Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη ίσως αποφύγει την άνοδο των τιμών του τον ερχόμενο Χειμώνα - Oilprice.com

Φυσικό αέριο: Η Ευρώπη ίσως αποφύγει την άνοδο των τιμών του τον ερχόμενο Χειμώνα - Oilprice.com

Καταλυτικός ο ρόλος των αποθεμάτων του και του ακριβού πετρελαίου

Αισιοδοξία επικρατεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο για το κόστος της χρήσης του φυσικού αερίου ενόψει της ερχόμενης χειμερινής περιόδου, διότι το τελευταίο χρονικό διάστημα τα επίπεδα αποθεμάτων του είναι μεγάλα, ενώ έχουν ανέβει στα ύψη οι τιμές του πετρελαίου, όπως υποστηρίζει σε άρθρο της η ιστοσελίδα oilprice.com.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι ήδη επαρκή

Τα πρωτοφανή υψηλά επίπεδα αποθεμάτων φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (95% επί του παρόντος), σε συνδυασμό με υψηλότερη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και χαμηλότερη ζήτηση κάνουν τις προοπτικές φυσικού αερίου της Ευρώπης για το χειμώνα πιο άνετες από πέρυσι.

Οι αναλυτές δεν αναμένουν νέα άνοδο στην τιμή του φυσικού αερίου παρόμοια με τα 343 Rr MWH από τον περασμένο Αύγουστο, αλλά οι αγορές φυσικού αερίου παραμένουν σφιχτές από τη φυσική πλευρά και θα μπορούσαν εύκολα να επηρεαστούν από αλλαγές στο ζήτημα της προσφοράς.

Πετρέλαιο: Τα άνευ προηγουμένου χαμηλά αποθέματα Cushing  

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ενισχυθεί σημαντικά από τα αποθέματα αργού στο Cushing (το σημείο παράδοσης των συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης WTI των ΗΠΑ), που πέφτουν στα 22 εκατομμύρια βαρέλια, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022, θέτοντας σε κίνδυνο τη μελλοντική μεταφορά με αγωγούς.

Αντιπροσωπεύοντας περίπου 12 MMbbls αποθέματος πλήρωσης αγωγού και πυθμένα δεξαμενής αποθήκευσης, το Cushing μένει με μόλις 10 MMbbls μεταφερόμενου αργού, με το 75% της χωρητικότητας αποθήκευσης του κόμβου πετρελαίου να παραμένει άδειο.

Τα αποθέματα πετρελαίου Cushing μειώθηκαν τις 12 από τις τελευταίες 13 εβδομάδες, έχοντας 7 εβδομάδες διαδοχικών μειώσεων και πυροδοτώντας φόβους ότι τυχόν περαιτέρω μείωση θα εξουθενώσει τη μεταφορά με αγωγούς.

Η πιο απότομη οπισθοδρόμηση το 2023 μέχρι στιγμής αποθαρρύνει την αποθήκευση και η συντήρηση του διυλιστηρίου μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα της Cushing για την ανοικοδόμηση των αποθεμάτων, καθώς έως τα 1,8 εκατομμύρια b/d της χωρητικότητας των ΗΠΑ θα είναι εκτός λειτουργίας μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης