Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Montel: 20 χώρες του ΟΟΣΑ ζητούν χρηματοδότηση της πυρηνικής ενέργειας

Montel: 20 χώρες του ΟΟΣΑ ζητούν χρηματοδότηση της πυρηνικής ενέργειας

 Ο Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ ζήτησε να τριπλασιαστεί η πυρηνική ικανότητα για να επιτευχθεί καθαρό μηδέν έως το 2050

 

Μια ομάδα περισσότερων από 20 χωρών του ΟΟΣΑ με επικεφαλής τη Γαλλία κάλεσε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, να χρηματοδοτήσουν έργα πυρηνικής ενέργειας ως μέρος των καθαρών μηδενικών στόχων.

Οι υπουργοί ενέργειας και οι αξιωματούχοι ενθάρρυναν «πολυεθνικές τράπεζες ανάπτυξης, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και περιφερειακούς φορείς» όπως η ΕΕ «να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της πυρηνικής ενέργειας υπό το πρίσμα της ενεργειακής πρόσβασης, της ενεργειακής ασφάλειας και των προτεραιοτήτων για το κλίμα», σε κοινή δήλωση που δόθηκε αργά την Πέμπτη.

Η δήλωση έγινε μετά από συνάντηση στο Παρίσι για να συζητηθεί η ανάπτυξη νέας πυρηνικής ικανότητας στα κεντρικά γραφεία του ΟΟΣΑ που περιλάμβαναν εταιρείες όπως η Rio Tinto.

Παρόλο που η πυρηνική ενέργεια συμπεριλήφθηκε στην ταξινόμηση της ΕΕ ως πράσινη επένδυση τον Ιούλιο του 2022, δεν μπορεί να επωφεληθεί από διεθνή χρηματοδότηση, σε αντίθεση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οπότε η ομάδα προέτρεψε τους ηγέτες του μπλοκ να αλλάξουν αυτόν τον κανόνα.

Το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, το οποίο υποστηρίζει φιλικά προς το περιβάλλον ενεργειακά έργα στην Ευρώπη, είχε στη διάθεσή του περισσότερα από 42 δισ. ευρώ, αλλά τίποτα από αυτά δεν μπορούσε να διατεθεί σε πυρηνικά έργα, είπε το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας στο Montel.

Ανταγωνισμός

«Το πρόβλημα έγκειται στη διαφορετική αντιμετώπιση δύο τύπων ενέργειας, παρόλο που συμβάλλουν στον ίδιο στόχο, ειδικά καθώς γνωρίζουμε ότι ορισμένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι διαλείπουσες και δημιουργούν προβλήματα στο δίκτυο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γαλλική Υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher μετά την συνάντηση.

«Αυτό που θέλουμε είναι οι ίδιοι ίσοι όροι ανταγωνισμού, η ίδια προσέγγιση, η ίδια ταξινόμηση και το ίδιο είδος χρηματοοικονομικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται μέσω όλων των ιδρυμάτων».

Ο Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας (NEA) του ΟΟΣΑ ζήτησε να τριπλασιαστεί η πυρηνική ικανότητα για να επιτευχθεί καθαρό μηδέν έως το 2050.

Αυτό απαιτούσε έναν συνδυασμό κατασκευής αντιδραστήρων τρίτης γενιάς μεγάλης κλίμακας και ανάπτυξης μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (SMRs) όταν αναπτυχθούν πλήρως μαζί με υπάρχοντες αντιδραστήρες, ανέφερε ο οργανισμός.

Συνεργασία

Οι χώρες δήλωσαν ότι δεσμεύτηκαν να ενθαρρύνουν τη συνεργασία και να δημιουργήσουν μια αλυσίδα εφοδιασμού «για το οικονομικό όφελος όλων των χωρών μας».

Αξιωματούχοι από Βουλγαρία, Καναδά, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γκάνα, Ουγγαρία, Ιαπωνία, Κορέα, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ υπέγραψαν τη δήλωση .

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια που υπουργεία ενέργειας συγκεντρώνονται σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ για την προώθηση της πυρηνικής ενέργειας και έρχεται καθώς περισσότερες χώρες πιέζουν για την πηγή ενέργειας στον αγώνα για να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους και να απομακρυνθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτή η πρωτοβουλία είναι μια επέκταση της πυρηνικής συμμαχίας της ΕΕ που δημιούργησε η Γαλλία νωρίτερα φέτος για να προωθήσει τα συμφέροντα του κλάδου, ανέφερε το γαλλικό υπουργείο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης