Υπεράκτια Αιολικά: Σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα με 6 περιοχές

Υπεράκτια Αιολικά: Σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα με 6 περιοχές
Στόχος είναι το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο πριν το 2030

Οριστικοποιήθηκε και αναμένεται να βγει σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αιολικών Πάρκων που αναμένει εδώ και μήνες η αγορά για να δρομολογήσει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των πρώτων θαλάσσιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Το Εθνικό Πρόγραμμα που έχει συντάξει η ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις των συναρμοδίων υπουργείων θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, έξι περιοχές ως επιλέξιμες για την ανάπτυξη των πρώτων έργων 1,9 GW μέχρι το 2030 , σύμφωνα με τους στόχους στο τελευταίο draft αναθεώρησης του ΕΣΕΚ. (Το πρώτο draft του Ιανουαρίου προέβλεπε 2,5 GW υπεράκτια αιολική ισχύ έως το 2030).

Στις 6 περιοχές, οι οποίες κρατιούνται ως «επτασφράγιστο» μυστικό (μέχρι το Εθνικό Πρόγραμμα να επισημοποιηθεί με την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ), δεν περιλαμβάνονται οι δύο «πιλοτικές»  στην θαλάσσια ζώνη της Αλεξανδρούπολης όπου θα φιλοξενήσουν έργα συνολικής ισχύος περί τα 600 MW.

Τα έργα θα αναπτυχθούν από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τον Όμιλο Κοπελούζου
, που διαθέτουν ήδη άδειες παραγωγής για project  στην περιοχή, ισχύος 485 MW και 216 MW αντίστοιχα.  Oι περιοχές που είχαν αρχικά προκριθεί, αλλά στη συνέχεια επανεξετάστηκαν βάσει των περιορισμών που έθεσε το ΓΕΕΘΑ, είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα η θαλάσσια έκταση από τη Σητεία έως τον Ξηρόκαμπο, το Ανατολικό Αιγαίο στον άξονα Λέσβου – Χίου – Σάμου, τα Δωδεκάνησα στον άξονα Ικαρίας – Πάτμου – Λέρου και στα ανατολικά της Εύβοιας, οι Κυκλάδες και η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου – Αη Στράτη.

«Η δημοσιοποίηση του Εθνικού Προγράμματος θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα», τονίζουν εκπρόσωποι της αιολικής βιομηχανίας και επισημαίνουν ότι το στοίχημα θα κριθεί από τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση νέων υποθαλάσσιων δικτύων και συστημάτων αποθήκευσης για την απορρόφηση της ενέργειας που θα παράγουν τα θαλάσσια πάρκα.


Σιγουριά για Σκυλακάκη για απαοπεράτωση του έργου πριν το 2030

Το στοίχημα για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, είναι «το πρώτο πλωτό αιολικό πάρκο να είναι έτοιμο πριν το 2030».

Ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «το στοίχημα θα κερδηθεί» ωστόσο η υστέρηση που εμφάνισε η οριστικοποίηση του Εθνικού Προγράμματος και λόγω της διαμεσολάβησης των εθνικών εκλογών (αναμενόταν αρχικά για τον Μάιο) δεν συνηγορεί με αυτή τη βεβαιότητα. Ο πρώτος διαγωνισμός δημοπράτησης θαλάσσιων οικοπέδων για την εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2027, αλλά εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πριν από το 2028.


Εταιρείες που θα μετάσχουν στο διαγωνισμό

Εν αναμονή του πρώτου διαγωνισμού παραχωρήσεων, έχουν συγκροτηθεί τα πρώτα επιχειρηματικά σχήματα μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών.
Συμφωνίες έχουν υπογράψει η γερμανική RWE με τη HELLENiQ ENERGY, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με την Ocean Winds (κοινοπραξία της πορτογαλικής EDPR και της γαλλικής Engie), η Mytilineos με τη δανέζικη Copenhagen Offshore Partners, η Motor Oil με την Abu Dhabi Future Energy Company (Masdar) και η Iντρακάτ με την Parkwind.

Εταίρο αναζητεί και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με 3 ξένες εταιρείες και οι πληροφορίες τη φέρουν πιο κοντά στη γαλλική Total Eren. Ισχυρό εξακολουθεί να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και το ενδιαφέρον της νορβηγικής Equinor, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει σε συμφωνία με κάποια ελληνική εταιρεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης