Αυστραλία: Κλειδί η εγκατάσταση μπαταριών για τη διαχείριση της ηλιακής ενέργειας

Αυστραλία: Κλειδί η εγκατάσταση μπαταριών για τη διαχείριση της ηλιακής ενέργειας

Πώς μια μεγάλη μπαταρία έσωσε την κατάσταση όταν τα φωτοβολταϊκά στις τάρατσες έστειλαν τη ζήτηση κάτω από το όριο  ασφαλείας του δικτύου

Τα φωτοβολταϊκά στην ταράτσα συνέχισαν να αποτελούν πρόκληση στη μέση της ημέρας για τις λειτουργίες του μεγαλύτερου απομονωμένου δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο – του Νοτιοδυτικού Διασυνδεδεμένου Συστήματος της Δυτικής Αυστραλίας – καθώς τη Δευτέρα 25/9 έστειλαν την ελάχιστη ζήτηση σε ιστορικό χαμηλό συμβάλλοντας με το 76% της συνολικής παραγωγής.

Το νέο ορόσημο ήρθε μετά από διαδοχικά Σαββατοκύριακα με κατά τα οποία η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά στις ταράτσες έφτασε να αντιπροσωπεύει το 74% της ζήτησης. Η Δευτέρα 25/9 ήταν αργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυστραλιανού Διαχειριστή Ενεργειακής Αγοράς, η ηλιακή ενέργεια σε ταράτσες και στέγες σημείωσε μερίδιο ρεκόρ καλύπτοντας το 76% του συνολικού φορτίου δικτύου την τοπική ώρα 11.30-12.00 Ταυτόχρονα, η ελάχιστη ζήτηση στο δίκτυο βρέθηκε στο ιστορικό χαμηλό των 595 MW, κάτω από το όριο των 600 MW που έκρινε ο διαχειριστής ως απαραίτητη για την προστασία της ασφάλειας του δικτύου.

Κομβικός ο ρόλος της μπαταρίας στην ασφάλεια δικτύου

Όπως αποδείχτηκε, η μπαταρία Kwinana των 100 MW, δύο ωρών (200 MWh) που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία – η πρώτη μεγάλη μπαταρία που ενσωματώθηκε στο δίκτυο της Δυτικής Αυστραλίας – έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας.

Η μπαταρία απορρόφησε περίπου 30 MW εκείνη την ώρα, αποτρέποντας την ακόμη μεγαλύτερη πτώση της ελάχιστης ζήτησης και δημιούργησε απόθεμα, που πιθανόν έδωσε στο διαχειριστή την άνεση να επιτρέψει τη μείωση της ζήτησης κάτω από τα 600 MW.

Το όριο των 600 MW θεωρείται κρίσιμο επειδή το δίκτυο της Δυτικής Αυστραλίας είναι απομονωμένο και δεν διασυνδέεται με τα άλλα δίκτυα, επομένως ο διαχειριστής πρέπει να διατηρεί κάποιες μονάδες ελεγχόμενης λειτουργίας συνδεδεμένες στο δίκτυο για να ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε διαταραχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες και ταράτσες στη Νότια Αυστραλία έφτασαν να καλύπτει το 101% της ζήτησης το Σαββατοκύριακο – αν και για ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μόλις πέντε λεπτών.

Αλλά η Νότια Αυστραλία μπορεί να εξάγει την πλεονάζουσα ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επειδή έχει διασυνδέσεις με τη Βικτώρια και έτσι μπορεί να μειώσει την ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, για παράδειγμα, μόλις σε 40 MW. Η Νότια Αυστραλία διαθέτει επίσης τέσσερις μεγάλες μπαταρίες σε πλήρη λειτουργία.

Η Δυτική Αυστραλία δεν έχει τις ίδιες επιλογές. Αλλά η θέση σε λειτουργία της πρώτης μεγάλης μπαταρίας της στην Kwinana έδωσε στο διαχειριστή του δικτύου ένα σημαντικό εργαλείο για να αντιμετωπίσει την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στις ταράτσες, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση της ζήτησης στη μέση της ημέρας και την απόδοσής της ξανά στο σύστημα στις απογευματινές αιχμές.

Πρόσθετα έργα μεγάλων μπαταριών

Στην ίδια Πολιτεία βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλα έργα μεγάλων μπαταριών. Συγκεκριμένα, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του δεύτερου σταδίου της μπαταρίας 200 MW, τεσσάρων ωρών (800 MWh) στο Kwinana, η εγκατάσταση μπαταρίας 219 MW/867 MWh από την Neoen στο Collie και η κατασκευή μπαταρίας 100 MW/200 MWh από την Alinta στο Wagerup.

Όλες αυτές οι μπαταρίες θα απορροφούν ηλιακή ενέργεια στη μέση της ημέρας και θα την επιστρέφουν στο δίκτυο στις βραδινές αιχμές.

Η κρατική εταιρεία παραγωγής και λιανικής Synergy, στην οποία ανήκουν οι μπαταρίες Kwinana, έχει επίσης δεσμευτεί για τη δημιουργία μιας μπαταρίας 500MW/2.000MWh στο Collie. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025, πριν από το προγραμματισμένο κλείσιμο των τελευταίων κρατικών σταθμούν ηλεκτροπαραγωγής με χρήση άνθρακα της κρατικής εταιρείας που λειτουργούν σήμερα στις περιοχές Collie και Muja.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης