Ενέργεια

Η Suncor εξαγοράζει το μερίδιο της TotalEnergies στο καναδικό πετρέλαιο για 1,07 δισ. δολ

Η Suncor εξαγοράζει το μερίδιο της TotalEnergies στο καναδικό πετρέλαιο για 1,07 δισ. δολ

 Θα αγοράσει το 31,23% που κατέχει η TotalEnergies EP Canada στο έργο εξόρυξης πετρελαίου άμμου Fort Hills στη βόρεια Αλμπέρτα,

 

Η Suncor Energy ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα εξαγοράσει τις δραστηριότητες της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας TotalEnergies στον Καναδά για 1,47 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά (1,07 δισεκατομμύρια δολάρια) για να ενισχύσει την παραγωγική της ικανότητα πίσσας.

Η Suncor θα αγοράσει το 31,23% που κατέχει η TotalEnergies EP Canada στο έργο εξόρυξης πετρελαίου άμμου Fort Hills στη βόρεια Αλμπέρτα, με τη συνολική ιδιοκτησία της να ανέρχεται στο 100%.

Η Suncor που εδρεύει στο Κάλγκαρι εξετάζει επιλογές για την αντικατάσταση περίπου 200.000 βαρελιών ακατέργαστης ασφάλτου την ημέρα από το Base Mine, το μεγαλύτερο ορυχείο πετρελαίου της, το οποίο πρόκειται να εξαντληθεί στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Το ορυχείο τροφοδοτεί δύο μονάδες του Base Plant που παράγουν περίπου 350.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) συνθετικού αργού υψηλής αξίας και αποτελούν ζωτικό μέρος των εργασιών της Suncor.

Η εξαγορά της TotalEnergies θα προσθέσει 61.000 bpd παραγωγικής ικανότητας πίσσας και 675 εκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο πετρελαϊκών άμμων της Suncor.

Η Suncor είχε συμφωνήσει τον Απρίλιο να αγοράσει τις δραστηριότητες της TotalEnergies στον Καναδά για 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια Καναδά, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής στο Fort Hills και μεριδίου 50% στην εγκατάσταση θερμικού πετρελαίου στο Surmont.

Ωστόσο, η ConocoPhillips, η οποία διαχειρίζεται το Surmont, άσκησε το δικαίωμά της πρώτης άρνησης να αγοράσει το μερίδιο της TotalEnergies αντί της Suncor, προκαλώντας επανεξέταση ολόκληρης της συμφωνίας της Suncor.

Το Fort Hills, ένα ανοιχτό ορυχείο, αντιμετώπισε επιχειρησιακές προκλήσεις από την έναρξη της παραγωγής στις αρχές του 2018. Πέρυσι η Suncor προέβλεψε 5% χαμηλότερη ακαθάριστη παραγωγή και υψηλότερο λειτουργικό κόστος ανά βαρέλι στο Fort Hills τα επόμενα τρία χρόνια ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας μακροπρόθεσμα σχέδια βελτίωσης του έργου.
«Είναι ένα πλεονέκτημα σε ένα περίεργο σημείο της ζωής του», δήλωσε ο αναλυτής της Wood Mackenzie, Mark Oberstoetter, προσθέτοντας ότι ήταν δύσκολο να πει κανείς εάν η συμφωνία είχε καλή αξία επειδή παρέμειναν ερωτηματικά σχετικά με τις επιχειρήσεις στο Fort Hills.
Η συμφωνία της Suncor αναμένεται να κλείσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης