινοτομίας.

Η Repsol σχεδιάζει να εγκαταστήσει ηλεκτρολύτες 30 MW κοντά στα βιομηχανικά της συγκροτήματα στο Puertollano και στην A Coruña.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης