Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Στήριξη Κασσελάκη σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και επανεκκίνηση συνομιλιών

Κύπρος: Στήριξη Κασσελάκη σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και επανεκκίνηση συνομιλιών

Ο Στέφανος Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι όχι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης»

 

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Κασσελάκης υπογράμμισε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε είναι όχι μονομερείς ενέργειες, αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Τόνισε τη σημασία στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ από εκεί που διακόπηκαν στο Γκραν Μοντανά και μια λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων χωρίς εγγυήσεις και τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο πρόεδρος της Κύπρου για επανεκκίνηση των συνομιλιών για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Συζήτησαν επίσης τις διεθνείς εξελίξεις, και επισήμανε την σημασία στον συντονισμό και τη συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας.

Όσον αφορά την ελληνική ομογένεια ανέφερε ότι είναι κάτι το οποίο θεσμικά θα προσπαθήσει να προωθήσει όταν επισκεφθεί τις ΗΠΑ σε επικείμενη επίσκεψή του.

Ο κ. Κασσελάκης δεν δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

Η δήλωση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ αναλυτικά

«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεώρησα καθήκον μου η πρώτη επίσκεψή μου εκτός Ελλάδας, να είναι εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είχα μία εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όπου συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα ενδελεχώς. Από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισα τη σημασία που αποδίδουμε στην επανεκκίνηση των συνομιλιών, το συντομότερο δυνατόν, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά το 2017. Συνομιλίες για λύση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, χωρίς εγγυήσεις και χωρίς κατοχικά στρατεύματα.

»Τόνισα επίσης τη στήριξη που προσφέρουμε στον Πρόεδρο και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και για διορισμό απεσταλμένου από τον ΟΗΕ, καθώς επίσης και για τον ενεργό ρόλο της ΕΕ προς δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Όσον αφορά στην ΕΕ, οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν μεγάλη σημασία. Πρέπει να αξιοποιηθούν και ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά βεβαίως και ως προς την επίλυση του Κυπριακού.

»Συζητήσαμε επίσης για τις διεθνείς εξελίξεις και τόνισα, από πλευράς μας, τη σημασία που αποδίδουμε στο συντονισμό και στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας. Αυτό εξάλλου το έχουμε δει και τα τελευταία χρόνια και με το σχήμα «3+1» αλλά και με τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, που έχουν φέρει καρπούς στην προσπάθεια που κάνουμε. Είναι προσπάθειες οι οποίες καθιερώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

»Επίσης, στο θέμα του συντονισμού, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι η ελληνική ομογένεια. Είναι κάτι το οποίο εγώ προσωπικά, αλλά και θεσμικά, θα προσπαθήσω να προωθήσω σε επικείμενη επίσκεψή μου στις ΗΠΑ.

»Τέλος, όσον αφορά στον ελληνοτουρκικό διάλογο, είναι μία ευπρόσδεκτη εξέλιξη αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην Τουρκία, ότι ενέργειες όπως στα Βαρώσια και στην Πύλα ή ενέργειες που αποσκοπούν σε προσπάθεια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι μονομερείς ενέργειες αλλά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Πηγή: skai.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης