«Δεν πρόκειται για οικονομική αλλά για βιομηχανική πρόκληση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός ενεργειακής μετάβασης
Οι επενδύσεις του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού EDF ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δήλωσε η Agnès Pannier-Runacher, υπουργός ενεργειακής μετάβασης της Γαλλίας, προσθέτοντας ότι το ακριβές τους επίπεδο βρίσκεται ακόμη υπό συζήτηση.
Η ενεργειακή εταιρεία που ανήκει στο γαλλικό Δημόσιο έχει τεράστιες επενδυτικές αναγκών για τη συντήρηση των πυρηνικών της μονάδων καθώς και την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDF, Luc Rémont, είχε προηγουμένως τις ετήσιες επενδυτικές ανάγκες της EDF στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Στην EDF συζητάμε για επενδύσεις που θα μπορούν να ξεπεράσουν τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως», δήλωσε η Pannier-Runacher σε διάσκεψη για τα πυρηνικά που οργάνωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Υπάρχει μια συζήτηση για το αν θα είναι 20 δις. ευρώ ή αν είναι περισσότερα», πρόσθεσε.
Έξι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες
Η γαλλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη ένα σχέδιο για την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων πυρηνικών αντιδραστήρων, που η Pannier-Runacher είπε ότι θα έχει ετήσιο επενδυτικό κόστος περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Δεν είναι οικονομική αλλά βιομηχανική πρόκληση», τόνισε προσθέτοντας ότι τα προγράμματα χρηματοδότησης που σχεδιάζει η Γαλλία – όπως π.χ. οι Συμβάσεις επί Διαφορών – είναι παρόμοια με εκείνα που υπάρχουν σε άλλες χώρες.
Η EDF και η κυβέρνηση έχουν αρχίσει συνομιλίες για την υιοθέτηση ενός νέου κανονισμού για την πυρηνική ενέργεια ο οποίος θα επιτρέψει στον όμιλο να επενδύει στα έργα του, ενώ παράλληλα θα προστατεύει τους καταναλωτές από υπερβολικές αυξήσεις τιμών. Ένα από τα πιθανά μέτρα θα μπορούσε να είναι η επιβολή ενός ανώτατου ορίου στα έσοδα της EDF, η οποία κρατικοποιήθηκε πλήρως στις αρχές Ιουνίου.
Θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας ο Μακρόν
Τη στιγμή που διεξάγονται συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να «ανακτήσει τον έλεγχο της τιμής του ηλεκτρισμού» στο πλαίσιο μιας νέας νομοθεσίας που θα εισαχθεί ως το τέλος του έτους, χωρίς να διευκρινίσει το πώς .
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα περιορισμού των τιμών θα μπορούσαν ωστόσο να επηρεάσουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτικούς και κλιματικούς στόχους, δήλωσε ο αναλυτής της αγοράς ενέργειας του ICIS Matthew Jones, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια αλλαγής των τιμών θα προβληματίσει μελλοντικά τους επενδυτές. «Εάν μειώσετε βραχυπρόθεσμα τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι λιγότερο πιθανό οι εταιρείες να επενδύσουν σε μέτρα για να μειώσουν τις εκπομπές τους», είπε ο Jones.
Εκπρόσωποι περίπου δώδεκα χωρών παρευρέθηκαν στην διάσκεψη του ΟΟΣΑ για την πυρηνική ενέργεια και δημοσίευσαν έκκληση για την υποστήριξή της στο πλαίσιο της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP28) που θα γίνει στο Ντουμπάι, από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου.
www.worldenergynews.gr