Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Πως έφθασαν σε αύξηση 40% στη ζήτηση τα Φ/Β στην Ελβετία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Πως έφθασαν σε αύξηση 40% στη ζήτηση τα Φ/Β στην Ελβετία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά

Ο πιο αποτελεσματικός τύπος κρατικής παρότρυνσης προς τους ιδιοκτήτες κατοικιών να εγκαταστήσουν Φ/Β στη στέγη είναι να ενημερώνονται πόσα χρήματα χάνουν όταν δεν τα έχουν 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας παρακολούθησαν επί τέσσερις μήνες την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες σε 600 ιδιόκτητες κατοικίες στο Schaffhausen, μια πόλη στο γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας, και διαπίστωσαν ότι ο καλύτερος τρόπος για παροτρύνουν οι αρχές στους ιδιοκτήτων των ακινήτων να εγκαταστήσουν τέτοια συστήματα είναι να τους βάλουν να σκεφτούν με όρους προσωπικού συμφέροντος.

«Υπήρχαν δύο βασικά συμπεράσματα», δήλωσε ο Maurus Pfalzgraf, ένας από τους συν-συγγραφείς της μελέτης, στο pv-magazine. «To ένα ήταν ότι η παρότρυνση των αρχών είναι αποτελεσματική. Το άλλο ήταν ότι η επιτυχία της παρότρυνσης καθοριζόταν από το αν ενημερώνονταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού για το πόσα χρήματα θα μπορούσε να εξοικονομήσει, ή θα είχε εξοικονομήσει εάν είχε ήδη εγκαταστήσει ένα Φ/Β στη στέγη ή την ταράτσα του», είπε ο Pfalzgraf.

Στόχος των ερευνητών ήταν να βρουν αν η παρότρυνση των αρχών είναι αποτελεσματική και κυρίως ποιοι τύποι παρότρυνσης λειτουργούσαν καλύτερα. Από τους δύο τύπους παρότρυνσης, ο ένας αφορούσε τα κοινωνικά κίνητρα – δηλαδή την πρόθεση να ωφεληθεί άλλο άτομο, ομάδα ή ή κοινωνία – και ο άλλος είχε τις ρίζες του στο προσωπικό συμφέρον. Το Schaffhausen επιλέχθηκε ως πόλη – πιλότος επειδή η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά τη στιγμή της έρευνας ήταν «πολύ κοντά» στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανέφερε η ανακοίνωση. 

Κοινωνικά κίνητρα vs προσωπικού συμφέροντος


Σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση, οι ερευνητές έστειλαν σε 600 ιδιοκτήτες κατοικιών δύο διαφορετικές επιστολές. Η μία επιστολή προέβαλε τα κοινωνικά οφέλη της εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες και περιλάμβανε φράσεις όπως: «Θα μπορείτε να εξαρτάστε λιγότερο από πηγές ενέργειας όπως το εισαγόμενο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο και ταυτόχρονα να συνεισφέρετε στην προστασία του κλίματος». Η δεύτερη επιστολή γράφτηκε με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον και περιλάμβανε φράσεις του τύπου : «Χάνετε 7.900 kWh ηλιακής ενέργειας ετησίως, αξίας περίπου 790 ελβετικών φράγκων (865 δολαρίων).

Και οι δύο τύποι επιστολών κατέληγαν σε πρόσκληση για μια συνάντηση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης θα έπαιρνε συμβουλές για την εγκατάσταση Φ/Β στη στέγη από έναν ουδέτερο δημόσιο οργανισμό. Μετά τη συνάντηση αυτή, ζητήθηκε από τον ιδιοκτήτη του κάθε σπιτιού να δηλώσει πόσο πιθανό ήταν να προχωρήσει στην εγκατάσταση ενώ οι ερευνητές παρακολουθούσαν κάθε βήμα της διαδικασίας. .

«Η παρότρυνση βάσει του προσωπικού συμφέροντος αύξησε κατά 15% τη διάθεση των ιδιοκτητών ακινήτων να προχωρήσουν σε εγκατάσταση Φ/Β συστήματος», ανέφερε η έρευνα. «Συγκριτικά, στην ομάδα που η παρότρυνση έγινε βάσει των κοινωνικών κανόνων ή δείχνοντας πόσοι άλλοι γείτονές τους το έχουν ήδη κάνει, η διάθεση των ιδιοκτητών ακινήτων να εγκαταστήσουν Φ/Β στη στέγη αυξήθηκε κατά 6,5%».

Ο Pfalzgraf είπε ότι η ερευνητική ομάδα περιμένει ακόμη να συγκεντρώσει τα στοιχεία σχετικά με πόσοι ιδιοκτήτες εγκατέστησαν πράγματι τα φωτοβολταϊκά συστήματα και ότι θα έπαιρνε συνεντεύξεις για να διαπιστώσει αν η παρότρυνση με βάση το προσωπικό συμφέρον λειτούργησε πιο πειστικά σε εκείνους που έχουν πολλά ακίνητα προς εκμετάλλευση ή στους ενοικιαστές. Συνολικά, ο Pfalzgraf είπε ότι η ομάδα ήταν «ικανοποιημένη» που είδε ότι η παρότρυνση έχει «σαφείς δυνατότητες» στην ανάπτυξη των Φ/Β στις στέγες καθώς αποτελεί έναν εύκολο και φθηνότερο μηχανισμό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, επειδή δεν απαιτεί  αλλαγή πολιτικής ή επιδοτήσεις.

Η ερευνητική ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά της στη μελέτη με τίτλο Governments can nudge household solar energy adoption: Evidence from a field experiment in Switzerland,” («Οι κυβερνήσεις μπορούν να ωθήσουν την οικιακή υιοθέτηση ηλιακής ενέργειας: Στοιχεία από ένα πείραμα πεδίου στην Ελβετία»), η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Energy Research & Social Science.

Αύξηση 40% στη ζήτηση Φ/Β στην Ελβετία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά


Η έρευνα διεξήχθη από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022 και οδηγός για τη διεξαγωγή της ήταν η επιθυμία «να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι αρχές μπορούν να κάνουν συμπεριφορικές παρεμβάσεις για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς μεγάλες επιδοτήσεις». Ο Pfalzgraf είπε ότι η έρευνα ήταν σημαντική από την σκοπιά του ελβετικού κράτους, καθώς μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση να επιτύχει τον στόχο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

Η Swissolar, η ένωση φωτοβολταϊκών της Ελβετίας, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι το 2022 εγκαταστάθηκαν στη χώρα περισσότερα από 1 GW φωτοβολταϊκών – με τη ζήτηση φωτοβολταϊκών να αυξάνεται κατά 40% για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η Ελβετία διέθετε 4.134 MW συνολικής ισχύος ηλιακών φωτοβολταϊκών στο τέλος του 2022, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συνέλεξε ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης