Τελευταία Νέα

Μειώνονται οι επενδυτικές ενισχύσεις για τις μπαταρίες - Τι θα ισχύσει για τους επόμενους διαγωνισμούς

Μειώνονται οι επενδυτικές ενισχύσεις για τις μπαταρίες - Τι θα ισχύσει για τους επόμενους διαγωνισμούς

 Στόχος η εξασφάλιση μεγαλύτερων κονδυλίων για περισσότερα έργα τόνισε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου

 

Σε σημαντική μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης για την εγκατάσταση μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όπως δήλωσε σαφώς χθες η υφυπουργός αρμόδια για θέματα ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Μέσω της απόφασης αυτής στόχος είναι να εξασφαλιστούν κονδύλια για την επιδότηση περισσότερων έργων και ως εκ τούτου να αυξηθεί η εγκατεστημένη ισχύς των μπαταριών πέραν των 1.000 MW που είναι προγραμματισμένα μέχρι σήμερα.


Η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης θα ισχύσει στους δυο επόμενους διαγωνισμούς που θα διενεργηθούν από τη ΡΑΑΕΥ 300+400 MW, για την εγκατάσταση μπαταριών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σδούκου μιλώντας στο συνέδριο της ΗΑΕΕ στο υπουργείο «μελετήσαμε τα αποτελέσματα πρώτου διαγωνισμού που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ και θεωρούμε ότι αν μειώσουμε την οικονομική στήριξη θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ισχύ».
Το ύψος της επενδυτικής ενίσχυσης στον πρώτο διαγωνισμό για την εγκατάσταση μπαταριών που διενήργησε η ΡΑΑΕΥ μέσα στον Αύγουστο, ανήλθε σε 200.000 ευρώ/MW. Ο διαγωνισμός προσέλκυσε τεράστιο ενδιαφέρον και είναι χαρακτηριστικό ότι για τα προσφερόμενα 400 MW, υποβλήθηκαν προτάσεις 3,3 GW.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι η μεσοσταθμική τιμή της ταρίφας που προσφέρθηκε διαμορφώθηκε στα 49.748 ευρώ/MWh/έτος, από 115.000 ευρώ/MW/έτος που ήταν η τιμή εκκίνησης, δημιουργεί στην πολιτική ηγεσία την πεποίθηση πως η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης δεν θα αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για συμμετοχή στους επόμενους δυο διαγωνισμούς, οι οποίοι σύμφωνα με την κ. Σδούκου θα ανακοινωθούν εντός των επομένων ημερών και θα διενεργηθούν εντός του έτους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο τρίτος διαγωνισμός θα αφορά έργα που θα εγκατασταθούν αποκλειστικά στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης των περιοχών Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Οι τρεις ανταγωνιστικές διαδικασίες πρέπει να διεξαχθούν εντός του 2023 προκειμένου να προλάβουν οι σταθμοί που θα προκριθούν να τεθούν σε λειτουργία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο έχουν δεσμευτεί τα 200 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση των διαγωνισμών.

Εφόσον λοιπόν μειωθεί η επενδυτική ενίσχυση από τα 200.000 ευρώ/MW που ήταν στον πρώτο διαγωνισμό, ακόμη και στο μισό όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες, θα εξασφαλιστούν κονδύλια για να επιδοτηθούν περισσότερα έργα. Πάντως με αυτές τις προϋποθέσεις είναι εξαιρετικά πιθανό οι ταρίφες που θα ζητηθούν στους δυο επόμενους διαγωνισμούς από τους υποψήφιους επενδυτές να είναι αρκετά υψηλότερες.

Πέραν αυτών στο ΥΠΕΝ υπάρχει η σκέψη να επεκταθεί το ήδη εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχήμα στήριξης των μπαταριών που υλοποιείται μέσω των τριών διαγωνισμών, ώστε να καλύψει επιπλέον 500 έως 1.000 MW από το 2026 κι έπειτα.
Εκτός από τους δυο διαγωνισμούς για τις μπαταρίες, το ΥΠΕΝ εξετάζει επίσης κίνητρα ώστε υφιστάμενοι σταθμοί ΑΠΕ να προσθέσουν μπαταρίες, ενώ στοχεύει να αυξήσει από τα 200 MW στα 1.000 MW τα ενισχυόμενα έργα ΑΠΕ που περιλαμβάνουν αποθήκευση.
Και όλα αυτά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που θέτει για την Ελλάδα έως το 2030 το υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα δηλαδή εγκατάσταση 11 GW νέων έργων ΑΠΕ και 3,1 GW μονάδων αποθήκευσης με μπαταρίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης